Spiel

Op deze pagina verzamelen we algemene informatie over de grootste bordspellenbeurs ter wereld: Spiel in Essen. Je vindt hier algemene informatie, wat Roll The Dice organiseert omtrent de beurs en tips voor als je de eerste keer gaat.
We houden ons ook altijd aanbevolen als je nog aanvullingen hebt.

De beurs

De officiële naam van de beurs was de Internationale Spieltage SPIEL, maar dit werd eigenlijk altijd afgekort tot Spiel (of tot Essen). In 2023 hebben ze daarom de beurs ook omgedoopt naar “SPIEL Essen”. Spiel vindt normaalgezien jaarlijks plaats tijdens het laatste weekend van de herfstvakantie in Nordrhein-Westfalen (NRW). Ook in Duitsland schuiven ze met de vakantieperiodes, maar het is altijd in oktober. De openingstijden van Spiel zijn: donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 19.00 uur en op zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Voor de beurs worden een aantal hallen van de Messe (het beursgebouw) in Essen gebruikt. De afgelopen jaren is het aantal bezoekers gestaag toegenomen (150.000 in 2008, 162.000 in 2015 en 209.000 in 2019). Gelukkig is het vloeroppervlak in verhouding meegegroeid waardoor de drukte vergelijkbaar is gebleven.

De organisatie van Spiel is actief op verschillende social media:
Website: www.spiel-essen.de
X: twitter.com/SPIEL_Messe
Facebook: facebook.com/InternationaleSpieltageSPIEL
Instagram: instagram.com/spiel_messe/
YouTube: youtube.com/@SPIELMesse

Bereikbaarheid

Hal 1 t/m 6 zijn gevuld met spellen.

Rondom het beursgebouw zijn vele parkeerplaatsen terug te vinden, als je laat komt, kan het ook zijn dat deze niet meer toereikend zijn en dat je wordt doorverwezen naar de beruchte P10, nabij de luchthaven waar een pendelbus je in 15 minuten naar het beursgebouw brengt.
Maar als je op tijd bent, voor 9.30 uur, kan je vaak op een van de parkings nabij de beurs terecht. De meest gebruikte parkings zijn P2, P5 en P9. Allemaal op wandelafstand.
Meer informatie over de parkeerplaatsen is terug te vinden op de site van de Messe van Essen. www.messe-essen.de.

Er wordt gewerkt met een dagtarief. Bij aankomst kan je bij de automaten al een uitrijkaart kopen. Dit is handig omdat de automaten ’s ochtends rustig zijn en je ’s avonds meteen door kan lopen naar je auto.

Parkeren langs de weg in de directe omgeving van de Messe is niet toegestaan. Hier wordt streng op toegezien dus we raden dit af.

Milieuzone

In Duitsland is sinds enkele jaren een Umweltplakette nodig als je in de grote steden wilt rijden. Om Spiel te bereiken heb je zo’n sticker nodig, ook (volledig) elektrische auto’s. De Messe ligt in een “groene” zone. In Nederland zijn deze stickers verkrijgbaar, onder andere bij ANWB, maar dan zijn deze vaak 15 euro of meer.
Een andere optie is om de sticker te bestellen via de Stad Berlijn (6 euro) of via feinstaubplakette.shop (6 euro). In beide gevallen wordt de sticker opgestuurd en heb je hem binnen een week in huis; maar wacht hiermee niet tot op het laatste moment want soms duurt het langer. Het is ook mogelijk om in Duitsland zelf bij erkende garages, Dekra of de TÜV langs te gaan. Hier is de sticker ook te krijgen, zij maken hem terwijl je wacht.

Roll The Dice

Vanuit Roll The Dice bieden wij aan om de overnachtingen voor onze leden te regelen. Gemiddeld maken 20 mensen hier gebruik van. Hiervoor reserveren we bij een hotel een aantal tweepersoonskamers. Het hotel ligt op ongeveer 20 minuten rijden van de Messe.

De overnachtingen zijn inclusief ontbijt en kosten rond de € 60 p.p.p.n. Lunches regel je zelf. Voor het avondeten hebben we een lijst met restaurants. We kondigen tijdig aan waar we heen gaan en dan kan je kiezen om aan te sluiten. Maar het staat je ook altijd vrij om ergens anders te gaan eten. Tips zijn altijd welkom!

