Berichten schrijven

Een website kan pas succes hebben als er genoeg bezoekers komen. Om te zorgen dat mensen terug blijven komen moet er dus steeds wat nieuws te vinden zijn. Het schrijven van een bericht hoeft niet veel tijd te kosten. Het hangt af van wat voor soort bericht het is. Ideeën voor berichten zijn:

 • Aankondigingen van activiteiten.
 • Informatie over andere clubs en wat ze doen.
 • Nieuwsberichten: Een verwijzing naar een andere webpagina waar wat interessants te vinden is. Zo’n bericht hoeft maar 1 of twee regels te bevatten, maar een korte samenvatting is wel beter. Dit zullen vaak aankondigingen zijn van nieuwe producten.
 • Een verslag van een spel-sessie.
 • Foto’s van een project of spel met toelichting.
 • Zelfgemaakte cartoon.
 • Zelfgemaakte puzzels.
 • Tips (Bijvoorbeeld schildertips)
 • Columns waarin je schrijft over een bepaald onderwerp.
 • Uitleg van strategie
 • etc.

Het belangrijkste is dat je over een onderwerp schrijft wat je persoonlijk interesseert en waarvan je toch al op de hoogte bent. Als je in een bericht materiaal gebruikt dat niet van jezelf is, dan moet je een duidelijke verwijzing naar de bron maken.

Het gebruik van WordPress

De website van Roll The Dice maakt gebruik van blogging software genaamd WordPress. De Writing Posts pagina (Engels) geeft informatie over hoe WordPress te gebruiken om een bericht te schrijven. Hier nog enkele tips:

 • Probeer bij elk bericht minstens één plaatje toe te voegen. De afbeelding kan zo groot zijn als je wilt, maar groter dan 1024 x 768 is niet verstandig. Het systeem zal zelf kleinere versies van de afbeeldingen maken. Zet eerst de cursor helemaal aan het begin van je bericht. Op de balk ‘Uploaden/Toevoegen’ kies je voor ‘Afbeelding toevoegen’ en dan kies je een afbeelding. Zorg ervoor dat je afbeelding een duidelijke bestandsnaam heeft. Kies voor positie ‘rechts’ en voor afmeting ’thumbnail’ en voor koppelings-url ‘Bestand-URL’. Selecteer dan invoegen in bericht.
 • Stop het bericht in één of meerdere categorieën en voer een aantal tags in – minstens één. Tags zijn een soort mini categorieën. Kijk bij andere berichten voor voorbeelden voor het gebruik van tags. Als een tag heel vaak gebruikt wordt, kan er later nog voor gekozen worden om er een categorie van te maken.
 • Het is mogelijk om aan je bericht ook een uittreksel toe te voegen. Deze wordt getoond op de zoekresultaten pagina. Het advies is om geen uittreksel toe te voegen omdat het systeem dan automatisch een uittreksel genereert door het begin van je bericht te tonen.

Publiceren van je bericht

De meeste auteurs zullen zogenaamde ‘Bijdragers’ zijn. Dit betekent dat je wel een bericht kunt maken, maar niet direct kunt publiceren op de website. Dat doet iemand anders. Als je een artikel af hebt, klik dan op ‘Inzenden voor review’ aan de rechterkant van het scherm. Dan wordt de pagina in de lijst van berichten gezet die gepubliceerd kunnen worden.

Als je een bericht snel of op een bepaalde tijd gepubliceerd wilt hebben, stuur dan een email naar webmaster@rollthedice.nl of naar info@rollthedice.nl.

Recensies en spelbesprekingen

Een recensie is een spelbespreking met een duidelijk waardeoordeel. De berichten die de tag ‘Bespreking’ of ‘Recensie’ hebben worden automatisch toegevoegd aan de Recensies pagina. Om dit goed te laten werken moet e met de volgende dingen rekening houden:

 • Voeg de tag ‘Recensie’ of ‘Spelbespreking’ toe.
 • Voeg bij ‘Extra velden’ het veld ‘publisher’ toe met daarin de naam van de uitgever. Deze wordt achter de naam van het spel getoond. Het is ook een goed idee om de uitgever in het bericht te vermelden.
 • Als de titel van het bericht niet precies de titel van het spel is kun je een extra veld toevoegen met de naam ‘game_name’. Deze wordt dan op de Recensies pagina gebruikt in plaats van de naam van het bericht.
 • Sommige spelnamen, zoals bijvoorbeeld ‘De Kolonisten van Catan’ wil je niet sorteren op de eerste letter, maar in dit voorbeeld pas op de vierde letter (inclusief spaties) van de naam. Je kunt dit aangeven door een extra veld met de naam ‘sort_index’ met daarin de positie in naam van het spel waarop gesorteerd moet worden.

Stop de recensie in de goede categorie en voeg ook een tag toe met de naam van het spel, de uitgever en eventueel het thema van het spel. Als de spel tot een bepaalde serie behoord voeg dan ook een tag toe van de serie (bijvoorbeeld Carcassonne). Daarnaast kun je natuurlijk ook andere relevante tags toevoegen.

Puzzels

Voor puzzels is het vaak nodig om de ingestuurde reacties onzichtbaar te maken tot een bepaalde datum. Dit kan gedaan worden door een extra veld aan het bericht toe te voegen met de naam ‘show_comments_data’. De waarde van dit veld wordt de datum en tijd waarop de commentaren weer zichtbaar mogen zijn. Gebruik bijvoorbeeld ‘2011-01-26 05:00:00’ (zonder aanhalingstekens) om de reacties pas te tonen na 26 januari 2010 om 5 uur in de ochtend.

Smilies of Emoticons

Deze blog ondersteund zogenaamde smilies of emoticons. De standaard smilies kan je vinden op de WordPress: Using Smilies pagina. Op de emoticons pagina staat een overzicht van extra smilies die ondersteunt worden.

Voorbeelden van emoticons zijn: 🙂 red die perudo * 😀 white die 4

Vragen of opmerkingen

Als je vragen of opmerkingen hebt stuur dan een email naar webmaster@rollthedice.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.