NK Bordspellen

NK Bordspellen 2021

Als Roll The Dice kunnen we niet stil zitten, en missen wij toch echt het samen spelen. Wij gaan daarom op 12 september het NK Bordspellen organiseren. Helaas kunnen wij binnen de huidige regels helaas niet met zijn allen samen komen. We kiezen daarom om dit jaar een online kampioenschap op te zetten.

We gaan voor dit toernooi de volgende vier spellen spelen.

 1. Tokaido
 2. Potion Explosion
 3. De Dwergen van Nidavellir
 4. Luxor

Om mee te doen kan iedereen zich aanmelden met een team van vier spelers. Iedere speler speelt alle vier de spellen. De scores van alle spelers & rondes worden opgeteld om uit te rekenen wie het beste team is. Wil je meedoen, vul dit aanmeldformulier in. Wij hebben capaciteit voor 24 teams, dus wees er snel bij.

De 3 beste teams ontvangen een royaal spellenpakket van onze fantastische sponsoren 999 Games, White Goblin Games, HOT Games & Geek Attitude Games.

Geek Attitude Games
HOT Games

Veelgestelde vragen

Wij verwachten dat jullie vast vragen hebben. Hieronder alvast wat eerste antwoorden.

Ik mis een vraag / iets is onduidelijk?
Stuur een e-mail naar events@rollthedice.nl en houd deze pagina in de gaten. We zijn nog druk bezig om alles te regelen. Er kunnen her en der nog kleine aanpassingen zijn aan dit schema.

Wanneer is het toernooi?
Het toernooi vindt plaats op zondag 12 september.
Het eerste spel wordt gespeeld om 13:00, vervolgens om 14:15, 15:30 en 16:45 starten de andere spellen. Wij hopen om 18:00 de winnaars aan te kunnen kondigen.

Hoe werkt een online toernooi?
We gaan alle spellen spelen op de website Board Game Arena. Op deze website kan iedereen een gratis account maken om online spellen te spelen. Voor sommige spellen, waaronder 2 van de gekozen spellen, moet 1 speler per tafel een Premium account bezitten.
Wij sturen vooraf aan de teamcaptain een overzicht welke spelers samen spelen op elk tijdstip om zo uitnodigingen te sturen.

Met welke spelregels spelen wij?

 • Tokaido
  • Spelmodus: Normale Modus
  • Spelsnelheid: Real-time: Lange bedenktijd
  • Inwijdingsreis: Uit
  • Terugreis: Uit
  • Gastronomie: Uit
  • Voorbereidingen: Aan
  • De Nieuwe Ontmoetingen: Uit
  • Crossroads: Uit
 • Potion Explosion
  • Spelmodus: Normale Modus
  • Spelsnelheid: Real-time: Lange bedenktijd
  • Eenvoudig spel: Uit
  • Detonerend Serum: Blokkeren
 • De Dwergen van Nidavellir
  • Spelmodus: Normale Modus
  • Spelsnelheid: Real-time: Lange bedenktijd
  • Helden: Alle helden
  • Uitbreiding: Geen
 • Luxor
  • Spelmodus: Normale Modus
  • Spelsnelheid: Real-time: Lange bedenktijd

Is het toernooi gratis?
Wij zullen als Roll The Dice geen kosten vragen om deel te nemen aan het toernooi. Niettemin zijn sommige van de gekozen spellen een premium spel op Board Game Arena. Wij zullen waar nodig bij het maken van het wedstrijdschema spelers benaderen met de instructie om een premium account aan te maken voor het toernooi, zodat we op elke tafel een premium speler hebben zitten. Wij gaan proberen dit zoveel mogelijk te verdelen over de teams om de kosten zo laag mogelijk te houden voor een ieder. .

Online toernooi
Wij zullen voorafgaand aan het toernooi ieder team een e-mail sturen met het wedstrijdschema. Hierin staat voor ieder teamgenoot per ronde de accountnamen op Board Game Arena van de spelers. In deze email staat ook aangegeven welke speler de tafel dient aan te maken en uitnodigingen te versturen.

Online communicatie?
Wij zullen gedurende het toernooi voor elk spel een video chat openen via het platform Jitsi. Dit is geheel vrijblijvend en gratis, zonder account, te gebruiken.
Je kan Jitsi vooraf testen met je teamgenoten door een eigen vergadering te maken. Dit doe je door naar deze website te gaan: https://meet.jit.si/ en een unieke naam te verzinnen voor je vergadering (bv je teamnaam) en te klikken op de knop Vergadering starten. Vraag vervolgens je teamgenoten om dezelfde unieke naam in te vullen, of deel een link van de vergadering waar je in komt.

Wat als een speler niet verschijnt aan de speeltafel.
Mocht na minimaal 5 minuten wachten een speler niet verschenen zijn aan tafel, neem dan contact op zodat wij kunnen meekijken. Zorg dat je deelneemt aan de Jitsi videochat om te kijken of er misschien problemen zijn bij je tegenstanders met het meespelen. Als de speler alsnog niet verschijnt zal de ontbrekende speler in de score gemarkeerd worden als 4de plaatsen met een score van 0 punten.

Help, ik heb nog geen uitnodiging gekregen.
Soms zie je niet direct een uitnodiging verschijnen op de website. Het kan dan helpen om van pagina te wisselen om te zien of er een uitnodiging is. Zorg dat je deelneemt aan de Jitsi videochat om zeker te zijn dat jouw medespelers weten dat jij klaar zit om te beginnen en ze niet zonder jou starten. Mocht de uitnodiging niet verschijnen, stuur een bericht naar de jury en wij gaan meekijken.

Help: Mijn spel duurt te lang?
Als het spel 5 minuten voor de start van de volgende ronde nog niet is afgerond, speel dan door tot iedereen evenveel beurten heeft gehad en kies dan voor de optie om het spel gezamenlijk te beëindigen. De huidige scores zullen worden gebruikt voor de einduitslag. Wij zullen 15 minuten voor tijd een reminder geven in Jitsi.

Scores insturen?
De speler die de tafel heeft gestart, wordt gevraagd de link naar de tafel te mailen naar ons. Hiermee kunnen wij online direct de uitslagen zien.

Regel onduidelijkheden?
In alle gevallen van regelvragen nemen wij aan dat de implementatie op Board Game Arena juist is.

EK Bordspellen?
Helaas is er in 2021 geen EK Bordspellen. We heten jullie allemaal van harte welkom op het NK Bordspellen 2022 om je te kwalificeren voor het volgende EK Bordspellen.

Hoe meld ik mezelf aan?
Dat kan door dit inschrijf formulier in te vullen.

Hoe werkte het score systeem tijdens het NK?
Tijdens het NK registreren we de eindstand van elk gespeeld spel.
De winnaar van een spel krijgt 5 punten, een tweede plaats is goed voor 3 punten, de derde plaats voor 2 punten en een vierde plaats levert 1 punt op. Bij een gelijke stand (volgens de regels van het desbetreffende spel) worden de punten van de plaatsen bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal betrokken spelers (Bijvoorbeeld: een gedeelde 3e plaats levert beide spelers 1,5 punt op). De punten worden per team en per ronde bij elkaar opgeteld en dat totaal bepaalt eindstand.
Als twee teams dezelfde eindscore hebben, dan wordt er gekeken naar de genormaliseerde score. Dit is een sommatie van het percentage van de punten die een speler in een spel heeft gehaald. Bijvoorbeeld: een spel eindigt met de scores 8, 6, 4 en 2 punten; dan heeft de winnaar een genormaliseerde score behaald van 0,4 (= 8 / (8+6+4+2)), de tweede plaats 0,3 (= 6 / (8+6+4+2), etc. Het is dus voordelig om te winnen met een groot verschil; maar hou er rekening mee dat deze methode alleen wordt gebruikt als tie-breaker.

Gelden bij gelijke stand de tie-breakers zoals deze in de spelregels staan aangegeven?
Ja, zolang een spel zelf tie-breakers heeft, dan worden die gebruikt om de eindstand te bepalen. Zodra daar een gelijke stand uitkomt, worden de punten gedeeld.

Is er een minimale deelname leeftijd voor het NK?
Ja, de minimale leeftijd voor het NK is gelijk aan de hoogste minimale leeftijd van de spellen die gespeeld worden. Dit kan dus per jaar variëren, voor 2021 is de minimale leeftijd 10 jaar.

Kan ik mijn aanmelding nog aanpassen?
Het kan natuurlijk gebeuren dat iemand toch niet kan op de dag van het toernooi. Laat het ons weten als je teamsamenstelling wisselt. Dit kan tot de week voor het toernooi door een e-mail te sturen naar inschrijven@rollthedice.nl.

Eerdere jaargangen

Lees het wedstrijdverslag van eerdere jaargangen voor een impressie: 2021, 2019 [+RTL4 reportage], 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010 & 2009.

Wil je in de toekomst op de hoogte gehouden blijven over het NK Bordspellen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.