Dominion decks deel 2

tuinen Tuinen
Tuinen leveren meer punten op naarmate je meer kaarten in je deck hebt. Het voor de hand liggende doel is dan ook om zoveel mogelijk kaarten te kopen. Met de standaard één koopactie per beurt schiet dat niet echt op. Er zijn echter twee oplossingen: De eerste is om gebruik te maken van actiekaarten die extra kaarten opleveren, zoals Werkplaats (Tuinen kosten precies 4), Dief en Bureaucraat. Nog beter is om deze kaarten te combineren met een Troonzaal, voor twee extra kaarten per beurt. De tweede methode is door de kaarten te gebruiken die extra koopacties opleveren, zoals Houthakker, Festival en Markt. De kwaliteit van de kaarten maakt niet zo veel uit, als het er maar veel zijn. Mocht je een beurt niets kunnen kopen, pak dan tenminste de gratis Koper-kaart.

Sterk tegen: Heks. Hoewel Vloek-kaarten nog steeds vervelend zijn kosten ze jou maar 0.9 punt in plaats van 1. Tevens zul je ze minder vaak tegenkomen omdat je een groot deck hebt.

Zwak tegen: Snelle decks, zoals Kapel. Hoe langer het spel duurt, hoe meer kaarten en dus punten je kunt verzamelen. Decks die zo snel mogelijk de stapel Provincies op willen maken zijn dan ook het grootste probleem.

spion Spion
Overwinningspunten zijn leuk en aardig, maar je wilt ze natuurlijk niet continu in je hand hebben. De Spion kan hiermee helpen. De bedoeling is om elke beurt meerdere Spionnen te spelen. Hierdoor kun je door je deck heen bladeren en alleen de nuttige kaarten op je hand nemen. De tegenstanders daarentegen krijgen bijna gegarandeerd elke beurt een nutteloze kaart. Om dit deck echt soepel te laten lopen zal waarschijnlijk ongeveer de helft van het deck uit Spionnen moeten bestaan. De koopacties zullen dan ook in het begin van spel voornamelijk voor geld en Spionnen zijn, en later voor punten.

Zwak tegen: Spion en Dief. Aangezien een Spion slechts één kaart en één actie oplevert is de keten ietwat gevoelig voor onderbreking. Een concurrerend Spion-deck kan hier vrij makkelijk voor zorgen. Tevens is er de concurrentie voor de Spion-kaarten.
Aangezien een Spion-deck over het algemeen niet al te veel geld zal hebben om de keten gaande te houden is het ook gevoelig voor het geld stelen van de Dief.

militie Militie
Eén van de betere manieren om de tegenstanders dwars te zitten is door er voor te zorgen dat ze in plaats van de standaard vijf kaarten er altijd maar drie op hand hebben. Hierdoor wordt het een stuk moeilijker om bijvoorbeeld Provincies te kopen, aangezien dit met drie kaarten minimaal twee Goud en een Zilver vereist. De +2 geldbonus van een Militie is ook niet onaardig. De verdere strategie van een Militie-deck is redelijk vrij, zolang je maar met redelijke zekerheid elke beurt een Militie-kaart hebt. Eén van de manieren om deze kans te vergoten is om kaarten te hebben waarmee je extra kaarten kunt pakken, bij voorkeur met een extra actie om de getrokken Militie ook daadwerkelijk te kunnen spelen. Laboratorium is een goed voorbeeld.

Sterk tegen: Decks die op geld berusten. Door de potentiële hoeveelheid geld te verlagen kunnen andere decks aardig vertraagd worden.