Eerste keer Ballonrace

ballonrace-boxBallonrace is een al wat ouder tweepersoons spel uit 2003 en is onder andere uitgegeven door 999 Games. In dit spel moet je proberen als eerste drie bekers te bemachtigen uit de vijf beschikbare. Elke beker heeft een kleur en je moet een aantal (twee tot zes) blokjes verzamelen om hem te bemachtigen.

In het midden van het speelveld liggen vier gebieden waarop staat aangegeven of je er hoog of laag overheen moet vliegen. Op het eerste gebied ligt één willekeurig getrokken blokje, op het tweede gebied twee, enz. Verder is er een stok kaarten met daarin ballonnen van dezelfde kleur en daarop een getal van twee tot en met dertien. Als je bijvoorbeeld de drie blokjes op het derde veld wilt hebben, dan moeten daar zes kaarten bij gelegd worden. Drie aan jouw kant en drie aan de kant van de tegenstander. De kleuren van de kaarten moeten aan elke kant overeenkomen met de kleuren van de blokjes. Iedere speler legt om de beurt ergens een kaart aan waarna hij zijn hand, die begint met acht kaarten, weer aanvult. De kaarten mogen aan je eigen kant aangelegd worden, maar ook aan de kant van de tegenstander.

Als je hoog moet vliegen moet je ervoor proberen te zorgen dat je opgeteld meer punten hebt dan je tegenstander. Als je laag moet vliegen moet je juist de minste punten halen. Bij gelijke stand wint de speler die de laatste kaart aangelegd heeft de blokjes. Als je de blokjes wint, dan neem je de blokjes en wordt het gebied omgedraaid, waardoor het laag- of hoogvliegen omgekeerd wordt. Als je genoeg blokjes hebt om een trofee binnen te halen, dan moet je die meteen pakken en die betalen met de blokjes van de corresponderende kleur.

ballonrace-spelIets waardoor het spel plotseling een vaart kan nemen is dat als de tegenstander bijvoorbeeld een rode trofee binnengehaald heeft, dat je dan elke drie ongebruikte rode blokjes kunt inzetten voor een blokje van een andere kleur. Hierdoor is de kans groot dat je net dat missende blokje kunt krijgen om je eigen trofee binnen te halen.

Dit is een eenvoudig tweepersoons spelletje dat naar mijn smaak net wat te lang duurt voor de hoeveelheid geluk en de eentonige gameplay. Het doet me een klein beetje denken aan Lost Cities, maar daarbij heb ik meer het gevoel dat ik invloed kan uitoefenen op de uitkomst. Bij Ballonrace heb je soms gewoon niet de goede kleur in je hand, waardoor de tegenstander bijvoorbeeld iedere keer het blokje op veld één kan pakken. Maar ik wil het best nog wel een aantal keer spelen om te kijken of ik er wat meer in kan ontdekken.