Catan-materiaal: extra steden

Catan-materiaal uit Essen (2008): extra steden
Catan-materiaal uit Essen (2008): extra steden

In een vorig bericht over Catan had ik al een foto geplaatst van het materiaal wat ik vorig jaar in Essen had gekocht. Ik schreef ook dat dat bericht nog vervolgd zou worden… bij deze weer. Op de foto zijn de onderdelen te zien die ik extra had gekocht, om (o.a.) mijn set spelerstukken zo uitgebreid mogelijk en compleet te maken. Vandaag het verhaal achter de acht nieuwe steden in twee kleuren.

In de regels van de Zeevaarders-uitbreiding staan ook een vier- en zes-persoonsvariant van het scenario Groot-Catan. Dat scenario vereist een extra basisset, zowel voor wat karton (tegels), als voor de extra vier steden die de spelers kunnen gebruiken. Ik wilde, toen ik nog zes kleuren speelstukken had, ook dit scenario gewoon kunnen spelen met mijn eigen materiaal, oftewel zonder dat er iemand een extra basisspel mee zou moeten nemen. Daarom had ik een extra basisspel gekocht. Niet in Nederland, want ik vond de 999-variant wat duur voor enkel de mogelijkheid ook het scenario Groot-Catan te kunnen spelen. Omdat het toen toch bijna oktober was heb ik gewacht tot de beurs in Essen. En voor ruim minder geld dan de Nederlandse versie had ik er, naast de (Duitse) basisdoos, nog een 5/6-uitbreiding bij ook!

Ik had niet zo lang geleden aan mijn collectie van ondertussen tien (!) kleuren nog een elfde en twaalfde kleur toegevoegd. Van de tien eerste kleuren had ik op dat moment alle speelstukken die je voor normaal Catan, maar ook voor het scenario Groot-Catan nodig hebt. Zo had ik van elk van deze tien kleuren dus ook in totaal acht steden. Omdat ik de elfde en twaalfde kleur eenvoudig via internet bij Bedi had besteld (samen met een collega, die ook wat extra spullen wilde hebben), had ik even afgezien van het extra materiaal wat ik wel in de andere tien kleuren had. Daarom had ik voor het bezoekje aan Essen deze extra steden op mijn lijstje gezet.