NK Bordspellen

NK_Bordspellen_LogoLees het verslag van het NK Bordspellen 2017


In 2017 zal het NK plaatsvinden in Amersfoort. De spellen die tijdens dit NK gespeeld gaan worden zijn:

 1. Papà Paolo (Quined Games)
 2. First Class (999 Games)
 3. Cottage Garden (White Goblin Games)
 4. Quadropolis (Enigma)

De gekozen spellen zijn in de regel beschikbaar in de spellenspeciaalzaken en de uitgebreidere speelgoedwinkel. Mocht je willen deelnemen en toch één van de spellen niet kunnen bemachtigen, laat dit ons weten. Dan kunnen we mogelijk via een bevriende winkelier iets regelen.

Het NK wordt gespeeld in teams van 4 spelers. Ieder teamlid speelt alle 4 de spellen. De punten van de teamleden worden opgeteld en dat bepaald de uiteindelijke winnaar. Voor ieder spel is 75 minuten uitgetrokken met een kwartier uitloop. De stand na 90 minuten is bepalend voor de uitslag.

Alle gegevens op een rijtje:

Datum: 7 mei 2017

Planning:
10.00 uur: Zaal open / aankomst teams
10.45 – 12.00 uur: 1e spel
12.00 – 12.30 uur: Lunchpauze
12.45 – 14.00 uur: 2e spel
14.00 – 14.15 uur: Pauze
14.15 – 15.30 uur: 3e spel
15.30 – 15.45 uur: Pauze
15.45 – 17.00 uur: 4e spel
17.00 – 17.30 uur: Prijsuitreiking en afsluiting

Plaats: Amersfoort

Locatie: Pallas Athene, Krommestraat 19, Amersfoort. Deze locatie is een commerciële partij waardoor het niet toegestaan is om eigen meegebrachte etenswaren binnen te nuttigen. Ter compensatie krijgt iedere deelnemer bij binnenkomst koffie of thee aangeboden en 1 consumptiebon.

Kosten: € 20 per team

Inschrijven: Doe je door een mailtje te sturen naar inschrijven@rollthedice.nl; Vermeld hierin je teamnaam, de namen van de vier spelers en je telefoonnummer. Inschrijven kan alleen in teams van 4 personen en de inschrijving sluit op 30 april 2017. Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving. Zonder deze bevestiging is je deelname niet zeker. Er is ruimte voor 24 teams op dit toernooi. Wanneer het toernooi vol zit zal je op een wachtlijst worden gezet. Onderaan deze pagina wordt bijgehouden hoeveel aanmeldingen er zijn.

Bij vragen of onduidelijkheden mag je altijd contact opnemen: events@rollthedice.nl

Prijzen: De eer natuurlijk. Maar ook diverse spellen en een trofee. En de beste drie teams mogen zich inschrijven voor het EK Bordspellen tijdens Spiel in Essen in het najaar.

Eveneens biedt Genius Board Game Tables extra prijzen aan. De nummer 1 gaat met een speciale hand gemaakte dobbeltoren naar huis. Daarnaast krijgt de top 3 een complete set cupholders ter waarde van €200 gratis bij aankoop van een bordspellentafel, en zullen de overige deelnemers 50% korting ontvangen op deze set cupholders.

Genius BGT is op het toernooi aanwezig evenals 1 van hun tafels. Kom hem bekijken en bewonderen!

En uiteraard willen we al onze sponsors bedanken:


Regelverduidelijkingen

Papà Paolo

Q: Met welke spelregels worden gespeeld
We zullen spelen met versie 2.0 van de spelregels, deze is te vinden op BoardGameGeek. Het verschil t.o.v. de eerste editie zijn de regels over de beurtvolgorde.

Q: Hoe worden de starttegels verdeeld.
In het wedstrijdschema zal staan per spel wie in start volgorde als 1ste, 2de, 3de en 4de begint. Dit gebeurd niet via het willekeurig trekken van start tegels. Speler 1 krijgt de tegel met nummer 1, speler 2 krijgt nummer 2, enz.

Q: Met welke beurtvolgorde spelregel spelen we
Beurtvolgorde zal na de 1ste ronde bepaald worden zoals vermeld in versie 2.0 van de spelregels. De beurtvolgorde zal zijn op volgorde van het nummer van de leveringstegel in de vorige ronde, dit gaat dus niet met de klok mee zoals versie 1 van de spelregels aangeeft.

Mocht een speler bij het bieden passen en dus geen leveringstegel krijgen dan wordt deze speler startspeler de volgende ronde. Mochten er meerdere spelers passen dan zal de volgorde van passen tussen hun bepalend zijn, waarop de speler die als eerste past startspeler wordt.

Q: Spelen we met de varianten die in de spelregels staan
We spelen het spel met de basisregels en niet met de varianten op pagina 11 van versie 1 van het regelboek.

Q: Volgens de spelregels eindigt het spel na de levering in de 5de ronde, gebeurd er dan nog de fase ‘ervaring opdoen’?
Ja, het spel eindigt pas na de fase ervaring opdoen in de 5de ronde.

Q: Mag het geld geheim blijven
De hoeveelheid geld is geheim, het is wel altijd openbare informatie hoeveel muntstukken je hebt.

First Class

Q: Welke variant gaan we spelen
Wij zullen spelen met module A en module B

Cottage Garden

Q: Verlies je in de laatste ronde 2 punten per beurt of per tuin?
Je verliest 2 punten per beurt

Q: Mag je meerdere katten plaatsen per beurt?
Q: Mag je katten op elk moment plaatsen?
Je mag zoveel katten als je wilt plaatsen, op elk moment in je eigen beurt.
Je kan alleen een tuin scoren en inleveren in fase 3: Waarderingsfase

Quadropolis

Q: Welke variant gaan we spelen
We spelen met de Expert variant.

Algemene vragen over het NK

Hoe werkte het score systeem tijdens het NK?

Tijdens het NK registreren we de eindstand van elk gespeeld spel.

De winnaar van een spel krijgt hiervoor 5 punten, een tweede plaats is 3 punten, derde plaats 2 punten en een vierde plaats levert nog 1 punt op. Bij een gelijke stand (volgens de regels van het desbetreffende spel) worden de punten van de plaatsen bij elkaar geteld en gedeeld door het aantal betrokken spelers (Bijvoorbeeld: een gedeelde 3e plaats levert beide spelers 1.5 punt op). Deze punten worden per team en per ronde bij elkaar geteld en dit bepaald eindstand.

Als er twee teams dezelfde score hebben dan wordt er gekeken naar de genormaliseerde score. Dit is een sommatie van het percentage van de punten die een speler in een spel heeft gehaald. Bijvoorbeeld: een spel eindigt met de scores 8, 6, 4 en 2 punten; dan heeft de winnaar een genormaliseerde score gehaald van 0,4 (= 8 / (8+6+4+2)), de tweede plaats 0,3 (= 6 / (8+6+4+2), etc. Het is dus voordelig om te winnen met een groot verschil; maar houd er rekening mee dat deze methode alleen wordt gebruikt als tie-breaker.

Gelden bij gelijke stand de tie-breakers zoals deze in de spelregels staan aangegeven?

Ja, zolang een spel zelf tie-breakers heeft dan worden die gebruikt om de eindstand te bepalen. Zodra daar een gelijke stand uitkomt dan worden de punten gedeeld.

Is er een minimale deelname leeftijd voor het NK?

Ja, de minimale leeftijd voor het NK is gelijk aan de hoogste minimale leeftijd van de spellen die gespeeld worden. Dit kan dus per jaar variëren en voor dit jaar is het 13 jaar.

Wat gebeurt er als een spel langer duurt dan de tijd die er voor staat?

Na 75 minuten zal de betreffende tafel de mededeling krijgen dat ze nog een kwartier de tijd hebben. Na 85 minuten krijgt de tafel het signaal om het spel af te ronden. Het spel wordt dan doorgespeeld totdat iedereen evenveel beurten gehad heeft waarna de eventuele eindtelling volgt.

Kan ik mijn aanmelding nog aanpassen?

Het kan altijd gebeuren dat iemand toch niet kan op de dag van het toernooi. Je kan het altijd laten weten als iemand verwisseld wordt in je team, tot de week voor het toernooi. Stuur een email naar inschrijven@rollthedice.nl om je aanpassing te maken.

Mocht je je willen afmelden binnen 2 maanden van de start van het toernooi ben je wel het deelnamegeld verschuldigd.

Als ik me aanmeld voor de wachtlijst, ben ik dan verplicht mee te doen?

Nee, een aanmelding voor de wachtlijst is geheel vrijblijvend. Mocht er een afvaller zijn dan zal je worden benaderd of je mee wil doen aan het toernooi, als je niet binnen een redelijke termijn reageert zal het volgende team worden benaderd.

Hoeveel teams kunnen zich inschrijven en hoeveel zijn er ingeschreven?

Er is ruimte voor 24 teams. Per 24 april zijn er 22 teams ingeschreven (2 afmeldingen):

 • de huifkar
 • Theeleuten
 • Dominant Species
 • D.S.B.V. Beyaart
 • Spek en bonen – the story continues once more
 • Slimbo
 • Krasse Knarren
 • Team Geel!
 • NLTD
 • UCP Leeuwarden 2
 • UCP Leeuwarden 1
 • Tiem Bordenvol
 • Fathers of Game
 • Mancave plus one
 • Blauwe Muggen
 • De Condottieres
 • UCP Leeuwarden 3
 • Natural 1
 • Kielzog
 • Amers-BOARD Games 2
 • McClan
 • Paleiswachter