NK Bordspellen

NK Bordspellen 2024

In 2024 komen we weer samen om het NK Bordspellen te spelen. Dit zullen wij wederom organiseren op de Roll The Dice thuislocatie in Veldhoven. Wij willen jullie daar graag op zaterdag 18 mei (pinksterweekend) verwelkomen om de strijd aan te gaan. 

Dit zijn de 4 spellen die gespeeld gaan worden:

De gekozen spellen zijn in de regel beschikbaar in de spellenspeciaalzaken en de uitgebreidere speelgoedwinkels. Wil je deelnemen en heb je moeite één van de spellen te bemachtigen, laat dit ons weten. Dan kijken we of het mogelijk is dat je het spel via een bevriende winkelier van Roll The Dice aan kunt schaffen.

Het NK wordt gespeeld in teams van 4 spelers. Ieder teamlid speelt alle 4 de spellen. De punten van de teamleden worden opgeteld en die totaalscore bepaalt de uiteindelijke winnaar. Voor ieder spel is 75 minuten uitgetrokken met een kwartier uitloop. De stand na 90 minuten is bepalend voor de uitslag.

Alle gegevens op een rijtje:

Datum: zaterdag 18 mei 2024 (pinksterweekend)

Locatie: Wijkcentrum de Erikant, Norenberg 19 Veldhoven (net onder Eindhoven). Dit is de vaste locatie van Roll The Dice.

Update: Op dit moment is de maximale capaciteit van 24 teams bereikt. Mail naar events@rollthedice.nl om je aan te melden voor de wachtlijst. Mocht er een team afvallen krijgen alle teams op de wachtlijst op volgorde van aanmelding de kans om zich alsnog aan te melden.

Update: Zoek je andere teams om mee te oefenen, gebruik de reacties op de aankondiging om contact met elkaar te maken.

Schema:

10.00 uur: Zaal open / aankomst teams
10.45 – 12.00 uur: 1e spel
12.00 – 12.30 uur: Lunchpauze
12.45 – 14.00 uur: 2e spel
14.00 – 14.15 uur: Pauze
14.15 – 15.30 uur: 3e spel
15.30 – 15.45 uur: Pauze
15.45 – 17.00 uur: 4e spel
17.00 – 17.30 uur: Prijsuitreiking en afsluiting

Kosten: € 25 per team

Inschrijven: Vul het aanmeldformulier in met je teamnaam en de namen van de 4 deelnemers. Inschrijven kan alleen in teams van 4 personen en de inschrijving sluit op 4 mei 2024 of wanneer de capaciteit van 24 teams is bereikt. Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving. Zonder deze bevestiging & betaling, is je deelname niet zeker. Er kunnen 24 teams deelnemen aan het NK Bordspellen. Wanneer dit aantal inschrijvingen is bereikt, kunnen we je op de wachtlijst plaatsen. Onderaan deze pagina wordt het aantal aanmeldingen bijgehouden.

Bij vragen of onduidelijkheden mag je altijd contact opnemen via events@rollthedice.nl.

Prijzen: De eer natuurlijk! Maar ook diverse spellen en een trofee. Bovendien mogen de beste teams meedoen met het EK-Bordspellen op Spiel 2024. 

Wij willen graag onze sponsors bedanken:

Regelverduidelijkingen

Op dit moment zijn er nog geen regelverduidelijkingen. 

Varianten worden uiterlijk 1 maand voor de start bekend gemaakt via deze website. Mail ons gerust jullie suggesties voor varianten bij spellen: events@rollthedice.nl

Algemene vragen over het NK

Hoe werkte het score systeem tijdens het NK?
Tijdens het NK registreren we de eindstand van elk gespeeld spel.

De winnaar van een spel krijgt 5 punten, een tweede plaats is goed voor 3 punten, de derde plaats voor 2 punten en een vierde plaats levert 1 punt op. Bij een gelijke stand (volgens de regels van het desbetreffende spel) worden de punten van de plaatsen bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal betrokken spelers (Bijvoorbeeld: een gedeelde 3e plaats levert beide spelers 1,5 punt op). De punten worden per team en per ronde bij elkaar opgeteld en dat totaal bepaalt de eindstand.

Als twee teams dezelfde eindscore hebben, dan wordt er gekeken naar de genormaliseerde score. Dit is een sommatie van het percentage van de punten die een speler in een spel heeft gehaald. Bijvoorbeeld: een spel eindigt met de scores 8, 6, 4 en 2 punten; dan heeft de winnaar een genormaliseerde score gehaald van 0,4 (= 8 / (8+6+4+2)), de tweede plaats 0,3 (= 6 / (8+6+4+2), etc. Het is dus voordelig om te winnen met een groot verschil; maar houd er rekening mee dat deze methode alleen wordt gebruikt als tie-breaker.

Gelden bij gelijke stand de tie-breakers zoals deze in de spelregels staan aangegeven?
Ja, zolang een spel zelf tie-breakers heeft, worden die gebruikt om de eindstand te bepalen. Zodra daar een gelijke stand uitkomt, worden de punten gedeeld.

Is er een minimale deelname leeftijd voor het NK?
Ja, de minimale leeftijd voor het NK is gelijk aan de hoogste minimale leeftijd van de spellen die gespeeld worden. Dit kan dus per jaar variëren, voor 2024 is de minimale leeftijd 12 jaar.

Wat gebeurt er als een spel langer duurt dan de tijd die ervoor staat?
Na 75 minuten krijgen de spelers, aan de tafels die nog niet klaar zijn, de mededeling dat ze nog een kwartier de tijd hebben. Na 85 minuten wordt het signaal gegeven het spel af te ronden. Het spel wordt dan doorgespeeld totdat iedereen evenveel beurten gehad heeft, waarna de eventuele eindtelling volgt.

Kan ik mijn aanmelding nog aanpassen?
Het kan natuurlijk gebeuren dat iemand toch niet kan op de dag van het toernooi. Laat het ons weten als je teamsamenstelling wisselt. Dit kan tot de week voor het toernooi door een e-mail te sturen naar inschrijven@rollthedice.nl.

Als jullie je afmelden binnen 2 maanden voor van de start van het toernooi, dan is wel het deelnamegeld verschuldigd, anders wordt dit terug betaald.

Als ik me aanmeld voor de wachtlijst, ben ik dan verplicht mee te doen?
Nee, een aanmelding voor de wachtlijst is geheel vrijblijvend. Als er een afmelding is, dan word je benaderd met de vraag of je mee wil doen aan het toernooi. Als je niet binnen de vermelde termijn in de mail reageert, zal het volgende team worden benaderd.

Aanmeldingen

Per 11 januari zijn er 24 aanmeldingen.

 • BRAK
 • Desda
 • Desdaarna
 • CannonFodder
 • Team X
 • NLTD
 • De spelsalon
 • 2 woorden, 9 letters
 • Dream Team
 • Lamasitten
 • Team Lansink
 • het Paard
 • Zware jongens
 • Rolling Rascals
 • Roll de dobbelsteen
 • Pieroets Pupillen
 • Spellen aan den Rijn 1
 • Spellen aan den Rijn 2
 • Spelpaleis Amersfoort
 • Meeple Syrup
 • Je kunt niet altijd 6 gooien
 • ZIPP IT Shrimpie
 • Denkende Mind Shut Off
 • Gelijkspel

Eerdere jaargangen

Lees het wedstrijdverslag van eerdere jaargangen voor een impressie: 2023, 2022, 2021, 2019 [+RTL4 reportage], 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010 & 2009.

Wil je in de toekomst op de hoogte gehouden blijven over het NK Bordspellen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.