Catan: in al die jaren niet veranderd

bonuskaart_grootsteriddermacht
Grootste Riddermacht (bonuskaart)

Kolonisten van Catan bestaat dit jaar 10 jaar. Reden voor 999 Games om een speciale jubileum-editie uit te brengen. Maar, afgezien van het feit dat je met deze versie tot en met 6 spelers aan een bord kunt krijgen, is er in al die jaren niet veel veranderd aan het spel. In tegenstelling tot versies in Duitsland en de VS, alwaar de tegels al vaker opnieuw getekend zijn (in de VS zelfs al minimaal twee maal), of de speelstukken niet langer in hout maar in plastic worden uitgevoerd (Duitsland). In Nederland echter is het spel nog steeds te koop in de originele uitvoering. Nou ja, afgezien dan van de doos… dat was eerst een platte, en is tegenwoordig een hoger model.

Ik heb ondertussen veel Catan. Zo heb ik (bijna) al het meer of minder officieel uitgegeven materiaal, en daarnaast heb ik ondertussen al aardig wat officieuze uitbreidingen en uitbreidinkjes (en dat worden er langzaam maar gestaag steeds meer…). Vandaar natuurlijk ook de Catan Specials. 😉 Met die hoeveelheid Catan-materiaal wil ik natuurlijk ook alles een beetje ordentelijker opgeborgen en beschreven hebben dan het tot voor kort was: een kartonnen plaat met basisregels, een boekje in het ene formaat, een ander boekje in een ander formaat. En webpagina’s die bij het printen van het papier af lopen. 🙁

Daarom was ik dus begonnen om alles eens netjes om te vormen, en daarbij hoorde ook het scannen van al het papieren en kartonnen materiaal. Onlang zette ik mij een derde maal aan het scannen van kartonnen materiaal. Daaronder ook de bonuskaart Grootste Riddermacht.

Grootste Riddermacht (detail)
Grootste Riddermacht (detail)

Wat bleek nu? In mijn (oude) versie, viel mij pas op bij de hoge-resolutie-scan, staan ridderkaartjes … in het duits. Een collega, die onlangs een jubileum-editie kreeg van de goedheiligman, heeft voor mij ook even een scan gemaakt. Ook hij heeft nog dezelfde originele kaarten met duitse ridder-kaartjes.

3 gedachten aan “Catan: in al die jaren niet veranderd”

    1. Joran, dan heb ik toch een vraagpuntje bij de nieuwste uitbreiding “Kooplieden en Barbaren”. Op foto’s (doos, BoardGameGeek) zie ik plastic materiaal staan. Maar op BoardGameGeek staat ook minstens één foto van een nederlandse versie met houten stukken. Dus ik weet niet meer of deze versie de (Duitse) plastic onderdelen bevat of houten. Je zou natuurlijk gewoon deze doos kunnen kopen en kijken of je hout of plastic hebt getroffen, en in het laatste geval vervolgens het betreffende houten materiaal gewoon in Duitsland kunnen bestellen bij catanshop.de .
      Mayfair brengt, voor zover ik kon zien, deze uitbreiding uit met houten materiaal.

  1. Onlangs, bij het maken van vertaalde ontwikkelingskaarten, kwam ik er achter dat ook op de kaarten met overwinningspunten duitse plaatjes te zien zijn: wat bij ons een Bibliotheek heet, heet op het kaartje een … Bibliothek. Idem voor de Universiteit, ahem Universität…

Reacties zijn gesloten.