De bordspelcommissie van Roll The Dice gebruikt Spiel om vele nieuwe titels te krijgen of aan te schaffen voor onze collectie. Ongeveer een half jaar van te voren starten ze een Geeklist waarop de leden kunnen aangeven welke titels de commissie naar zou moeten kijken. Een overzicht van alle voorgaande en de huidige Geeklists is terug te vinden op Boardgamegeek pagina van Roll The Dice.
Daarnaast maakt de bordspelcommissie vaak ook een beursverslag. De voorgaande verslagen kan je hier teruglezen, daarmee kom je alvast in de sfeer en weet je een beetje wat je kan verwachten.

Neuheitenschau

Meeps, mascotte van Spiel

Tijdens Spiel is er een aparte zaal waar alle nieuwe spellen van alle uitgevers opgesteld staan. Spelen kan daar niet, maar uitgevers geven een korte uitleg en er kunnen foto’s gemaakt worden. Dit heet de Neuheitenschau en die is helaas niet publiek toegankelijk. Alleen mensen met een perskaart en deelnemers aan de Educators Day (leraren) mogen hier naar binnen.

Educators Day

Al sinds 2019 is er jaarlijks op de vrijdag tijdens Spiel de “Educators Day” in de zalen boven de ingang van Hal 2. De Spiel organisatie beseft al jaren dat ze als grootste spellenbeurs ter wereld ook een bredere maatschappelijke taak hebben rondom bordspellen dan enkel een samenkomst van spelliefhebbers en uitgevers te organiseren.
De Spiel Educators Day is daar een voorbeeld van. Het is zowel een samenkomst als platform voor zij die spellen professioneel (zouden willen) inzetten. Denk aan docenten, (ortho-)pedagogen, onderwijskundigen in zowel regulier en speciaal onderwijs maar ook jeugdpsychologen, geriaters die werken met dementie, etc. Elk vakgebied waar “spelenderwijs leren” een item is of zou kunnen zijn. Ook “Gamification”, ofwel het aanwenden van spelprincipes in een niet spelcontext, is een item wat de laatste jaren meer en meer in de belangstelling staat, ook buiten het onderwijs.

De Educators Day bestaat uit twee componenten. Aan de ene kant is er de expositie van een selectie van (nieuwe) spellen die je ook op de reguliere beursvloer vindt, maar die zich in het bijzonder lenen voor “Educatief gebruik”. Deze staan bij elkaar in een aparte zaal, waar tijd genoeg is om te praten met de uitgevers en/of makers over het mogelijke gebruik en inzet van het spel. Tevens is er hier gelegenheid om de spellen kort te testen.
Het andere deel van de Educators Day zijn de lezingen (met discussies en vragen achteraf). Er wordt de laatste jaren meer en meer wetenschappelijk (doctoraal-) onderzoek gedaan naar de educatieve inzet van bordspellen. Waarbij wordt ingezoomd op vragen als: bij wat voor doelgroepen slaat het aan, welke omgevingen of setting, wat werkt wel en wat niet en waarom? Zo heeft bijvoorbeeld ‘s werelds grootste uitgever Asmodee een eigen onderzoekstak “Asmodee Research” en een eigen “Game in Lab”. Daar doen ze niet alleen zelf onderzoek, maar ondersteunen ze wereldwijd veel andere wetenschappelijke onderzoeken op dit gebied. Bovendien hebben ze ook spellen ontwikkeld of bestaande spellen aanpast voor speciale doelgroepen onder de naam Access+ games. Daar waar spelbedenkers normaal gesproken hun nieuwe spellen testen met ervaren bordspelers, trekt men bij dit soort onderzoeken met deze spellen de verpleeghuizen of het bijzonder onderwijs in om ze te testen. De lezingen en onderwerpen variëren elk jaar en je pikt er als bezoeker diegene uit die je denkt interessant te vinden.

Wil je zelf deelnemen? Zorg dan dat je een visitekaartje met je naam en de school of instelling waar je werkt, bij je hebt (of een brief die aantoont dat je daar werkzaam bent). Meld je, bij voorkeur op donderdag, of op vrijdagochtend vroeg op de reguliere beursvloer bij de infostand van de beursorganisatie. Daar wordt je ingeschreven voor de Educators Day en krijg je een soort toegangskaartje voor de “Neuheitenschau”. En daarmee kun je je op vrijdag boven de ingang van zaal 2 bij de aanmeldtafel melden voor het bezoeken van een lezing of van de educatieve spellen expositie.

