NK Bordspellen

NK Bordspellen 2021

In 2021 hopen we weer samen te kunnen komen om het NK Bordspellen te spelen. Om ons flexibiliteit te geven, zullen we het dit jaar organiseren op de Roll The Dice thuislocatie in Veldhoven. Aangezien de wereld momenteel moeilijk te voorspellen is, zullen we 2 maanden voor het NK Bordspellen een Go / No Go beslissing nemen of we binnen de RIVM richtlijnen een NK Bordspellen kunnen organiseren. 

Dit zijn de 4 spellen die gespeeld gaan worden:

De gekozen spellen zijn in de regel beschikbaar in de spellenspeciaalzaken en de uitgebreidere speelgoedwinkels. Wil je deelnemen maar heb je moeite een van de spellen te bemachtigen, laat dit ons weten. Dan kijken we of het mogelijk is dat je het spel via een bevriende winkelier van Roll The Dice aan kunt schaffen.

Het NK wordt gespeeld in teams van 4 spelers. Ieder teamlid speelt alle 4 de spellen. De punten van de teamleden worden opgeteld en die totaalscore bepaalt de uiteindelijke winnaar. Voor ieder spel is 75 minuten uitgetrokken met een kwartier uitloop. De stand na 90 minuten is bepalend voor de uitslag.

Alle gegevens op een rijtje:

Datum: zondag 12 september 2021

Locatie: Wijkcentrum de Erikant, Norenberg 19 Veldhoven (net onder Eindhoven). Dit is de vaste locatie van Roll The Dice.

Schema:

10.00 uur: Zaal open / aankomst teams
10.45 – 12.00 uur: 1e spel
12.00 – 12.30 uur: Lunchpauze
12.45 – 14.00 uur: 2e spel
14.00 – 14.15 uur: Pauze
14.15 – 15.30 uur: 3e spel
15.30 – 15.45 uur: Pauze
15.45 – 17.00 uur: 4e spel
17.00 – 17.30 uur: Prijsuitreiking en afsluiting

Kosten: € 20 per team, te betalen bij binnenkomst in de locatie. 

Inschrijven: Vul het aanmeldformulier in met je teamnaam en de namen van de 4 deelnemers. Inschrijven kan alleen in teams van 4 personen en de inschrijving sluit op 5 september 2021 of wanneer de capaciteit van 24 teams is bereikt. Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving. Zonder deze bevestiging & betaling is je deelname niet zeker. Er kunnen 24 teams deelnemen aan het NK Bordspellen. Wanneer dit aantal inschrijvingen is bereikt, kunnen we je op de wachtlijst plaatsen. Onderaan deze pagina wordt het aantal aanmeldingen bijgehouden.

In de eerste 2 weken dat de inschrijving open staat, geven wij voorrang aan teams die zich in 2020 hebben aangemeld, mocht de limiet van 24 teams bereikt worden. Vanaf 7 februari kan iedereen zich garanderen van een reservering. 

Bij vragen of onduidelijkheden mag je altijd contact opnemen via events@rollthedice.nl.

Prijzen: De eer natuurlijk! Maar ook diverse spellen en een trofee. Daarnaast mogen de drie beste teams zich inschrijven voor het EK Bordspellen dat plaatsvindt tijdens Essen, Spiel in oktober 2021. Helaas zal er in 2021 geen EK Bordspellen worden georganiseerd. 

Wij willen graag onze sponsors bedanken:

Geek Attitude Games
HOT Games
Spellen aan den Rijn

Regelverduidelijkingen

Rovers van de Noordzee

Q: Wat zijn de handlimieten voor buit en proviand?
In tegenstelling tot wat op je scheepskaart staat, mag je aan het einde van je beurt nooit meer dan 8 proviand hebben. Er is geen handlimiet op buit. Dit staat wel correct in de spelregels. 

Q: Spelen we met de 5 promo kaarten in de WGG editie?
Nee, we zullen met de basiscomponenten spelen. De 5 kaarten met een ster rechtsonder spelen niet mee (Mico, 2x Steenhouwer, 2x Bewaker)

Q: De raadhuisactie van de barbaar laat je 1 plunder van een andere speler nemen. Wie kiest wat er genomen wordt?
De aanvallende speler kiest.

Hadara

Q: Met welke kaarten spelen we?
Voor het NK worden alle kaarten geschud, dus ook de kaarten met ster doen mee in het toernooi. 

Q: Wat wordt de startvolgorde?
Voor het NK Bordspellen wordt in het wedstrijdschema bepaald wie 1ste, 2de, 3de en 4de is in beurtvolgorde. Spelers zitten in beurtvolgorde en ontvangen de genummerde spelerskaart die daarbij hoort. De 5 kaart vervalt.
Elke speler kiest aan het begin van het spel of deze de A of B zijde wil gebruiken. 

Q: De vierde speler ontvangt in fase A een munt omdat hij nooit startspeler wordt. Wanneer en hoe vaak gebeurt dit?
De vierde speler ontvangt eenmalig 1 munt in epoch I aan het begin van fase A

Rune Stones

Q: Hoe werkt de Runensteen ‘Extra Jokeredelstenen’?
In tegenstelling tot wat de Nederlandse spelregels zeggen, kan je deze Runensteen activeren met een edelsteen uit de algemene voorraad. Deze edelsteen komt niet uit je eigen voorraad. Hiermee volgen we de Duitse spelregels. 

