De Vissers van Catan

De Vissers van Catan: Visgronden
De Vissers van Catan: Visgronden (Amerikaans)

Een kleine maar leuke uitbreiding bij het basisspel

fiche_vissers_1De meeste spelers weten het al: bij De Kolonisten van Catan is een uitgebreide schare aan uitbreidinkjes en uitbreidingen te koop of te downloaden.
Deze uitbreiding werd in eerste instantie in 2005 met het duitse spellenblad Spielbox meegestuurd. In Nederland kwam het daarna in 2006 beschikbaar als bonus voor diegenen die alle zes losse scenario’s (de rode halve doosjes) hadden gekocht en het bewijs daarvan opstuurden. Tegenwoordig is deze uitbreiding (met een extraatje) opgenomen in de grote uitbreidings-doos Kooplieden & Barbaren.

2 VissenWat doet deze uitbreiding eigenlijk? De puntige delen (de visgronden) worden op het water, aan het land grenzend, neergelegd. Ze komen daarbij met de uitstekende punt (op het plaatje: rechts) op de grens van twee landtegels te liggen. Elk dorp en elke stad die aan zo’n visgrond grenst levert bij de juiste dobbelsteenworp één (voor een dorp) of twee (voor een stad) vis-fiches op. De speler kan deze fiches bewaren tot het moment dat hij deze wil inzetten. Hij kan dan met zijn fiches bepaalde acties kopen.

3 VissenDeze acties zijn: de rover van het bord verwijderen (2 vissen); een grondstofkaart trekken bij een ander (3 vissen); een grondstofkaart uit de bank nemen (4 vissen); direct een straat bouwen (5 vissen); een ontwikkelingskaart nemen (7 vissen). Al deze acties zijn de moeite (en de vissen) waard.
Let overigens op: de prijs is in vissen, niet in fiches. Wisselgeld wordt overigens niet teruggegeven… Afgelegde fiches worden pas weer geschud en dicht neergelegd als alle beschikbare fiches getrokken zijn en er geen gedekt fiche meer getrokken kan worden.

Oude schoen (Amerikaans)Als laatste fiche is er dan ook nog een oude schoen: deze mag door de actieve speler worden doorgegeven aan die speler die minstens evenveel overwinningspunten heeft. Wie deze schoen heeft moet 1 punt meer hebben om te kunnen winnen…
Ik noemde in het begin van dit artikeltje nog een extraatje bij de versie die in de uitbreidingset Kooplieden & Barbaren zit. Bij die versie is er ook nog een hele tegel met visgrond aanwezig (getallen: 2-3-11-12). Deze tegel dient in plaats van een woestijn te worden neergelegd, en mag niet aan de zee grenzen.

Een visgrond aan zee (Amerikaans)
Een visgrond aan zee (Amerikaans)

Links

9 gedachten aan “De Vissers van Catan”

 1. wij hebben de uitbreiding met de vissen… zeer leuk!

  Bij deze uitbreiding is er een “oude schoen die je mag doorgeven aan een andere speler die minstens evenveel overwinningspunten heeft of meer!
  Maar wat als die speler 1 punt minder heeft op het bord maar misschien wel 1 extra punt heeft door een ridderkaart (die niet omgedraaid is)
  BV; op het bord heeft hij 8 maar met die kaart dus 9 (maar dat weten wij niet zeker)
  Mag hij dat geheim houden?
  Dit is wel belangrijk om te weten of je de bot aan iemand kan geven of niet?…. want als 8 punten heb en een ridderkaart met 1 punt (wat de andere niet weten heb ik 9… Mag ik de schoen dan doorgeven aan iemand die 8 punten heeft..
  Dus moeten de extra punten van de ridderkaarten geheim blijven of niet (bij doorgeven van de schoen)

  Dank je voor de hulp…

  1. Aldo, er staat niets over in de regels van deze uitbreiding, dus bij deze mijn interpretatie van de situatie.
   Niet-gespeelde ontwikkelingskaarten zijn niet gespeeld en dus is ook niet (publiek) bekend wat voor een kaart het is. Er zijn meerdere mogelijkheden, dus totdat een kaart gespeeld is (en het effect op de punten bekend) weet niemand behalve de bezitter wat die kaart voor invloed heeft, en dus of die direct of (hooguit) indirect punten geeft aan de betreffende speler.
   Dus alleen de publiek bekende punten worden geteld voor het bepalen van het aantal punten per speler om te zien wie de oude schoen kan krijgen.
   Normaal gesproken speelt een speler al zijn ontwikkelingskaarten met punten pas in zijn winnende beurt uit, zelfs als hij (1) al een ontwikkelingskaart heeft gespeeld in die beurt, of (2) meerdere van dergelijke puntenkaarten heeft. Zie ook de Encyclopaedia Catanica, deel 1, onderdeel 2.J.a (te vinden onder http://www.catan.de/.

   1. Hoi Rob,

    Mag de schoen meerdere malen worden doorgegeven, dus als je die krijgt van iemand en in de volgende beurt heeft iemand anders meer of even ptn, mag je die dan opnieuw doorgeven?

    Of wat is uw interpretatie hierover…?

    Groeten,

    Wim

    1. Hallo Wim,
     Elke beurt opnieuw kan de actieve speler kijken of hij de oude schoen aan een andere speler kwijt kan raken. Dus ja, hij mag meerdere malen worden doorgegeven.
     Daarnaast kan het belangrijk zijn om het juiste moment te kiezen om die schoen weg te geven: eerst weggeven en daarna pas eventuele nieuwe overwinningspunten bouwen…
     Groeten,
     Rob.

 2. ik ben de spelregels van kooplieden en barbaren kwijt.
  en ik ken het nog niet.
  weet iemand nog links waar ik deze kan downloaden?

  Gr. sander

  1. Hier: http://www.playitright.com/

   Heb je een smartphone, dan kun je voor € 0,79 ook een app kopen in de appstore of play store:
   “Dit is dé app met de officiële spelregels van 150 sporten en meer dan 100 bekende bord- en kaartspellen!”

 3. Waar is de uitbreiding “De vissers van Catan” te koop en past hij op de nieuwste Kolonisten van Catan?

Reacties zijn gesloten.