Bordspellen en computerspellen

bordspellen-en-computerspellen-railroad-tycoonEr worden veel bordspellen als computerspel uitgebracht. Ook komen er van sommige computerspellen bordspellen uit. Regelmatig kun je op internet discussies vinden over wat er met bordspellen in de toekomst gaat gebeuren.

Zo is heeft Hjalnmar Haagsman van Universiteit Twente voor The Game Master een onderzoek gedaan. Hij concludeert dat de computerspellen de bordspellen voorlopig niet gaan verdringen. Ze zullen naast elkaar blijven bestaan en de bordspellenmarkt zal zelfs nog groeien. In een interview op Radio 1 vertelt hij dat het bij een bordspel leuk is om op je beurt te wachten. Je kijkt dan wat de andere spelers aan het doen zijn, naar de gezichten en uitdrukkingen. Je bent veel meer met elkaar bezig. Dat werkt zo niet voor computerspellen. Je hebt wel de partygames, waarbij je gezellig samen met de familie een spel speelt, maar dat gaat vooral om behendigheid en snel reageren. Het combineren van bordspellen met de computer lijkt op dit moment niet echt te werken. Misschien gaat dit in de toekomst veranderen, maar daarvoor is de technologie – zoals de Microsoft Surface – nog niet algemeen beschikbaar. Het bij elkaar zitten en het elkaar kunnen aankijken is een voorwaarde om dit te laten werken.

Op de website Gamersnet.nl in de schreeuwlelijk column geeft Menno Schellekens zijn reden waarom bordspellen populair zijn. Bij bordspellen gaat het om gameplay, terwijl het bij computerspellen vaak om de graphics en tussenfilmpjes gaat. Ik vind dit een leuke kijk op het verschil tussen bord- en computerspellen.

Ik ben zelf een computerspel- en een bordspelspeler. Ik denk dat de sociale interactie van een bordspel het belangrijkste is. Hoewel er heel wat gezinnen zijn die ruzie krijgen om een bordspel, is mij dat nog nooit overkomen. Als je naar de multiplayer computerspellen kijkt – en dan vooral naar de MMORPG’s – dan is daar sociale interactie tussen de spelers, maar met de problemen die je ook in de samenleving tegenkomt. Voorbeelden hiervan zijn: pesten, ruzie, discriminatie en machtsspelletjes.

Dat soort problemen kom je bij bordspellen zo goed als niet tegen. Je kunt in een uur een spel spelen dat een afgerond geheel is. Je speelt tegen echte mensen met wie je echt contact hebt. Dat zijn denk ik redenen waarom bordspellen populair zijn. Computerspellen vervullen hun eigen rol, waarbij je relatief anoniem kan gaan spelen zonder dat je op zoek hoeft te gaan naar tegenstanders.