Q: Wanneer wordt het aanbod van wezens aangevuld?
Het aanbod wordt aan het eind van de spelersbeurt aangevuld. Dat gebeurd ook wanneer je via de actie Vaardigheden gebruiken een wezen krijgt. 

Q: Mag ik in een beurt beide rijen met artefacten omruilen?
Ja, voor elke rij met minimaal 2 artefacten kan je ervoor kiezen ze allemaal in te leveren voor de punten en een Runensteen. Je kan als in beide rijen dus 2+ artefacten liggen in een beurt en 2 Runenstenen ontvangen. 

Q: Als een speler de Runestone “Extra Joker-edelsteen” heeft met een bepaalde kleur edelsteen er op, mag hij deze kleur edelsteen dan inzetten als joker voor de wisselvaardigheden van de Vaardigheden Gebruiken actie?
Ja, dat mag

Bruxelles 1897

Q: Hoe werkt de kaart ‘Paul Hanker’?
In tegenstelling tot wat de Nederlandse spelregels zeggen, wanneer je deze kaart speelt trek je 2 kaarten met bouwmaterialen waarvan je er 1 houdt en de andere af legt. Hiermee volgen we de Franse spelregels. 

Q: Hoe werkt Creatie / Verkoop
Voor de actie verkoop moet je eerst een kunstwerk gemaakt hebben. In tegenstelling tot de spelregels kan je natuurlijk wel de actie Creatie uitvoeren als je nog geen kunstwerk bezit. 

Q: Mag je er voor kiezen om een architectenkaart te spelen en de actiekaart af te leggen als je nog kunstwerken en/of bouwmaterialen hebt (volgens de uitzondering die onderaan op blz 7 staat).
Nee, wanneer je de actie kan doen, moet je deze doen.

Algemene vragen over het NK

Hoe werkte het score systeem tijdens het NK?
Tijdens het NK registreren we de eindstand van elk gespeeld spel.
De winnaar van een spel krijgt 5 punten, een tweede plaats is goed voor 3 punten, de derde plaats voor 2 punten en een vierde plaats levert 1 punt op. Bij een gelijke stand (volgens de regels van het desbetreffende spel) worden de punten van de plaatsen bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal betrokken spelers (Bijvoorbeeld: een gedeelde 3e plaats levert beide spelers 1,5 punt op). De punten worden per team en per ronde bij elkaar opgeteld en dat totaal bepaalt eindstand.
Als twee teams dezelfde eindscore hebben, dan wordt er gekeken naar de genormaliseerde score. Dit is een sommatie van het percentage van de punten die een speler in een spel heeft gehaald. Bijvoorbeeld: een spel eindigt met de scores 8, 6, 4 en 2 punten; dan heeft de winnaar een genormaliseerde score gehaald van 0,4 (= 8 / (8+6+4+2)), de tweede plaats 0,3 (= 6 / (8+6+4+2), etc. Het is dus voordelig om te winnen met een groot verschil; maar hou er rekening mee dat deze methode alleen wordt gebruikt als tie-breaker.

Gelden bij gelijke stand de tie-breakers zoals deze in de spelregels staan aangegeven?
Ja, zolang een spel zelf tie-breakers heeft dan worden die gebruikt om de eindstand te bepalen. Zodra daar een gelijke stand uitkomt dan worden de punten gedeeld.

Is er een minimale deelname leeftijd voor het NK?
Ja, de minimale leeftijd voor het NK is gelijk aan de hoogste minimale leeftijd van de spellen die gespeeld worden. Dit kan dus per jaar variëren, voor 2021 is de minimale leeftijd 12 jaar.

Wat gebeurt er als een spel langer duurt dan de tijd die ervoor staat?
Na 75 minuten krijgen de spelers aan de tafels die nog niet klaar zijn de mededeling dat ze nog een kwartier de tijd hebben. Na 85 minuten wordt het signaal gegeven het spel af te ronden. Het spel wordt dan doorgespeeld totdat iedereen evenveel beurten gehad heeft, waarna de eventuele eindtelling volgt.

Kan ik mijn aanmelding nog aanpassen?
Het kan natuurlijk gebeuren dat iemand toch niet kan op de dag van het toernooi. Laat het ons weten als je teamsamenstelling wisselt. Dit kan tot de week voor het toernooi door een e-mail te sturen naar inschrijven@rollthedice.nl.
Als jullie je afmelden binnen 2 maanden voor van de start van het toernooi, dan is wel het deelnamegeld verschuldigd, anders wordt dit terug betaald.

Als ik me aanmeld voor de wachtlijst, ben ik dan verplicht mee te doen?
Nee, een aanmelding voor de wachtlijst is geheel vrijblijvend. Als er een afmelding is, dan word je benaderd met de vraag of je mee wil doen aan het toernooi. Als je niet binnen de vermelde termijn in de mail reageert zal het volgende team worden benaderd.

 

Aanmeldingen

Per 20 april 2021 zijn de volgende teams bevestigd:

  1. Spek met bonen – back in business
  2. Slimbo
  3. de Condottieres
  4. Cannonfodder
  5. NLTD
  6. the night dragons
  7. Quartet buren

Eerdere jaargangen

Lees het wedstrijdverslag van eerdere jaargangen voor een impressie: 2019 [+RTL4 reportage], 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010 & 2009.

Wil je in de toekomst op de hoogte gehouden blijven over het NK Bordspellen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.