Spellenprijzen: een lijstje

logo_nedspellenprijs_2008Ik heb intussen al wel een paar artikelen besteed aan spellenprijzen en spellenprijzenwinnaars, maar een overzichtje van diverse spellenprijzen had ik nog niet gemaakt. Daarom nu eerst een overzicht met de belangrijkste spellenprijzen die tegenwoordig worden toegekend. Een aantal van deze prijzen is al breed bekend. Zo wordt bijvoorbeeld Spiel des Jahres in Duitsland al sinds 1979 toegekend, en heeft deze prijs zich in de loop van al die jaren als een goede richtingwijzer doen gelden. Daar staat bijvoorbeeld bij ons in Nederland een Nederlandse Spellenprijs tegenover, die een veel korter leven kent.

En zo kom je dan op het punt: hoe karakteriseer je een spellenprijs? Niet elke prijs is even oud: het lijkt erop dat er de laatste jaren een redelijke groei is in het aantal
spellenprijzen. Soms worden er in hetzelfde land meerdere prijzen in dezelfde categorie toegewezen, soms wordt een speelgoed-prijs vaak (maar niet altijd) toegekend aan een gezelschapsspel en hoort die prijs dus eigenlijk ook in deze lijst thuis. Kortom, er valt nogal wat te schrijven over al deze spellenprijzen, en dat is dan ook de bedoeling van deze reeks artikelen.

En niet alleen de prijzen worden beschreven, ook (en misschien nog wel belangrijker!) de spellen die deze prijzen gewonnen hebben. Dat zijn namelijk de spellen die we allemaal zo graag zo vaak mogelijk spelen…

De prijzen

 • a la Carte (DE)
 • As d’Or (FR)
 • Årets Spel
 • BoardGameGeek Golden Geek
 • Deutscher Spiele Preis (DE)
 • Deutscher Spiele Preis – Kinderspiel (DE)
 • Deutscher Spiele Preis – Beispielhafte Regel (DE)
 • Deutscher Spiele Preis – Sonderpreis (DE)
 • Essener Feder (DE)
 • GAMES Magazine (US)
 • Grand Prix du Jouet
 • Hra roku (CZ)
 • The International Gamers Award
 • Japan Boardgame Prize (JP)
 • Juego del Año (ES)
 • Kinderspiel des Jahres (DE)
 • Meeples’ Choice Award
 • Mensa Select
 • De Nederlandse Spellenprijs (NL)
 • NetJeux
 • Origins Awards (US)
 • Speelgoed van het Jaar (NL)
 • Spiel der Spiele (AT)
 • Spiel des Jahres (DE)
 • Spiel des Jahres – Sonderpreis (DE)
 • De Tafel Plakt! awards (BE)
 • Vuoden Perhepeli (FI)

Overige artikelen

Tussen haakjes staan, voor zover van toepassing, de codes van de betreffende landen (volgens de ISO-norm).

Wordt vervolgd… (nieuwe prijzen kunnen worden toegevoegd, en titels worden nog links!)

5 gedachten aan “Spellenprijzen: een lijstje”

 1. Zo nog een paar uit m’n hoofd:

  – Japan Boardgame Prize
  – Hippodice spelontwerpprijs
  – Grand Prix du Jouet

  1. Het probleem met dit soort lijstjes is, dat je ze misschien niet altijd meteen compleet kunt krijgen. Of je moet zo lang wachten met publiceren van het lijstje dat de mensen het al kunnen samenstellen door alle artikelen met de tag Spellenprijzen op te roepen. En ik vermeld een prijs het liefste pas als ik ook prijswinnaars kan vinden. Bij de Japanse lukt dat ondertussen.
   Ik schreef niet voor niets (helemaal onderaan): “nieuwe prijzen kunnen worden toegevoegd”… Dat ga ik dus nu meteen even doen. Alleen de Hippodice laat ik er (voorlopig) nog even uit, want dat is niet een prijs voor spellen die al in de winkel liggen. Maar misschien verander ik nog eens van gedachten.

 2. Ik wacht meestal niet op de spellenprijzen, maar kijk op BoardgameGeek naar de Hot Games. Dit lijstje toont de top-50 van spellen waar veel activiteit bij plaats vind op de site. Activiteit zijn dingen zoals: forum posts, uploads van plaatjes, uploads van files, etc.. Spellen die hoog in deze lijst staan zijn het vaak waard om te bekijken.

Reacties zijn gesloten.