Russian Railroads

Spelgegevens

Russian Railroads

Naam spel Russian Railroads
Spelbedenker Helmut Ohley
Leonhard “Lonny” Orgler
Vormgeving Martin Hoffmann
Claus Stephan
Uitgever Hans im Glück/999 Games
Jaar van uitgave 2013
aantal spelers 2-4 leeftijd 12+ tijdsduur 120 minuten
prijs 40 soort spel Worker placement

Inleiding

Russian Railroads is een spel over, je raadt het al, spoorwegen in Rusland. Het is een echte worker placement met enkele leuke mechanismes. Het materiaal is stevig karton met veel counters en de bekende houten grote meeples.

De eerste indruk

Mijn eerste indruk is een uitgebreide handleiding die duidelijk de regels uitlegt. Omdat het enigszins aparte mechanismen zijn is dit belangrijk. De handleiding is echter voorzien van voldoende voorbeelden. De handleiding in het Duits is niet mijn eerste of tweede keus maar ik kon het goed begrijpen.

De voorbereiding

Het centrale spelbord wordt op tafel gelegd. Dit bestaat uit een aantal verschillende vakken waarop de workers geplaatst kunnen worden. Grofweg wordt dit verdeeld in een vak om rails te bouwen, treinen en industrie te kopen, ingenieurs te kopen en aanverwante acties uit te voeren. Om de verschillende vakken ligt het maar al te bekende scorespoor.
Russian Railroads_playElke speler krijgt een bord met daarop drie routes van verschillende lengte. De Trans-Siberië route. Moskou-St Petersburg en Moskou-Kiev (wellicht dat deze in een latere versie wijzigt gezien de ontwikkelingen aldaar). Op elke route wordt alvast een zwarte biels gelegd.

Spelverloop

Door het plaatsen van de werkers op spoor ontwikkelingsvakken worden de bielsen op de routes naar keuze vooruit gezet. Dit kan er voor zorgen dat nieuwe mogelijkheden en andere kleuren bielsen vrijgespeeld kunnen worden. Op elk van de drie sporen kunnen vier verschillende kleuren bielsen worden gelegd en vooruit worden gezet. Deze kleuren vertegenwoordigen de kwaliteit van het spoor. De puntentelling is afhankelijk van de positie van elke biels op het spoor in combinatie met de kracht van de locomotief die ervoor staat. Na elke ronde wordt er geteld hoeveel vakjes de bielzen staan.
Daarnaast zijn er met andere tegels en industrie nog bonuspunten te verzamelen.

Oordeel recensent

Russian Railroads is een aardig worker placement spel met enkele aparte elementen. Hoe alles bij elkaar komt op de verschillende tracks is leuk gevonden. Er is een gebrek aan speler interactie wat bij wel meer worker placements voorkomt,

Dit spel werd ons geschonken door Hans im Glück
Dit spel werd ons geschonken door Hans im Glück
Waar het spel bij mij totaal op afknapte is het gebrek aan overzicht. Het is onmogelijk om tussendoor te berekenen hoe je tegenstanders ervoor staan en het rekenen doet me bijna mij TI30s tevoorschijn halen. Elke ronde wordt afgesloten met zo’n telling en waar dit in het begin nog wel snel gaat duurt het de latere rondes irritant lang.

© Foto’s van Boardgamegeek.com