Lost Ruins of Arnak

Spelgegevens

Naam spel Lost Ruins of Arnak
Spelbedenker Elwen, Min
Vormgeving Jiří Kůs, Ondřej Hrdina, Jakub Politzer, František Sedláček, Milan Vavroň
Uitgever Czech Games Edition
Jaar van uitgave 2020
aantal spelers 1-4 leeftijd 12+ tijdsduur 30 minuten/speler
prijs 60 spelregels Spelregels
soort spel deck building, worker placement
gewonnen prijzen 2020 Seal of approval by The Dice Tower

Inleiding

Als ontdekingsreizigers gaan we uit op onderzoek naar de verdwenen ruïnes van Arnak. Op onze tocht moeten we de goede middelen hebben om de weg vrij te maken en de bewakers te verslaan.
De speler die na vijf rondes de tocht het best volbracht heeft en de meeste punten heeft, wint het spel.

De eerste indruk

Overzicht – Prototype
Hier moet ik gelijk beginnen met de melding dat we bij Roll The Dice een prototype hebben, dus het eigenlijke materiaal hebben we niet!

Hoewel het een prototype is, ziet alles er al prima uit en CGE kennende, weten we dat het eindproduct er ook zeker weer goed uit zal zien. De spelregels waren ook duidelijk geschreven.

De voorbereiding

Het bord wordt in het midden van tafel gelegd, op de achterzijde van het bord staat een variant. Deze speelt, op een paar kleine wijzigingen na, hetzelfde. Afhankelijk van het aantal spelers worden er een paar kleine aanpassingen gedaan.
Elke speler ontvangt een eigen spelbordje en een set handkaarten. Na het kiezen van de startspeler kan het spel beginnen.

Spelverloop

Het spel wordt in vijf rondes gespeeld, elke ronde verloopt hetzelfde. Nadat iedereen zijn handkaarten heeft aangevuld tot vijf kaarten, beginnen de speelbeurten
Als je aan de beurt bent, heb je de keuze uit een van de zeven acties.
Graven; betaal de reiskosten, plaats je werker en krijg de opbrengst.
Ontdekken; betaal de reiskosten en kompassen, neem het ontdekkingsfiche, trek een nieuwe tegel en leg deze op de nieuwe plaats, neem ook een bewaker en krijg de opbrengsten van de nieuwe tegel.
Bewaker verslaan; op de nieuwe tegels komt bij de ontdekking een bewaker te liggen, betaal de kosten om deze te verslaan en krijg de opbrengst.

Persoonlijk spelbord – prototype
Persoonlijk spelbord – prototype[/caption]Kaart kopen; je hebt keuzes uit items en artefacten. Betaal de kosten om de kaart te kopen. Beide type kaarten hebben kleine verschillen in gebruik en opbrengst.
Kaart spelen; speel een kaart uit je hand, soms moet je kosten betalen. Je krijgt de opbrengst of voordeel van de kaart.
Onderzoeken; op het bord is een onderzoekspoor, door de gevraagde grondstoffen te betalen ga je vooruit op het spoor. Dit levert een klein voordeel op, maar vooral punten.
Passen; Je doet geen actie en kan deze ronde ook geen acties meer doen.
Naast één van deze acties zijn er nog een aantal gratis acties die je mag doen. Deze zijn te herkennen aan de bliksemschicht.’

Nadat iedereen gepast heeft, volgt er een kleine reset en kan de volgende ronde beginnen.

Na vijf rondes worden punten geteld en wint de speler met de meeste punten. Punten zijn te verdienen op het onderzoekspoor, bewakers verslaan, en verzamelen van kaarten. Maar let op, soms krijg je ook angst-kaarten, dit zijn minpunten op het einde van het spel.

Tips en opmerkingen

Zoals al vaker gezegd bij spellen … probeer niet op elk spoor alle punten te halen, maar richt je op een paar sporen. Ga zeker niet halfweg het spel volledig van tactiek veranderen.
De kaarten die je kan kopen leveren vaak een leuk voordeel op, maar ook punten aan het einde van het spel. De angst-kaarten die je soms krijgt leveren minpunten op, dus waar mogelijk wil je die uit je deck verwijderen.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door Czech Games Edition
Ook hier benadruk ik nog even dat we een prototype hebben gespeeld, dus over het uiteindelijke materiaal kan ik weinig zeggen.
Het spel zelf klopt helemaal, soms lijkt het dat je maar weinig kan doen met vijf handkaarten en twee werkers, maar een actie kan nieuwe acties activeren waardoor je soms meer kan.
De basisacties zijn altijd hetzelfde, maar de kaarten die eerst nog ontdekt moeten worden is een redelijke stapel, dus zorgt voor elke keer een gevarieerd spel.
De uitleg is een behoorlijk boek van 24 pagina’s en dat lijkt erg veel, maar eenmaal dat je een rondje gespeeld hebt, valt er veel op zijn plaats en valt het allemaal goed mee.
De gebruikte symbolen en pictogrammen zijn duidelijk.

Ik heb deze nu al enkele keren gespeeld en leg hem met plezier weer op tafel. Ik zet hem ook graag op mijn wensenlijst.
De prijs is met 60 euro wel aan de hoge kant, maar je krijgt er wel een goed en mooi spel voor terug.

Foto’s van het prototype!

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice