Spiel

Op deze pagina verzamelen we algemene informatie over de grootste bordspellenbeurs ter wereld: Spiel in Essen. Je vindt hier algemene informatie, wat Roll The Dice organiseert omtrent de beurs en tips voor als je de eerste keer gaat.
We houden ons ook altijd aanbevolen als je nog aanvullingen hebt.

De beurs

De officiele naam van de beurs is de Internationale Spieltage SPIEL, maar dit wordt eigenlijk altijd afgekort tot Spiel (of tot Essen). Spiel vindt jaarlijks plaats tijdens het laatste weekend van de herfstvakantie in Nordrhein-Westfalen (NRW). Ook in Duitsland schuiven ze met de vakantieperiodes, maar het is altijd in oktober. De openingstijden van Spiel zijn: Donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 19.00 uur en op zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Voor de beurs worden een aantal hallen van de Messe (het beursgebouw) in Essen gebruikt. De afgelopen jaren is het aantal bezoekers gestaag toegenomen (150.000 in 2008, 162.000 in 2015 en 209.000 in 2019). Gelukkig is het vloeroppervlak in verhouding meegegroeid waardoor de drukte vergelijkbaar is gebleven.

Bereikbaarheid

Rondom het beursgebouw zijn vele parkeerplaatsen terug te vinden, Als je laat komt, kan het ook zijn dat deze niet meer toereikend zijn en wordt doorverwezen naar de beruchte P10, nabij de luchthaven waar een pendelbus je in 15 minuten naar het beursgebouw brengt.
Maar als je op tijd bent, voor 9.30 uur, kan je vaak op een van de parkings nabij de beurs terecht. De meest gebruikte parkings zijn P2, P5 en P9. Allemaal op wandelafstand.
Meer informatie over de parkeerplaatsen is terug te vinden op de site van de Messe van Essen. www.messe-essen.de.

Er wordt gewerkt met een dagtarief. Bij aankomst kan je aan de automaten al een uitrijkaart kopen. Dit is handig omdat de automaten ’s ochtends rustig zijn en je ’s avonds meteen door kan lopen naar je auto.

Parkeren langs de weg in de directe omgeving van de Messe is niet toegestaan. Hier wordt streng op toegezien dus we raden dit af.

Milieuzone

In Duitsland is sinds enkele jaren een Umweltplakette nodig als je in de grote steden wilt rijden. Om Spiel te bereiken heb je zo’n sticker nodig, ook (volledig) elektrische auto’s. De Messe ligt in een “groene” zone. In Nederland zijn deze stickers verkrijgbaar, onder andere bij ANWB, maar zijn deze vaak 15 euro of meer.
Een andere optie is om de sticker te bestellen via de Stad Berlijn (6 euro) of via feinstaubplakette.shop (6 euro). In beide gevallen wordt de sticker opgestuurd en heb je hem binnen een week in huis; maar wacht hiermee niet tot op het laatste moment want soms duurt het langer. Het is ook mogelijk om in Duitsland zelf bij erkende garages, Dekra of de Tüv langs te gaan. Hier is de sticker ook te krijgen, zij maken hem terwijl je wacht.

Roll The Dice

Vanuit Roll The Dice bieden wij aan om de overnachtingen voor onze leden te regelen. Gemiddeld maken 20 mensen hier gebruik van. Hiervoor reserveren we bij een hotel een aantal tweepersoonskamers. Het hotel ligt op ongeveer 20 minuten rijden van de Messe.

De overnachtingen zijn inclusief ontbijt en kosten rond de € 60 p.p.p.n. Lunches regel je zelf. Voor het avondeten hebben we een lijst met restaurants. We kondigen tijdig aan waar we heen gaan en dan kan je kiezen om aan te sluiten. Maar je het staat je ook altijd vrij om ergens anders te gaan eten. Tips zijn ook altijd welkom!

De spelcommissie van Roll The Dice gebruikt Spiel om vele nieuwe titels te krijgen / aan te schaffen voor onze collectie. Ongeveer een half jaar van te voren starten we een Geeklist waarop onze leden kunnen aangeven welke titels de commissie naar zou moeten kijken.

Neuheiten show

Tijdens Spiel is er een aparte zaal waar alle nieuwe spellen van alle uitgevers opgesteld staan. Dit heet de Neuheiten show en die is helaas niet publiek toegankelijk. Alleen mensen met een perskaart en deelnemers aan de educators day (leraren) mogen hier naar binnen. <Ff navragen bij Ray hoe je je moet aanmelden als leraar>

Dice Tower show

The Dice Tower is een bedrijf dat zoveel mogelijk bordspellen recenseert. Deze recensies bieden ze aan via YouTube, podcasts en in geschreven vorm (onder andere op BoardGameGeek). Daarnaast organiseren ze tijdens Spiel meestal een Live Show waarin ze een aantal spellen bespreken en een live quiz houden. Ook als je nog nooit iets van de Dice Tower gezien hebt dan is hun show een welkome afwisseling van de ‘reguliere’ beursactiviteiten. De mogelijkheid om een poosje rustig te zitten is vaak lastig te vinden op de beursvloer.

Voorbereiding

Ongeacht of je één of vier dagen naar Spiel gaat, is het aan te raden om vooraf te bekijken welke spellen er uitkomen. Het aanbod is dusdanig groot dat je het risico loopt om titels te missen als je je niet voorbereidt. De drie voornaamste bronnen zijn:

Naast dat er een hoop nieuwe spellen te spelen zijn, is er ook altijd een No Shipping Math Trade en vanuit de community worden een heleboel tweedehandsspellen te koop aangeboden. Dit gebeurt middels Geeklists die half augustus / begin september online komen. Daarnaast zijn er Geeklists voor allerlei andere zaken, zoals welke auteur is waar te vinden, welke promo’s zijn er te krijgen, wie kan er een spel uit zijn thuisland meenemen, etc. En natuurlijk is er dan weer een Geeklist waar al deze Geeklists in verzameld worden. De verschillende links proberen wij t.z.t. op onze site te zetten.

Tips voor de eerste keer (en daarna)

Mocht je voor de eerste keer naar Spiel gaan dan zijn dit tips om rekening mee te houden:

    • Comfortabele schoenen. Het vloeroppervlak van Spiel is 8 á 10 zo groot als het Spellenspektakel. Je loopt veel dus goede schoenen zijn een must.
    • Flesje water. Op de beurs zijn verschillende mogelijkheden om iets te eten of te drinken te kopen maar hier betaal je beursprijzen voor (€ 4.50 voor een 1/2 liter water).
    • Papieren toegangsbewijs. Je kan je tickets vooraf online kopen (soms is dit zelfs de enige mogelijkheid). Dan is het handig om een uitgeprinte versie mee te nemen. Duitsland wordt langzaamaan steeds digitaler maar de analoge versie werkt altijd overal.
    • Cash geld. Bij steeds meer stands op de beurs is het mogelijk om te pinnen maar lang niet altijd. Cash geld wordt altijd geaccepteerd. Aan de buitenzijde van het beursgebouw staan pinautomaten, maar zij rekenen extra kosten en zijn vaak leeg.

Deze pagina is nog in opbouw.