Geschiedenis

En zo is het allemaal begonnen….

Eerst ledenpasje
Al enkele jaren spelen enkele vrienden hun spelletjes op de maandagavond. De groep groeit langzaam. Steeds wordt er bij Raymond thuis gespeeld. Gezelligheid alom. Dan nadert 10 april van het jaar 1999. Raymond wordt 30. Wat gaan we hem cadeau doen? Weet je wat… We geven hem een spellenclub. Tijdens zijn verjaardag is Raymond blij verrast met zijn cadeau. Pasjes, een nieuwsbrief, statuten, alles er op en eraan: Roll The Dice is geboren.

Het jaar daarna veranderd er niet zoveel. Om de beurt maken de vrienden een nieuwsbrief, zodat iedereen op de hoogte blijft van de roddels binnen Roll The Dice. Voor het eerst gaan een aantal van de vrienden naar Spiel in Essen. Op de terugweg begint het te borrelen en te broeien. Bij het motel in Venlo ontstaan de eerste ideeën die eigenlijk een beetje weggezwaaid worden. Echter tijdens het Spellenspektakel van 2000 besluiten de vrienden folders te verspreiden om te onderzoeken of er belangstelling is voor een bordspelavond in Veldhoven en omgeving. Heel af en toe komt er een reactie binnen, maar het blijft borrelen.

December 2000 lijkt het er toch van te gaan komen. In samenspraak met Tienerwerk Veldhoven vinden de leden van Roll The Dice een onderkomen om hun avond te organiseren. In januari 2001 is het zover. Er ontstaat een Teenage Game Event en een volwassenenavond. Beiden zijn de eerste keer redelijk goed bezet. En vanaf dan begint het te lopen. De speelavonden worden steeds drukker en de mensen zijn erg enthousiast.

Eind 2001 wordt er gekozen om de vereniging wat professioneler aan te gaan pakken. Op die manier kan Roll The Dice meer geld genereren en dus ook meer spellen aanschaffen. Vanaf januari 2002 kunnen volwassenen lid worden van de vereniging. Tevens sluit Roll The Dice een sponsorcontractje af met Eppo. De eerste maanden loopt het ledenaantal op tot 17 mensen. In augustus van 2002 worden de statuten van de vereniging bekrachtigd door de notaris en is Roll The Dice een heuse vereniging. Ook staat Roll The Dice voor het eerst met een eigen stand op het Spellenspektakel.

In 2003 kunnen ook kinderen lid worden van de vereniging. ook dit loopt gestaag en in september 2003 bedraagt het aantal jeugdleden al 20.

In de jaren daarna groeit Roll The Dice uit tot een actieve vereniging. Ze blijven actief aanwezig op het Spellenspektakel, waar ze een Roll The Dice top 30 gaan organiseren. Het publiek en de uitgevers kunnen op die manier snel zien wat het meest populaire spel van de beurs is. Roll The Dice verhuist mee met het Spellenspektakel, als deze in 2007 vertrekt naar Zwolle. Ook dan is Roll The Dice aanwezig.
Roll The Dice is een trouwe gast op de Ducosim conventies. Daar leggen ze spellen uit van Asmodee (voorheen Hodin). Zo groeit de bekendheid van Roll The Dice in het spellenwereldje en worden ze regelmatig gevraagd voor andere evenementen.

Affiche 1ste Zuiderspel
Inmiddels vinden er wat bestuurswisselingen plaats en komen er weer nieuwe ideeën binnen de club. Het ledenaantal groeit hierdoor gestaag. Een heuse “Meet en Greet” is voor Roll The Dice een mooi moment om de andere verenigingen in Veldhoven uit te nodigen en kennis en ideeën te delen. Ook komen enkele uitgevers af op dit geslaagde evenement.

Met de kennis en ervaring die Roll The Dice inmiddels opgedaan heeft met hun jaarlijkse Kolonisten van Catan toernooi, krijgt Roll The Dice de kans om het NK Bordspellen te organiseren. Eerst nog in samenwerking met Ronald van Lent, de toenmalige organisator, maar vanaf 2009 is de organisatie in handen van Roll The Dice zelf. Ronald van Lent steunt de organisatie nog wel. Het NK Bordspellen wordt tijdens de Ducosim conventie van mei gehouden en heeft inmiddels een flink deelnemersveld.

Taart 10 jaar
In 2009 viert Roll The Dice haar 10 jarig bestaan. Dit wordt een jaar vol evenementen, zoals een computerspelmiddag, een spellenweekend, een heuse kledinglijn en als klapper een eigen spellenbeurs. In samenwerking met Noorderspel, organiseert Roll The Dice “Zuiderspel”. Dit wordt een groot succes. Inmiddels is Zuiderspel een zelfstandige stichting die in 2013 haar eerste lustrum viert.
Roll The Dice blijft verder groeien en met behulp met een groot aantal vrijwilligers is de vereniging nog steeds een hele actieve vereniging. In juli 2012 stond de tellen op 95 leden. De jeugd is in dit jaar verhuist naar een nieuwe locatie, De MFA, terwijl de volwassenen nog steeds in De Nieuwe Band zitten.

Enkele activiteiten die Roll The Dice in 2012 organiseert:
Kolonisten van Catan toernooi, Carcassonne toernooi, Barbecue voor leden, spellenweekend voor leden, NK Bordspellen, demo’s voor diverse partijen, reis naar Spiel 2012 in Essen, en nog veel meer.

Op dit moment heeft Roll The Dice 188 leden.