Catan-materiaal: Metropolen

In een vorig bericht over Catan had ik al een foto geplaatst van het materiaal wat ik dit jaar in Essen had gekocht. Ik schreef ook dat dat bericht nog vervolgd zou worden… bij deze het eerste vervolg. Als eerste lijkt het me aardig om wat te schrijven over de Metropolen die ik gekocht heb.

Catan-materiaal uit Essen (2008): Metropolen
Catan-materiaal uit Essen (2008): Metropolen

Je denkt misschien: waarom zoveel Metropolen? En die kleuren? En waarom trek je die schijfjes binnen je kader? Logische vragen, en hieronder de antwoorden.

Laat ik beginnen met de kleuren. In het standaard Steden & Ridders heb je drie Metropolen, voor stadsontwikkelingen in geel, groen en blauw. Voor elk van deze drie stadsontwikkelingen is er een … gele … Metropool. Om dat onderscheid beter te kunnen maken (en omdat mijnheer Bedi toch 12 kleuren heeft) wilde ik dus ook een groene en een blauwe Metropool hebben. Dan kun je dus aan de Metropool zien aan welke ontwikkeling een speler deze Metropool te danken heeft. Zeer onlangs nog gebeurd: een speler had drie Metropolen (en geen dorpen meer, anders had hij al gewonnen…). Als je er dan een wilt overnemen, moet je natuurlijk wel de juiste Metropool nemen.

 

Maar… ik heb nog meer kleuren. De paarse Metropool is voor een Catan-scenario genaamd Heksen, Tovenaars en Draken. Bij dat scenario zijn ook kristallen als handelswaren in gebruik (naast leem). De kleur voor de bijbehorende stadsontwikkeling is paars, dus vandaar de paarse Metropool.
En als laatste de Metropolen in de kleuren rood, oranje en bruin. Je snapt misschien al waar dit heen leidt: jawel, nog meer scenario’s. Oranje voor het scenario Nahrung [=Voeding], rood voor het scenario Kirche, Glaube, Reformation [=Kerk, Geloof, Reformatie], bruin voor het scenario 6 Metropolen.

Catan-materialen: Metropolen in alle gewenste kleuren
Catan-materialen: de Metropolen in alle gewenste kleuren

Hiermee heb ik de vraag naar de kleuren wel beantwoord. De volgende vraag betreft de gekleurde schijfjes. Nu, in het standaard Steden & Ridders zitten drie (witte) kartonnen schijfjes om de Metropolen aan te duiden. Omdat dat niet voldoende is voor het spelen met meer dan drie Metropolen, bedacht ik dat je bij elke Metropool een schijfje in dezelfde kleur zou kunnen kopen. Elk schijfje hoort heel simpel bij één enkele Metropool, Metropool en schijfje liggen tezamen in de voorraad zolang ze niet geclaimd zijn. Dat de kleur van het schijfje op de stadskalender in principe dubbelop is, doet er iets minder toe.

Blijft nog over de vraag naar het aantal Metropolen (afgezien van de kleuren dan). Want: elke Metropool is in tweevoud aanwezig (net als overigens de gekleurde schijfjes). Dat heeft dan weer te maken met de variant die ik poly-Catan noem: Catan met meer dan de zes spelers die met standaard-materiaal samen kunnen spelen. Bij tien of twaalf spelers vind ik drie Metropolen wat erg weinig, reden om dat aantal dan te verdubbelen. En als je de drie normale Metropolen verdubbelt, zou je ook de andere kleuren moeten verdubbelen…

Links

2 gedachten aan “Catan-materiaal: Metropolen”

  1. Ik kan me vergissen maar volgens mij is het zo dat in de normale Steden & Ridders je automatisch wint als je twee metropolen weet te bemachtigen. Dan zou iemand met drie metropolen dus allang gewonnen hebben.

    1. Ik heb het nog even opgezocht, maar ik kan het niet vinden in de spelregels (noch in de Encyclopaedia Catanica). Dus ga ik er vanuit dat je je dan toch vergist…

Reacties zijn gesloten.