NK Bordspellen

Eerdere jaargangen

Lees het wedstrijdverslag van eerdere jaargangen voor een impressie: 2023, 2022, 2021, 2019 [+RTL4 reportage], 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010 & 2009.

Wil je in de toekomst op de hoogte gehouden blijven over het NK Bordspellen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

NK Bordspellen 2023 – geweest

In 2023 komen we weer samen om het NK Bordspellen te spelen. Dit zullen wij wederom organiseren op de Roll The Dice thuislocatie in Veldhoven. Wij willen jullie daar graag op 14 mei verwelkomen om de strijd aan te gaan. 

Dit zijn de 4 spellen die gespeeld gaan worden:

De gekozen spellen zijn in de regel beschikbaar in de spellenspeciaalzaken en de uitgebreidere speelgoedwinkels. Wil je deelnemen en heb je moeite één van de spellen te bemachtigen, laat dit ons weten. Dan kijken we of het mogelijk is dat je het spel via een bevriende winkelier van Roll The Dice aan kunt schaffen.

Het NK wordt gespeeld in teams van 4 spelers. Ieder teamlid speelt alle 4 de spellen. De punten van de teamleden worden opgeteld en die totaalscore bepaalt de uiteindelijke winnaar. Voor ieder spel is 75 minuten uitgetrokken met een kwartier uitloop. De stand na 90 minuten is bepalend voor de uitslag.

Alle gegevens op een rijtje:

Datum: zondag 14 mei 2023

Locatie: Wijkcentrum de Erikant, Norenberg 19 Veldhoven (net onder Eindhoven). Dit is de vaste locatie van Roll The Dice.

Schema:

10.00 uur: Zaal open / aankomst teams
10.45 – 12.00 uur: 1e spel
12.00 – 12.30 uur: Lunchpauze
12.45 – 14.00 uur: 2e spel
14.00 – 14.15 uur: Pauze
14.15 – 15.30 uur: 3e spel
15.30 – 15.45 uur: Pauze
15.45 – 17.00 uur: 4e spel
17.00 – 17.30 uur: Prijsuitreiking en afsluiting

Kosten: € 25 per team

Inschrijven: Vul het aanmeldformulier in met je teamnaam en de namen van de 4 deelnemers. Inschrijven kan alleen in teams van 4 personen en de inschrijving sluit op 1 mei 2023 of wanneer de capaciteit van 24 teams is bereikt. Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving. Zonder deze bevestiging & betaling is je deelname niet zeker. Er kunnen 24 teams deelnemen aan het NK Bordspellen. Wanneer dit aantal inschrijvingen is bereikt, kunnen we je op de wachtlijst plaatsen. Onderaan deze pagina wordt het aantal aanmeldingen bijgehouden.

Bij vragen of onduidelijkheden mag je altijd contact opnemen via events@rollthedice.nl.

Prijzen: De eer natuurlijk! Maar ook diverse spellen en een trofee. Daarnaast staan we in overleg met de nieuwe EK-Bordspellen organisatie voor deelname, en verwachten wij dat we een of meer teams mogen kwalificeren voor het EK.

Wij willen graag onze sponsors bedanken:

HOT Games

Regelverduidelijkingen

Orichalcum

Hoe worden de 2de, 3de en 4de plaats bepaald?
De score wordt bepaald aan de hand van het aantal overwinningspunten. De eerste tie-breaker is wie het minste actieve monsters heeft op het speelbord. De tweede tie-breaker is wie het meeste Orichalcum + Hoplieten + gevangen monsters heeft.
Scores hoger dan 5 overwinningspunten worden als 5 genoteerd.

Welke versie van de spelersborden gebruiken we?
Wij gebruiken de achterzijde van de borden, **.

Geldt een vulkaan als joker om een gebied van 3+ te krijgen voor het aantrekken van een titaan?
Nee, vulkanen tellen alleen als joker bij de bouwactie.

Azul: Tuin van de Koningin

Met welke zijde van het bord spelen we?
Wij zullen spelen met de achterzijde. Dit is de zijde waarbij gebieden van groepen van 4 of groter, al extra punten waard zijn tijdens de eindscore.

Cascadia

Welke doelen gebruiken we?
Wij zullen aan de start van elke ronde aankondigen met welke doelen gespeeld wordt. Dat zal niet de familie variant zijn.

