Barony

Spelgegevens

Naam spel Barony
Spelbedenker Marc André
Vormgeving Ismaël
Uitgever Matagot
Jaar van uitgave 2014
aantal spelers 2-4 leeftijd 14+ tijdsduur 45 minuten
prijs 40 soort spel Gebiedscontrole

Inleiding

Als baron probeer je meer en meer land te veroveren met je leger, maar je bent niet de enige baron die zich het land eigen wil maken. Zorg dat je leger de aanval aankan en verdedig de gebieden die je bezit, of ga strijden tegen de andere legers om zo je macht te vergroten.

De eerste indruk

Spelmateriaal, doos spelregels zijn allemaal mooi weergegeven. Alles past ook netjes in de doos. De korte spelregels zijn duidelijk geschreven en ja kan dan ook vrijwel meteen beginnen met spelen.

De voorbereiding

Het spelbord bestaat uit losse tegels waarop telkens drie velden staan. Neem afhankelijk van het aantal spelers het juiste aantal tegels en maak hiermee het bord. Dit kan je volledig willekeurig doen, je mag ook gaten in het bord laten, dit wordt dan water en is niet te betreden.
Elke speler krijgt een set speelstukken in zijn eigen kleur. De grondstoffiches komen samen met het scorebord naast het spelbord te liggen.
Na het kiezen van een startspeler kan het spel beginnen.

Spelverloop

Het doel van het spel is om met je ridders vanuit je steden meer en meer land te veroveren. Op het nieuwe land ga je dan dorpen bouwen, die later weer steden kunnen worden en eventueel ook vestingen. Hiermee verdien je punten en kan je Barony winnen.
Om de beurt kan elke speler één van de zes mogelijke acties doen. Hierna is de volgende speler aan de beurt.
De acties zijn:
Rekruteren: Nieuwe ridders op het bord zetten.
Bewegen: Je ridders over het land bewegen. Hiermee kan je gebied van andere spelers veroveren en grondstoffiches stelen.
Constructie: Ridders omzetten in dorpen en/of vestingen. Hiermee krijg je grondstoffiches.
Nieuwe stad: Een dorp naar een stad ombouwen en zo punten krijgen.
Expeditie: Op het nieuwe plaats op het bord, ridders in het spel brengen.
Adellijke titel: Grondstoffiches in punten omzetten.
Zodra een speler de adellijke titel van hertog heeft bereikt wordt de lopende ronde nog afgespeeld. Eventuele grondstoffiches die je hebt leveren nog punten op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Tips en opmerkingen

Concentreer je niet alleen op het uitbreiden van je gebied, maar ga zeker ook de aanval aan, hier vallen stiekem best wat punten te verdienen.
Vaak heb ik wel gezien dat er het verhaal van twee honden en een been is. Twee spelers zijn constant in conflict met elkaar over een stuk grond en andere spelers kunnen daarvan profiteren en rustig met de winst gaan lopen.
Probeer ook je dorpen om te bouwen naar steden om extra punten te krijgen. Dit is een vrij makkelijke actie.

Oordeel recensent

Het is een erg toegankelijk spel dat zowel voor veel spelers als occasionele spelers goed te spelen is. Verder zijn de rondes erg kort en kom je dus snel weer aan de beurt. Hierdoor is de down-time erg klein.
Barony is ook overzichtelijk en de regels zijn zeer duidelijk.
Door het bord dat uit losse tegels bestaat heb je elke keer weer een ander spel en kan je het jezelf erg moeilijk maken.
Barony is zeker een aanrader.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice