Crown of Emara

Spelgegevens

Naam spel Crown of Emara
Spelbedenker Benjamin Schwer
Vormgeving Dennis Lohausen
Uitgever Pegasus Spiele
Jaar van uitgave 2018
aantal spelers 1-4 leeftijd 12+ tijdsduur 45-75 minuten
prijs 35 spelregels Spelregels
soort spel Actie’s plannen, Pick-up and Deliver en Worker Placement

Inleiding

In Crow of Emara strijden de spelers om tot de volgende koning te worden gekroond. Dit doen ze niet door oorlogvoering, maar door zo goed mogelijk voor het koninkrijk en haar nieuwe inwoners te zorgen. Wie uiteindelijk het beste op beide fronten heeft gescoord zal tot de nieuwe koning van Emara worden gekroond

De eerste indruk

Crown of Emara heeft een duidelijke handleiding waar het spel snel mee te leren valt. De spelonderdelen zijn solide en beschikken over een mooi artwork. Wel kan het in combinatie met alle icoontjes wat overweldigend zijn. Daar is echter aan gedacht door de ontwerper. Aan de achterkant van al de borden is een versie van het spel waar de artwork letterlijk op de achtergrond raakt.

De voorbereiding

De twee rondellen worden opgezet en de grondstoffen worden op de rondellen geplaatst. In het stads rondel worden adviseurs kaarten geplaatst. De nobility track wordt op een goed bereikbare plaats neergelegd. Alle spelers krijgen een spelerstableau een set handkaarten en een spel overzicht. De startspeler zet in beide rondellen een groot figuur in zijn spelerskleur. Dit locatie is afhankelijk van het bovenste event. Op het telspoor plaatsen alle speler hun huisje op het getal wat op de zelfde eventkaart staat afgebeeld.

Spelverloop

Per ronde heeft iedere speler 3 kaarten om te spelen. Op de kaarten staan grondstoffen en speciale acties afgebeeld. De spelers spelen om de beurt 1 kaart. De kaarten worden gespeeld in het tableau van de speler. Het tableau bevat 3 vakken met daarboven de getallen 1, 2 en 3. Speelt de speler de kaarten in het eerste veld krijgt de speler twee verplichte acties en 3 optionele acties. 1. De speler moet de actie van de kaart uitvoeren; 2. De speler moet op 1 van de twee rondellen zijn pion het exact aantal stappen met de klok mee zetten als op zijn tableau staat. In het geval van het voorbeeld is dit 1. De optionele acties zijn het inhuren van vakarbeider, adviseurs en het verhogen van je adellijke titel. De acties mogen in een volgorde naar keuze worden uitgevoerd.

De rondel van het buitengebied wordt gebruikt om de grondstoffen te verkrijgen. Deze grondstoffen kunnen vervolgens in het stadsrondel worden uitgegeven voor punten. Wanneer al de kaarten zijn gespeeld eindigt de ronde. Worden er nieuwe kaarten getrokken en wisselt de startspeler. Na 6 rondes eindigt het spel en wordt er gekeken wie de meeste punten heeft behaald op zijn minst scorende type score.

Tips en opmerkingen

Houdt de adviseurs goed in de gaten die in de stad ingehuurd kunnen worden. Sommige hebben namelijk permanente acties die je behoorlijk kunnen helpen tijdens het spel. Vergeet daarnaast niet in het begin van het spel te investeren in vaklieden. De extra grondstoffen die je daarmee kunt krijgen richting het einden gaan je zeker helpen.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door Pegasus Spiele.
Crow of Emara is uitgebracht in 2018 en aan Roll The Dice geschonken in het kader van de Pegasus Spieletage. Waar het spel ook als spotlight onder de aandacht is gebracht. Het spel is toen met veel plezier gespeeld. Het spel is een flinke uitdaging omdat er op twee soorten punten gescoord kan worden. Citizenspoints en Buildingpoints. Waarvan uiteindelijk de laagst scorende van de twee telt. Het spel laat het dan ook niet toe om je op maar 1 van de twee te focussen.

Het doel van het spel is zeer eenvoudig, verzamel de grondstoffen en investeer ze in de stad voor punten. Je bent echter continu aan het uittellen welke actie kaart je eerst moet spelen in welk vakje van je tableau. Want je moet altijd het exact aantal stappen lopen en je kunt maar 1 keer dat aantal lopen per ronde. Dit zorgt er voor dat het spel soms wat stil kom te staan of net niet voor je uitkomt omdat je de verkeerde kaarten hebt getrokken deze ronde.

Dit laatste is te herstellen door een variant te spelen waar je begint met alle kaarten op handen en ze gaande het spel weg speelt.

2 gedachten aan “Crown of Emara”

  1. Inmiddels deze ook al enkele keren gespeeld.
    Erg goed spel. Je wordt beperkt in en door je keuzes. 3 actievelden, maar 2 borden, dus wat zet je waar in? In mijn ogen een sterk spel wat te weinig aandacht heeft gekregen bij lancering. Ben blij dat Pegasus deze in de Spieltage collectie had zitten.

Reacties zijn gesloten.