Eruption

Spelgegevens

Naam spel Eruption
Spelbedenker Chris James
Vormgeving Andy Kruzen, Matt Plett
Uitgever Stratus Games
aantal spelers 2 – 6 leeftijd 10+ tijdsduur 45 minuten
prijs 35 soort spel Tegels plaatsen, actiekaarten

De eerste indruk

De eerste indruk van het spel Eruption is goed. De doos ziet er aantrekkelijk uit en ook de inhoud van de doos is goed. Stevige tegels, houten speelstukken en duidelijke actiekaarten.

De voorbereiding

Het bord wordt op tafel gelegd, de tegels worden geschud en in het midden van de vulkaan gelegd. De actiekaarten worden geschud en iedere speler krijgt er drie. Aan de hand van het aantal spelers worden verschillende kleuren gebruikt. Dat heeft te maken met de verdeling van de dorpen. Dit staat duidelijk uitgelegd in de spelregels.

Spelverloop

Het doel van het spel is, om je drop te beschermen tegen de lavastormen van de vulkaan. Alleen deze lavastroom wordt langzaam groter en gaat alle kanten oplopen omdat iedere speler er steeds een tegel bij legt. Om je drop te beschermen bouw je muren van verschillend materiaal, waaronder: hout, steen en stro.
Elke beurt bestaat uit vier fases. Als eerste wordt er gekeken naar de schade die jouw dorp krijgt. Je krijgt 20ºC schade per lavastroom die direct jouw dorp instroomt. Als je een muur gebouwd hebt, wordt er gedobbeld of die muur het volhoud. Als deze het niet houdt krijg je 10ºC schade. Houdt de muur het wel, gebeurt er niets. Daarna pakt de speler een tegel en legt deze op het bord, zo dat de lavastroom doorloopt. Je kunt actiekaarten verdienen door lavastromen in een dorp te laten stromen.

De derde fase bestaat uit het uitspelen van actiekaarten. Deze kunnen jou helpen of het tegenspelers extra moeilijk maken. Op een actiekaart staan twee dingen: een actie die je uit kunt uitvoeren of een muur die je aan jouw voorraad mag toevoegen. Als je de actiekaart speelt, kies je één van deze twee uit. Je mag zoveel actiekaarten spelen als je wilt. Aan het einde van je beurt mag je maar drie kaarten overhouden.

De laatste fase bestaat uit het bouwen van één of meerdere muren vanuit je voorraad. Normaal gezien mag je maar één muur per beurt bouwen, maar als het spel vordert kom je in een hogere gevarenzone, en mag je meer muren bouwen. Muren kun je zowel aan de rand van je dorp bouwen als in de lava stroom.

Als een dorp warmer wordt, komt het in een hogere gevarenzone en er vind dan een extra vulkaanuitbarsting plaats waarvan de speler de locatie mag bepalen. Op dat moment krijgen alle andere spelers 30ºC schade. Zo zijn er drie verschillende gevarenzones, en volgen er dus drie extra uitbarstingen.

Het dorp dat als eerste 300ºC bereikt heeft verloren en het dorp dat de laagste temperatuur heeft wint.

Tips en opmerkingen

In eerste instantie lijkt het slim om je dorp in te bouwen met muren, maar door in de lavastroom te bouwen, houd je sneller de lava tegen. Deze moet eerst door deze muur heen voordat het jouw dorp kan bereiken. Daarnaast zijn de actiekaarten erg behulpzaam. Een goed gespeelde actiekaart kan veel schelen.

Oordeel recencent

Eruption is een eenvoudig en leuk spel dat alle kanten op kan. Het ene moment kun je ruim vooraan staan, het andere moment ben je aan het verliezen. Zowel met weinig als met veel spelers is het leuk. Er hadden alleen wel wat meer lava tegels in gemogen. Daarnaast had de speluitleg ook wat korter gekund, maar dat mag de pret niet drukken. Eruption is een leuk spel voor jong en oud.

Dit spel werd ons geschonken door Stratus Games

Eén gedachte over “Eruption”

  1. Afgelopen week nog eens 2 keer gespeeld. Wat blijft het toch een leuk spel. Voor mij een van de verrassingen die uit Essen is meegekomen in 2011.
    Het is wel een enorm ziek-spel, dus hou daar rekening mee als je dit speelt.

Reacties zijn gesloten.