The Mississpippi Queen

The Mississippi Queen (doos)
The Mississippi Queen (doos)

The Mississippi Queen is een platbodemschip dat op de Mississippi vaart om passagiers van A naar B te brengen. Deze boot is in een wedstrijd terechtgekomen met enkele andere boten die op deze zelfde rivier heen en weer varen. De vraag is: weet de kapitein van deze boot zijn concurrenten te slim af te zijn?

Drie tot vijf spelers kunnen hun schip over de rivier verplaatsen om passagiers op te pikken. Maar: de loop van de rivier is grillig, en de kapiteins moeten zo economisch mogelijk met hun kolenvoorraad omgaan om de race te kunnen winnen.

De rivier bestaat uit losse delen die aan elkaar worden gezet tijdens de wedstrijd. Elk deel wordt pas geplaatst wanneer een boot dicht bij de voorkant van de rivier is aangekomen. De kapiteins moeten natuurlijk wel enigszins kunnen plannen hoe ze het volgende deel van de reis gaan uitvoeren… Maar: hoe het nieuwe deel aan het bestaande stuk rivier wordt aangepast (linksom, rechtsom of rechtdoor) wordt middels een dobbelsteen bepaald. Doordat de volgorde van de stukken rivier willekeurig is, en de dobbelsteen een tweede willekeurige factor inbrengt, is de loop van de rivier en het spel dus elke keer weer anders.

The Mississippi Queen: boot en passagiers
The Mississippi Queen: boot en passagiers

Elke boot heeft aan de zijkanten twee raderen met de getallen 1 t/m 6. De snelheid van de boten wordt aangegeven middelsde rode raderen. De kolen-voorraad wordt aangegeven met de zwarte raderen. De kapiteins mogen hun snelheid met 1 positie verhogen of verlagen zonder dat het ze kolen kost. Zodra een kapitein meer dan 1 positie wil verhogen of verlagen dient hij per positie extra een kool te verstoken. Geen kolen meer betekent: minder mogelijkheden om je snelheid aan te passen. En die snelheid moet regelmatig sorden aangepast, want je wilt zo snel mogelijk naar de finish, maar je wilt ook nog passaagiers oppikken. En deze passagiers stappen niet op als je boot met te hoge snelheid voorbij komt varen. Het risico van een plons is dan toch iets te groot…

Gewonnen prijzen

  • Spiel des Jahres (1997)
  • Essener Feder (1997)
  • Deutscher Spiele Preis – Beispielhafte Regel (1997)

Links

Eén gedachte over “The Mississpippi Queen”

Reacties zijn gesloten.