Kwatro

Spelgegevens

Kwatro_box

Naam spel Kwatro
Spelbedenker Gene Mackles
Vormgeving Gene Mackles
Uitgever White Goblin Games
Jaar van uitgave 2012-2015
aantal spelers 2-4 leeftijd 8 tijdsduur 30 minuten
prijs ca. 6,50 soort spel legspel
gewonnen prijzen 2012 Mensa Select Winner
gewonnen prijzen 2012/Fall Parents’ Choice Recommended

Inleiding

Een verrassend klein, intrigerend blikje…. Bij het openen blijkt er een flinke stapel kaartjes in te zitten. Wat moeten we hiervan denken?

De eerste indruk

De set kaarten bestaat uit 64 verschillenden kaarten en 2 joker-kaartjes. Elk van de kaartjes heeft 3 eigenschappen: kleur, vorm en getal.

De voorbereiding

Voor je gaat spelen worden kaartjes geschud en vormen een trekstapel. Elke speler krijgt 4 kaartjes en er wordt 1 kaartje open gelegd in het midden van de tafel.

Spelverloop

Foto: Boardgamegeek.com
Foto: Boardgamegeek.com
Wanneer je aan de beurt bent leg je 1 tot 4 kaartjes, telt je score en je vult je hand daarna aan tot 4. Of je kiest ervoor om 1 of meer kaartje uit je hand onder de trekstapel te leggen en daarna je hand weer te vullen tot 4.
De legregels zijn als volgt:
De kaarten die worden gelegd moeten één rechte lijn vormen en tenminste één van de kaarten moet aansluiten aan het speelveld.
Voor alle lijnen die gevormd of verlengd worden door deze actie moeten de eigenschappen van de kaarten gelijk of juist helemaal verschillend zijn. Een lijn van vier kaarten heet een Kwatro. Een lijn kan nooit langer worden dan 4 kaarten.
Je scoort punten voor elke lijn, horizontaal of vertikaal, die is gevormd of verlengd. Daarvoor tel je de getallen op de kaartjes bij elkaar op. Als een kaartje deel uitmaakt van 2 lijnen, wordt dit kaartje 2 keer geteld. Bij een Kwatro verdubbel je de score van deze beurt. Ook wanneer je alle kaartjes uit je hand in een keer kunt leggen verdubbel je de score.
Het spel gaat door totdat de trekstapel op is en een speler zijn laatste kaartje op tafel legt. Deze speler mag zijn laatste score verdubbelen.
Jokers mogen gespeeld worden voor elk kaartje en moeten aan de basis legregels voldoen. Jokers hebben zelf geen waarde, maar je kan er wel een Kwatro mee scoren. Als je aan het begin van je beurt een kaartje in je hand hebt die een joker kan vervangen, mag je deze omruilen en de joker op hand nemen. Daarna speel je je beurt.

Tips en opmerkingen

Aangezien elk kaartje uniek is zie je vrij snel welke Kwatro’s nog wel of juist niet gemaakt kunnen worden. Dit kan een reden zijn om je kaarten te ruilen met de trekstapel en gokken op een flinke bonus. Min of meer het zelfde geld voor de joker. Zet je ze in voor een kaart die al gelegd is, of wil je juist dat de joker nog eens gebruikt kan worden…

Oordeel recensent

Kwatro is een ideaal reisspel. Het past met gemak in je broekzak. Mocht je ooit gestrand zijn op een vliegveld dan weet je dat dit soort spelletjes je dag weer goed maken. (wellicht met jaloerse blikken van mede wachtenden).
Is het ook een leuk spel? Dat hangt er vanaf. Mensen die van spellen als Set, Qwirkle of Triomino’s houden zullen dit spelletje omarmen. Anderen zullen misschien moeite blijven houden met het zien van de juiste combinaties en de interesse daardoor verliezen. Ik hoor bij de eerste categorie spelers.
Voor mij is Kwatro een leuk tussendoortje op een spellenavond en daarnaast perfect voor onderweg.