Terra Nova

Spelgegevens

terra nova box

Naam spel Terra Nova
Spelbedenkers Gaetano Evola en
Rosanna Leocata
Vormgeving Michael Menzel
Uitgever Winning Moves
Jaar van uitgave 2006
aantal spelers 2-4 leeftijd 10+ tijdsduur 60 minuten
prijs 20 soort spel Gebiedscontrole

Achtergrond

Op een onontgonnen eiland met acht verschillende grondsoorten moeten de nieuwe inwoners proberen om zich een zo groot mogelijk stuk land eigen te maken met zo min mogelijk verschillende grondsoorten. De inwoner die hier het beste in slaagt mag zich heerser van het eiland noemen.

Korte spelbeschrijving

terra novaHet doel van het spel is om een zo groot mogelijk gebied te creëren met zo min mogelijk grondsoorten.
Het spelbord is verdeeld in zeshoekige speelvelden. Op het bord zijn acht verschillende grondsoorten duidelijk zichtbaar.
Bij het begin van het spel mogen de spelers om de beurt een inwoner op een stuk speelveld plaatsen. Het aantal inwoners dat mag ingezet worden is afhankelijk van het aantal spelers.
Om de beurt mag elke speler drie acties uitvoeren. Deze acties mogen over meerdere eigen inwoners verdeeld worden. Voor de acties kan je kiezen uit de volgende 2 mogelijkheden: Een inwoner verzetten, dit mag enkel in een rechte lijn en de inwoner mag hierbij niet over een grensblok of aan andere (al dan niet van zijn eigen kleur) springen. Een grensblok plaatsen op een speelveld grenzend aan de net verplaatste inwoner. Dit speelveld mag niet bezet zijn door een ander inwoner.
Als er doormiddel van grens blokken (en eventueel de rand van het spelbord) een gebied ontstaat met drie of minder grondsoorten vindt er een telling van dat gebied plaats.
Eerst wordt er gekeken wie de meerderheid in dit gebied heeft, ofwel wie er de meeste inwoners heeft in staan. Als dit twee of meer spelers zijn worden de punten verdeeld.
Dan wordt er geteld hoeveel punten het gebied waard is.
Bij drie grondsoorten wordt het aantal speelvelden vermenigvuldigd met één.
Bij twee grondsoorten wordt het aantal speelvelden vermenigvuldigd met twee.
Bij één grondsoort wordt het aantal speelvelden vermenigvuldigd met drie.
De score wordt bijgehouden op het scorebord en de inwoners van dat gebied gaan uit het spel.
De speler die het meeste punten heeft wint het spel.

Beoordeling

In eerste instantie lijkt het erg op Pinguïn (Phalanx), maar doordat je drie acties kan doen kan je meer en directer dwars zitten. Het is ook weer een spel met weinig regels, maar met veel inhoud en past daarom perfect in de lijn van Cartagena, Clans, Trans America, …

De recensie werd al eerder gepubliceerd op de “oude” Roll The Dice website.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice