NK Bordspellen

NK Bordspellen 2020

Het NK Bordspellen is een toernooi waarin teams van 4 spelers tegen elkaar spelen in 4 verschillende spellen. De team score over 4 rondes bepaald wie zich kampioen mag noemen en Nederland mag vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap Bordspellen op Spiel, Essen.

Het NK Bordspellen 2020 gaat plaats vinden op 17 mei 2020. Momenteel wordt er druk gewerkt aan het selecteren van 4 nieuwe spellen waarin de deelnemers de strijd kunnen aangaan. Wij hopen deze in december aan te kondigen en op dat moment zal ook de inschrijving worden geopend. Suggesties zijn nog steeds welkom op inschrijven@rollthedice.nl.

Voor 2020 is er ruimte voor 32 teams. Meld je aan voor de toernooi nieuwsbrief om als eerste te weten wanneer de inschrijving is geopend zodat je zeker bij de eerste 32 aanmeldingen zit.

Eerdere jaargangen

Het NK Bordspellen was op 19 mei 2019. Lees het wedstrijdverslag voor een impressie: 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010 & 2009.

Wil je in de toekomst op de hoogte gehouden blijven over het NK Bordspellen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Toernooi info 2019

In 2019 vindt het NK Bordspellen plaats in Alphen aan den Rijn. Dit zijn de 4 spellen die gespeeld gaan worden:

De gekozen spellen zijn in de regel beschikbaar in de spellenspeciaalzaken en de uitgebreidere speelgoedwinkels. Wil je deelnemen maar heb je moeite een van de spellen te bemachtigen, laat dit ons weten. Dan kijken we of het mogelijk is dat je het spel via een bevriende winkelier van Roll The Dice aan kunt schaffen.

Het NK wordt gespeeld in teams van 4 spelers. Ieder teamlid speelt alle 4 de spellen. De punten van de teamleden worden opgeteld en die totaalscore bepaalt de uiteindelijke winnaar. Voor ieder spel is 75 minuten uitgetrokken met een kwartier uitloop. De stand na 90 minuten is bepalend voor de uitslag.

Alle gegevens op een rijtje:

Datum: zondag 19 mei 2019

LocatieWijkcentrum Kerk en Zanen, De Oude Wereld 51 – 59, Alphen aan den Rijn. Dit is de vaste locatie van Spellen aan den Rijn, zij zullen voor een bar zorgen. Iedere deelnemer krijgt bij binnenkomst koffie of thee aangeboden. Er is geen lunch beschikbaar op de locatie, iedereen dient voor zichzelf lunch mee te brengen.

Schema:
10.00 uur: Zaal open / aankomst teams
10.45 – 12.00 uur: 1e spel
12.00 – 12.30 uur: Lunchpauze
12.45 – 14.00 uur: 2e spel
14.00 – 14.15 uur: Pauze
14.15 – 15.30 uur: 3e spel
15.30 – 15.45 uur: Pauze
15.45 – 17.00 uur: 4e spel
17.00 – 17.30 uur: Prijsuitreiking en afsluiting

Kosten: € 20 per team, te betalen bij aanmelding

Inschrijven: Stuur een e-mail naar inschrijven@rollthedice.nl; Vermeld hierin je teamnaam, de voor- en achternamen van de vier spelers en je telefoonnummer. Inschrijven kan alleen in teams van 4 personen en de inschrijving sluit op 12 mei 2019 of wanneer de capaciteit van 24 teams is bereikt. Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving met het verzoek € 20 over te maken aan Roll The Dice. Zonder deze bevestiging & betaling is je deelname niet zeker. Er kunnen 24 teams deelnemen aan het NK Bordspellen. Wanneer dit aantal inschrijvingen is bereikt, kunnen we je op de wachtlijst plaatsen. Onderaan deze pagina wordt het aantal aanmeldingen bijgehouden.

Bij vragen of onduidelijkheden mag je altijd contact opnemen via events@rollthedice.nl.

Prijzen: De eer natuurlijk! Maar ook diverse spellen en een trofee. Daarnaast mogen de drie vier beste teams zich inschrijven voor het EK Bordspellen dat plaatsvindt tijdens Spiel in Essen in oktober.

Wij willen graag onze sponsors bedanken:

Spellen aan den Rijn

Regelverduidelijkingen

Raja’s van de Ganges

Met welke variant spelen we?
We spelen met de Navaratnas variant. Dit is de versie met de achterzijde van het Kali standbeeld en de achterzijde van het provinciebord. Zie pagina 22 van de spelregels. We spelen NIET met de Ganga module variant.

Hoe wordt beurt volgorde bepaald?
In tegenstelling tot de spelregels is de beurt-volgorde bepaald door middel van het wedstrijdschema.
Voor de eerste beurt worden er 4 setjes dobbelstenen gerold. De 4de speler in beurt-volgorde pakt het setje met de hoogste som-waarde, de 3de speler pakt het een-na hoogste setje, enz. tot de startspeler die het laagste setje krijgt. Als er meerdere sets over zijn met gelijke som-waarde mag de speler daaruit kiezen.
Startgeld wordt wel volgens de spelregels uitgekeerd, 3 geld voor de startspeler, 4 geld voor nummer 2, enz.

Hoe tellen we de eindscore?
De winnaar, 2de, 3de en 4de plaats worden gekozen via de spelregels. Om de Tie-breaker van het toernooi te berekenen hanteren we als eindscore: 1x Geld + 2x Roem

Wat doet de Portugees in het paleis?
De Nederlandse spelregels bevatten een typefout. Met de Portugees beweeg je 6 vrije velden vooruit. Je ontvangt de bonus van het veld waar je eindigt.

Forbidden City

Met welke zijde van het speelbord spelen we?
Wij spelen op de achterzijde van het startbord, de zijde met de 4 grote kamers en zonder tuinen.
Deze kamers zijn elk als 3 tegels groot voor waarderingsdoeleinden.

The River

Er zijn nog geen regelverduidelijkingen.

Carpe Diem

Hoe wordt het speelbord opgebouwd?
De organisatie zal voor elke speler elke ronde het frame in elkaar zetten. Zo voorkomen we dat spelers gelijke bonussen tegenover elkaar leggen

Wat gebeurd er als ik meer dan 20 scoor op het Banderole spoor?
Wanneer je op het banderole spoor voorbij de 20 eindigt plaats jezelf bovenop bij 20, en pak 1 overwinningspunt voor iedere gemiste stap.

Algemene vragen over het NK

Hoe werkte het score systeem tijdens het NK?
Tijdens het NK registreren we de eindstand van elk gespeeld spel.
De winnaar van een spel krijgt 5 punten, een tweede plaats is goed voor 3 punten, de derde plaats voor 2 punten en een vierde plaats levert 1 punt op. Bij een gelijke stand (volgens de regels van het desbetreffende spel) worden de punten van de plaatsen bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal betrokken spelers (Bijvoorbeeld: een gedeelde 3e plaats levert beide spelers 1,5 punt op). De punten worden per team en per ronde bij elkaar opgeteld en dat totaal bepaalt eindstand.
Als twee teams dezelfde eindscore hebben, dan wordt er gekeken naar de genormaliseerde score. Dit is een sommatie van het percentage van de punten die een speler in een spel heeft gehaald. Bijvoorbeeld: een spel eindigt met de scores 8, 6, 4 en 2 punten; dan heeft de winnaar een genormaliseerde score gehaald van 0,4 (= 8 / (8+6+4+2)), de tweede plaats 0,3 (= 6 / (8+6+4+2), etc. Het is dus voordelig om te winnen met een groot verschil; maar hou er rekening mee dat deze methode alleen wordt gebruikt als tie-breaker.

Gelden bij gelijke stand de tie-breakers zoals deze in de spelregels staan aangegeven?
Ja, zolang een spel zelf tie-breakers heeft dan worden die gebruikt om de eindstand te bepalen. Zodra daar een gelijke stand uitkomt dan worden de punten gedeeld.

Is er een minimale deelname leeftijd voor het NK?
Ja, de minimale leeftijd voor het NK is gelijk aan de hoogste minimale leeftijd van de spellen die gespeeld worden. Dit kan dus per jaar variëren, voor 2019 is de minimale leeftijd 12 jaar.

Wat gebeurt er als een spel langer duurt dan de tijd die er voor staat?
Na 75 minuten krijgen de spelers aan de tafels die nog niet klaar zijn de mededeling dat ze nog een kwartier de tijd hebben. Na 85 minuten wordt het signaal gegeven het spel af te ronden. Het spel wordt dan doorgespeeld totdat iedereen evenveel beurten gehad heeft, waarna de eventuele eindtelling volgt.

Kan ik mijn aanmelding nog aanpassen?
Het kan natuurlijk gebeuren dat iemand toch niet kan op de dag van het toernooi. Laat het ons weten als je teamsamenstelling wisselt. Dit kan tot de week voor het toernooi door een e-mail te sturen naar inschrijven@rollthedice.nl.
Als jullie je afmelden binnen 2 maanden voor van de start van het toernooi, dan is wel het deelnamegeld verschuldigd, anders wordt dit terug betaald.

Als ik me aanmeld voor de wachtlijst, ben ik dan verplicht mee te doen?
Nee, een aanmelding voor de wachtlijst is geheel vrijblijvend. Als er een afmelding is, dan word je benaderd met de vraag of je mee wil doen aan het toernooi. Als je niet binnen de vermelde termijn in de mail reageert zal het volgende team worden benaderd.

Hoeveel teams kunnen zich inschrijven en hoeveel zijn er ingeschreven?
Er is ruimte voor 24 teams. Per 9 mei zijn er 23 teams ingeschreven.

 • Theeleuten
 • Let’s Play To(m)
 • To(m) play
 • NLTD
 • Cannonfodder
 • Krasse Knarren
 • Slimbo
 • Core Team
 • Spelgroep Phoenix
 • 1-0 destruction
 • Aqua
 • Dice Dice Baby
 • D.S.B.V. Beyaart
 • Condottierres
 • Spelpaleis Amersfoort 1
 • Spelpaleis Amersfoort 2
 • Fathers of Game
 • De Rajas van het Westland
 • De Rivierdraken van het Westland
 • Sapphire
 • De Zware Jongens
 • WIJM
 • 4 uit 7

Eerdere jaargangen

Lees het wedstrijdverslag van eerdere jaargangen voor een impressie: 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010 & 2009.

Wil je in de toekomst op de hoogte gehouden blijven over het NK Bordspellen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.