NK Bordspellen

Op 19 mei 2019 zal het NK Bordspellen plaatsvinden in Alphen aan den Rijn.  Wij hopen de inschrijving mid december te kunnen openen.

Lees het wedstrijdverslag van eerdere jaargangen voor een impressie: 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010 & 2009.

NK Bordspellen 2018 [terugblik]

In 2018 vindt het NK Bordspellen plaats in Alphen aan den Rijn. Dit zijn de 4 spellen die gespeeld gaan worden:

De gekozen spellen zijn in de regel beschikbaar in de spellenspeciaalzaken en de uitgebreidere speelgoedwinkels. Wil je deelnemen maar heb je moeite een van de spellen te bemachtigen, laat dit ons weten. Dan kijken we of het mogelijk is dat je het spel via een bevriende winkelier van Roll The Dice aan kunt schaffen.

Het NK wordt gespeeld in teams van 4 spelers. Ieder teamlid speelt alle 4 de spellen. De punten van de teamleden worden opgeteld en die totaalscore bepaalt de uiteindelijke winnaar. Voor ieder spel is 75 minuten uitgetrokken met een kwartier uitloop. De stand na 90 minuten is bepalend voor de uitslag.

Alle gegevens op een rijtje:

Datum: 27 mei 2018

Locatie: Wijkcentrum Kerk en Zanen, De Oude Wereld 51 – 59, Alphen aan den Rijn. Dit is de vaste locatie van Spellen aan den Rijn, zij zullen voor een bar zorgen. Iedere deelnemer krijgt bij binnenkomst koffie of thee aangeboden. Er is geen lunch beschikbaar op de locatie, iedereen dient voor zichzelf lunch mee te brengen.

Schema:
10.00 uur: Zaal open / aankomst teams
10.45 – 12.00 uur: 1e spel
12.00 – 12.30 uur: Lunchpauze
12.45 – 14.00 uur: 2e spel
14.00 – 14.15 uur: Pauze
14.15 – 15.30 uur: 3e spel
15.30 – 15.45 uur: Pauze
15.45 – 17.00 uur: 4e spel
17.00 – 17.30 uur: Prijsuitreiking en afsluiting

Kosten: € 20 per team, te betalen bij aanmelding

Inschrijven: Stuur een e-mail naar inschrijven@rollthedice.nl; Vermeld hierin je teamnaam, de voor- en achternamen van de vier spelers en je telefoonnummer. Inschrijven kan alleen in teams van 4 personen en de inschrijving sluit op 20 mei 2018 maar er is maar beperkt ruimte. Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving met het verzoek € 20 over te maken aan Roll The Dice. Zonder deze bevestiging & betaling is je deelname niet zeker. Er kunnen 24 teams deelnemen aan het NK Bordspellen. Wanneer dit aantal inschrijvingen is bereikt, kunnen we je op de wachtlijst plaatsen. Onderaan deze pagina wordt het aantal aanmeldingen bijgehouden.  

Bij vragen of onduidelijkheden mag je altijd contact opnemen via events@rollthedice.nl.

Prijzen: De eer natuurlijk! Maar ook diverse spellen en een trofee. Daarnaast mogen de drie vier beste teams zich inschrijven voor het EK Bordspellen dat plaatsvindt tijdens Spiel in Essen in oktober.

Wij willen graag onze sponsors bedanken:

Spellen aan den Rijn

 

Regelverduidelijkingen

Berenpark

Q: Welke regels worden er gebruikt?
Wij spelen met de “variant voor gevorderden: Opdrachten” en met de “Kuilvariant voor gevorderden”. De 3 opdracht tegels worden voor elk spel willekeurig getrokken.

Montana

Q: Hoe wordt je plek bepaald bij Montana.
De winnaar wordt bepaald zoals in spelregels.

“De speler met de meeste nederzettingen op het bord wint het spel. In geval van een gelijke stand wint van hen degene met de meeste koeien en waterzakfiches in zijn bezit. Is er dan nog steeds sprake van een gelijke stand, dan wint van hen degene met in totaal de meeste munten, arbeiders en goederen op zijn spelersbord.”

Ook 2de, 3de en 4de plaats worden op deze manier bepaald. Hoe meer nederzettingen, hoe beter de eindplaatsing. Bij een gelijk aantal nederzettingen wordt de tiebreaker het aantal koeien + waterzakfiches. Als ook daar gelijkstand uit komt dan is volgende tiebreaker het aantal munten + arbeiders + goederen op het bord. Als ook dat gelijk is worden de punten gedeeld.

Q: Hoe wordt het speelbord opgebouwd voor Montana?
Montana heeft 4 landschapstegels zonder koeien en zonder dubbele nederzettingen. Schud deze 4 tegels en plaats een landschapstegel willekeurig in het midden. De starttegel wordt op het gebergte in het midden van deze tegel geplaatst.

Schud de overige 11 tegels en bouw rondom de starttegel het speelbord in een driehoek van 10 tegels groot, je houdt 2 tegels over.

Het speelbord zal voor iedere tafel en iedere ronde opnieuw willekeurig worden opgebouwd.  

Rhodes

Q: Hoe kan je het schip van grootte 3 krijgen?
Het grote schip kan je net als een landbouwtegel of ontwikkeltegel kopen in de town hall voor 10 drachmen. 

Q: Mag in bij de beurtvolgorde vrij een nieuw niveau kiezen?
Je mag bij het aanpassen van de beurtvolgorde elke nog vrije niveau kiezen behalve het niveau waar je nu op staat. Je bent niet beperkt tot het niveau direct boven / onder je huidige positie. 