Mille Fiori

Spelen wij met de tactische variant?
Wij starten elk spel met de tactische variant zoals beschreven op pagina 11. Hierin kiest iedere speler zijn kaart aan het begin van zijn beurt, niet gelijktijdig. Wanneer een tafel er te lang over doet, zal de jury eerst waarschuwen en kan de jury vervolgens besluiten dat, vanaf nu, de tafel moet wisselen naar de standaard variant.

Algemene vragen over het NK

Hoe werkte het score systeem tijdens het NK?
Tijdens het NK registreren we de eindstand van elk gespeeld spel.

De winnaar van een spel krijgt 5 punten, een tweede plaats is goed voor 3 punten, de derde plaats voor 2 punten en een vierde plaats levert 1 punt op. Bij een gelijke stand (volgens de regels van het desbetreffende spel) worden de punten van de plaatsen bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal betrokken spelers (Bijvoorbeeld: een gedeelde 3e plaats levert beide spelers 1,5 punt op). De punten worden per team en per ronde bij elkaar opgeteld en dat totaal bepaalt de eindstand.

Als twee teams dezelfde eindscore hebben, dan wordt er gekeken naar de genormaliseerde score. Dit is een sommatie van het percentage van de punten die een speler in een spel heeft gehaald. Bijvoorbeeld: een spel eindigt met de scores 8, 6, 4 en 2 punten; dan heeft de winnaar een genormaliseerde score gehaald van 0,4 (= 8 / (8+6+4+2)), de tweede plaats 0,3 (= 6 / (8+6+4+2), etc. Het is dus voordelig om te winnen met een groot verschil; maar houd er rekening mee dat deze methode alleen wordt gebruikt als tie-breaker.

Gelden bij gelijke stand de tie-breakers zoals deze in de spelregels staan aangegeven?
Ja, zolang een spel zelf tie-breakers heeft, worden die gebruikt om de eindstand te bepalen. Zodra daar een gelijke stand uitkomt, worden de punten gedeeld.

Is er een minimale deelname leeftijd voor het NK?
Ja, de minimale leeftijd voor het NK is gelijk aan de hoogste minimale leeftijd van de spellen die gespeeld worden. Dit kan dus per jaar variëren, voor 2023 is de minimale leeftijd 12 jaar.

Wat gebeurt er als een spel langer duurt dan de tijd die ervoor staat?
Na 75 minuten krijgen de spelers, aan de tafels die nog niet klaar zijn, de mededeling dat ze nog een kwartier de tijd hebben. Na 85 minuten wordt het signaal gegeven het spel af te ronden. Het spel wordt dan doorgespeeld totdat iedereen evenveel beurten gehad heeft, waarna de eventuele eindtelling volgt.

Kan ik mijn aanmelding nog aanpassen?
Het kan natuurlijk gebeuren dat iemand toch niet kan op de dag van het toernooi. Laat het ons weten als je teamsamenstelling wisselt. Dit kan tot de week voor het toernooi door een e-mail te sturen naar inschrijven@rollthedice.nl.

Als jullie je afmelden binnen 2 maanden voor van de start van het toernooi, dan is wel het deelnamegeld verschuldigd, anders wordt dit terug betaald.

Als ik me aanmeld voor de wachtlijst, ben ik dan verplicht mee te doen?
Nee, een aanmelding voor de wachtlijst is geheel vrijblijvend. Als er een afmelding is, dan word je benaderd met de vraag of je mee wil doen aan het toernooi. Als je niet binnen de vermelde termijn in de mail reageert, zal het volgende team worden benaderd.

Aanmeldingen

Per 4 mei zijn er 19 aanmeldingen.

 • Desda
 • NLTD
 • D.S.B.V. Beyaart
 • Geluk is ook een skill
 • Bordje vol
 • Slimbo
 • Bordspel Beesten
 • De Theeleuten
 • Deal or no deal
 • 2 woorden, 9 letters
 • CannonFodder
 • Lucky 4
 • Bordje voller
 • Spellen aan den Rijn Heren
 • Spellen aan den Rijn Dames
 • De Aller Leukste Fanatiekste Spellen Eenheid Nederland (DALFSEN)
 • Roll The Dice
 • Oldschool Gamers
 • Dream Team