Waar komen de spelbesprekingen vandaan?

rss-feed-iconIk heb deze week geen tijd om het overzicht van de spelbesprekingen te maken. In plaats daarvan zal ik uitleggen welke software en websites ik gebruik bij het maken van de overzichten. Eigenlijk gebruik ik de methodes die ik hieronder beschrijf om het spellennieuws bij te houden en kom ik toevallig ook de spelbesprekingen tegen. Sinds ik de wekelijkse spelbesprekingen schrijf, houd ik ook een aantal websites speciaal voor spelbesprekingen bij.

Google Reader

De manier om websites bij te houden is door gebruik te maken van een RSS-reader. RSS staat voor Really Simple Syndication en kan gebruikt worden om toevoegingen op websites bij te houden. Deze toevoegingen kunnen van alles zijn zoals nieuwe artikelen die gepubliceerd worden, plaatjes die geplaatst worden of nieuwe berichten in een forum. De website die je bij wilt houden moet wel RSS-feeds aanbieden. In de moderne browsers kun je meestal zien of een website RSS ondersteunt, er verschijnt dan een RSS-icoon bovenaan in de adresbalk (zie afbeelding). Spellenclub Eindhoven heeft ook meerdere RSS-feeds beschikbaar. Ik gebruik Google Reader om al die RSS-feeds bij te houden. Een voordeel van Google Reader is dat het een website is en je dus geen software hoeft te installeren. Verder kun je er vanaf elke locatie toegang tot krijgen.

Een aantal websites waarvan ik zo de RSS-feed bijhoud zijn (let op, dit zijn de links naar de RSS-feeds):

Op deze manier houd ik meer dan zeventig spel gerelateerde websites bij. Het nieuws over spellen waar ik persoonlijk interesse in heb zoals: Dominion, Race for the Galaxy en Descent, houd ik bij door me te abonneren op de BoardGameGeek RSS-feed van dat spel.

Specto

Niet alle websites bieden een RSS-feed aan. Het is te veel werk om al die websites handmatig te bezoeken. Voor deze websites gebruik ik het programma genaamd Specto. Dit programma kijkt elk uur of de inhoud van een aantal opgegeven webpagina’s veranderd is. Als dit het geval is geeft het programma een seintje. Je kunt ook een overzicht opvragen met webpagina’s die sinds de laatste keer dat je ze bekeken hebt gewijzigd zijn. Zover ik weet is dit programma niet beschikbaar voor Microsoft Windows, maar daarvoor zullen vast wel programma’s zijn die hetzelfde doen.

Een aantal webpagina’s die ik met Specto monitor zijn:

Zo houd ik in totaal ongeveer dertig webpagina’s bij.

YouTube

Op YouTube heb ik een aantal abonnementen op YouTube kanalen. Hier komen meestal de Niet-Nederlandstalige videorecensies vandaan. YouTube maakt ook gebruik van RSS-feeds, dus als er een nieuwe video beschikbaar komt, dan verschijnt die vanzelf in mijn RSS-reader. De belangrijkste kanalen waarop ik geabonneerd ben zijn:

Twitter

Twitter is het microblogging platform voor 30-plussers. Je kunt het vergelijken met publiek msn’en. Het leuke is dat je van een heleboel mensen via Twitter kunt bijhouden wat ze doen en te zeggen hebben, die jou nooit aan hun vriendenlijst zouden toevoegen. Twitter is op dit moment nog geen grote bron van informatie, maar wel een leuke. Mijn Twitter account is j0ran. Een aantal Twitteraccounts die ik volg zijn:

Google

Met behulp van Goolge Blog Search en Google News zoek ik naar een aantal zoektermen zoals: bordspellen, kaartspellen en gezelschapsspellen. Google Blog Search doorzoekt een heleboel weblogs, inclusief de niet spelgerelateerde blogs. Google News doorzoekt de nieuwssites. Het is vooral leuk om te zien hoe het bordspellennieuws zich van de ene nieuwssite naar de andere verspreidt. Meestal is dit nieuws over spellen zoals Monopoly of Mens-erger-je-niet. Ik ben op deze diensten geabonneerd door middel van een RSS-feed.

Spellink

Als laatste kijk ik altijd even op de website van Spellink.nl of ik niet iets vergeten ben. Spellink.nl verzamelt links naar spelbesprekingen en informatie over gezelschapsspellen. Als je op zoek bent naar informatie over een spel, dan is Spellink.nl een goed beginpunt.

Nu weet je waar ik al mijn informatie voor de spelbesprekingen vandaan haal, maar desondanks hoop ik toch dat je Spellenclub Eindhoven blijft bezoeken voor nieuws en informatie over spellen in Eindhoven en omgeving.