Q: Met welke tegels wordt gespeeld bij Rhodes?
Rhodes zal gespeeld worden met de expert regels voor toernooien. De varianten zullen niet gebruikt worden. In plaats van stap 2 van de spelvoorbereiding, worden de volgende opdrachttegels verwijderd voor een optimale balans:

 • Level 1, de tegel met olijven (groen) en wijn (rood)
 • Level 2 de tegel met wijn (rood), graan (geel), geitenmelk (wit) en goud.
 • Level 2, de tegel met geitenmelk (wit), olijven (groen), wijn (rood) en goud.

Azul

Q: Welke kant van het bord wordt gebruikt?
Wij zullen spelen op de grijze kant van het bord.

Q: Wat doe ik als ik een tegel niet kan doorschuiven omdat er rechts geen legale plaats voor is?
Als je in de muurbekledingsfase een tegel uit een voltooide patroonlijn wil doorschuiven maar er is geen legale plaats op de muur, leg dan alle tegens in deze patroonlijn op je vloerlijn.
Als je aan het eind van de laatste ronde nog onvoltooide patroonlijnen hebt in een kleur die niet geplaatst kunnen worden, verplaats deze patroonlijnen dan ook naar de vloerlijn.

Q: Wat als ik constateer dat er in een eerdere ronde twee tegels van dezelfde kleur in een rij / column op de muur geplaatst zijn?
De speler moet aan het begin van de eerstvolgende muurbekledingsfase tegels verwijderen totdat deze weer voldoet aan alle regels. Voor elke verwijderde tegel gaat de speler onmiddellijk 15 punten achteruit op het scorespoor.

Algemene vragen over het NK

Hoe werkte het score systeem tijdens het NK?
Tijdens het NK registreren we de eindstand van elk gespeeld spel.
De winnaar van een spel krijgt 5 punten, een tweede plaats is goed voor 3 punten, de derde plaats voor 2 punten en een vierde plaats levert 1 punt op. Bij een gelijke stand (volgens de regels van het desbetreffende spel) worden de punten van de plaatsen bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal betrokken spelers (Bijvoorbeeld: een gedeelde 3e plaats levert beide spelers 1,5 punt op). De punten worden per team en per ronde bij elkaar opgeteld en dat totaal bepaalt eindstand.
Als twee teams dezelfde eindscore hebben, dan wordt er gekeken naar de genormaliseerde score. Dit is een sommatie van het percentage van de punten die een speler in een spel heeft gehaald. Bijvoorbeeld: een spel eindigt met de scores 8, 6, 4 en 2 punten; dan heeft de winnaar een genormaliseerde score gehaald van 0,4 (= 8 / (8+6+4+2)), de tweede plaats 0,3 (= 6 / (8+6+4+2), etc. Het is dus voordelig om te winnen met een groot verschil; maar hou er rekening mee dat deze methode alleen wordt gebruikt als tie-breaker.

Gelden bij gelijke stand de tie-breakers zoals deze in de spelregels staan aangegeven?
Ja, zolang een spel zelf tie-breakers heeft dan worden die gebruikt om de eindstand te bepalen. Zodra daar een gelijke stand uitkomt dan worden de punten gedeeld.

Is er een minimale deelname leeftijd voor het NK?
Ja, de minimale leeftijd voor het NK is gelijk aan de hoogste minimale leeftijd van de spellen die gespeeld worden. Dit kan dus per jaar variëren, voor 2018 is de minimale leeftijd 10 jaar.

Wat gebeurt er als een spel langer duurt dan de tijd die er voor staat?
Na 75 minuten krijgen de spelers aan de tafels die nog niet klaar zijn de mededeling dat ze nog een kwartier de tijd hebben. Na 85 minuten wordt het signaal gegeven het spel af te ronden. Het spel wordt dan doorgespeeld totdat iedereen evenveel beurten gehad heeft, waarna de eventuele eindtelling volgt.

Kan ik mijn aanmelding nog aanpassen?
Het kan natuurlijk gebeuren dat iemand toch niet kan op de dag van het toernooi. Laat het ons weten als je teamsamenstelling wisselt. Dit kan tot de week voor het toernooi door een e-mail te sturen naar inschrijven@rollthedice.nl.
Als jullie je afmelden binnen 2 maanden voor van de start van het toernooi, dan is wel het deelnamegeld verschuldigd, anders wordt dit terug betaald.

Als ik me aanmeld voor de wachtlijst, ben ik dan verplicht mee te doen?
Nee, een aanmelding voor de wachtlijst is geheel vrijblijvend. Als er een afmelding is, dan word je benaderd met de vraag of je mee wil doen aan het toernooi. Als je niet binnen de vermelde termijn in de mail reageert zal het volgende team worden benaderd.

Hoeveel teams kunnen zich inschrijven en hoeveel zijn er ingeschreven?
Er is ruimte voor 24 teams. Per 26 mei zijn er 21 teams ingeschreven (3 afmeldingen).

 • De gelukszoekers
 • De tegelleggers
 • Testcase Dummieshot
 • Slimbo
 • Board Game Genes
 • Friends & Foes
 • Aqua
 • Kobalt
 • Jong en Lui
 • tweeleuten+2
 • Blauwvingers
 • Three and a half men
 • Spelpaleis Amersfoort 1
 • Rijn
 • Rabenhaupt
 • D.S.B.V. Beyaart
 • CannonFodder
 • De winnaar trakteert II
 • Spelpaleis Amersfoort 2
 • De Zware Jongens
 • NLTD