Research Day

Research Day is een ander nieuwer initiatief en staat vooralsnog los van Educators Day. Het heeft ook een iets andere insteek. Hier ligt de focus meer op historische en/of culturele studies en onderzoeken naar bordspellen en bordspelcultuur op zich. Zoals bordspellen (en bordspelverenigingen) als cultureel verschijnsel, bordspelverzamelingen (en bibliotheken), de geschiedenis van bordspellen samen met bekende spelauteurs, ontwikkeling van diversiteit en representatie in bordspelthema’s etc. In 2022 is deze Research Day voor het eerste gehouden en bestond toen uit paneldiscussies en korte voordrachten over de genoemde thema’s.

Dice Tower show

The Dice Tower is een bedrijf dat zoveel mogelijk bordspellen recenseert. Deze recensies bieden ze aan via YouTube, podcasts en in geschreven vorm (onder andere op BoardGameGeek). Daarnaast organiseren ze tijdens Spiel meestal een Live Show waarin ze een aantal spellen bespreken en een live quiz houden. Ook als je nog nooit iets van de Dice Tower gezien hebt dan is hun show een welkome afwisseling van de reguliere beursactiviteiten. De mogelijkheid om een poosje rustig te zitten is vaak lastig te vinden op de beursvloer. Om de show bij te kunnen wonen moet je in de ochtend bij de Dice Tower stand kaartjes halen, maar je zult op tijd moeten zijn want meestal zijn ze binnen een half uurtje allemaal vergeven.

Voorbereiding

Natuurlijk kan je je gewoon laten verrassen door het aanbod op de vloer en op goed geluk kijken wat je allemaal aantreft. Maar ga je meer voor een bepaald genre of wil je wellicht bepaalde nieuwe spellen graag testen voor je ze koopt, dan is enige voorbereiding wel verstandig. Ongeacht of je één of vier dagen naar Spiel gaat, is het aan te raden om vooraf te bekijken welke spellen er uitkomen. Het aanbod is dusdanig groot dat je het risico loopt om titels te missen als je je niet voorbereidt. De drie voornaamste bronnen zijn:

Naast dat er een hoop nieuwe spellen te spelen zijn, is er ook altijd een No Shipping Math Trade en vanuit de community worden een heleboel tweedehandsspellen te koop aangeboden. Dit gebeurt middels Geeklists die half augustus / begin september online komen. Daarnaast zijn er Geeklists voor allerlei andere zaken, zoals welke auteur is waar te vinden, welke promo’s zijn er te krijgen, wie kan er een spel uit zijn thuisland meenemen, etc. En natuurlijk is er dan weer een Geeklist waar al deze Geeklists in verzameld worden. De verschillende links proberen wij t.z.t. op onze site te zetten.

Tips voor de eerste keer (en daarna)

Mocht je voor de eerste keer naar Spiel gaan dan zijn dit tips om rekening mee te houden:

  • Comfortabele schoenen. Het vloeroppervlak van Spiel is 8 á 10 zo groot als het Spellenspektakel. Je loopt veel dus goede schoenen zijn een must.
  • Een flesje water. Op de beurs zijn verschillende mogelijkheden om iets te eten of te drinken te kopen maar hier betaal je beursprijzen voor (€ 4.50 voor een 1/2 liter water). Bijvullen kan bij de toiletten.
  • Papieren toegangsbewijs. Je kan je tickets vooraf online kopen (soms is dit zelfs de enige mogelijkheid). Dan is het handig om een uitgeprinte versie mee te nemen. Duitsland wordt langzaamaan steeds digitaler maar de analoge versie werkt altijd overal.
  • Cash geld. Bij steeds meer stands op de beurs is het mogelijk om te pinnen maar lang niet altijd. Cash geld wordt altijd geaccepteerd. Aan de buitenzijde van het beursgebouw staan pinautomaten, maar zij rekenen extra kosten en zijn vaak leeg of er staan lange wachtrijen voor.
  • Vergeet niet plezier te beleven! Spiel is gigantisch en je gaat niet alles kunnen zien en doen, dus laat je ook overweldigen.