Eerste keer KatzenJammer Blues

katzenjammer-blues-box

KatzenJammer Blues is een klein kaartspel met een kattenthema van de bekende spelontwerper Reiner Knizia. Het spel heeft eenvoudige regels.

De kaarten hebben in de hoek een getal van een één tot en met vijf (punten) of een joker staan. Van elke kaart zitten er vijftien in het dek. Iedere speler begint met zes kaarten. De startspeler draait kaarten om totdat er twee verschillende of een joker open liggen. In de praktijk betekent dit dat er meestal twee of drie kaarten opengedraaid worden.

De spelers bieden om de beurt op de open kaarten. Ze bieden met hun handkaarten. Een bod bestaat uit één of meer verschillende kaarten of één of meer dezelfde kaarten, waarbij de joker als een joker gebruikt kan worden. Je biedt hoger door meer kaarten te bieden of kaarten met een hogere waarde. Dit laatste geld alleen maar voor een bod met een aantal dezelfde kaarten en alleen dan moet je zeggen welke waarde je biedt.

Wanneer alle andere spelers gepast hebben heeft de overgebleven speler de slag gewonnen. Hij moet het bod betalen door die kaarten uit zijn hand af te leggen waarna hij de gewonnen kaarten op hand neemt. Vervolgens mag die speler ervoor kiezen om een aantal kwartetten uit te spelen. Een kwartet bestaat uit vier dezelfde kaarten en die zijn hun punten in muizen waard. Dus een kwartet van vier kaarten met drie punten leveren drie muizen op.

Als de trekstapel of de voorraad van vijftien muizen op is, dan is het spel afgelopen. De speler met de meeste muizen heeft gewonnen.

katzenjammer-blues-gameplayHet is moeilijk om na twee potjes er de vinger achter te krijgen. Het is een fascinerend spelmechanisme. Wanneer je te hoog bied gaat het spel langzaam en dan kan het voorkomen dat je niet op tijd je muizen kunt claimen. Te vroeg je muizen kopen zorgt ervoor dat je geen goede kaarten meer hebt om mee te bieden.

In het eerste potje hadden drie spelers te vroeg hun muizen gekocht, waardoor de vierde speler de daaropvolgende biedingen kon winnen en er met de overige muizen vandoor ging. In het tweede potje werd er hoog geboden en bijna geen muizen geclaimd. Op het einde van het spel werden net op tijd nog een paar kwartetten uitgespeeld voor muizen, maar om dat te kunnen doen moet je wel op tijd een slag kunnen slaan.

KatzenJammer Blues heeft degelijke kaarten met afbeeldingen van katten en een flavourtekst erop. Het thema is leuk uitgevoerd maar voegt verder niets toe aan het spelmechanisme. Het is een eenvoudig en interessant spel dat ik zeker nog een aantal keer wil proberen om er achter te komen hoe het mechanisme precies werkt. Op welke manier kun je winnen?