Gespeeld op de Catan Specials

Catan Specials (logo)
Catan Specials (logo)

Afgelopen zondag was er weer een Catan Specials. Helaas waren er door allerlei omstandigheden minder mensen dan de vorige keer.

Zelf heb ik in eerste instantie met drie anderen een potje Abenteuer Menschheit (Kolonisten van de Prehistorie) gespeeld. Tijdens dat potje waren er twee spelers die halverwege het spel al zo’n voorsprong hadden, dat het al gek moest lopen als niet een van beide zou winnen. Het liep niet gek, dus uiteindelijk won Paul met een punt verschil.

Terwijl dat spelletje Prehistorie het einde naderde speelden twee andere bezoekers nog even een potje Catan Dobbelspel.

Toen beide spellen afgelopen waren hebben we nog even de jubileum-editie van Catan uit het krat getrokken om met zijn zessen een gewoon Catan te spelen. Dat verliep vlot, maar het duurde toch nog wel even voordat er iemand gewonnen had. Zelf had ik de langste handelsroute, maar voor het grootste deel van het spel slechts dorpen. Pas vlak voor het einde van het spel lukte het me om een stad te bouwen. Ik had toen vier dorpen, een stad, de langste handelsroute, en een verborgen punt. Door nog een dorp of stad te bouwen zou ik hebben kunnen winnen. Helaas, het zat er niet meer in, want iemand was me voor. Overigens was ook dat nog moeilijk genoeg: we speelden met zijn zessen en het eiland was heel erg vol gebouwd. Op diverse plaatsen was een dorp aan de overkant van een tegel terechtgekomen, zodat er om die tegel maar twee dorpen mochten staan i.p.v. drie. Verder waren verschillende spelers volledig ingebouwd, en hadden ze geen enkele mogelijkheid meer om een extra dorp te bouwen. Na het omzetten van alle dorpen in steden moesten verschillende spelers het dus hebben van de overwinningspunten uit de stapel ontwikkelingskaarten. Dat was kaarten kopen, kaarten kopen… Uiteindelijk won een van de jongste deelnemers door een derde ridderkaart uit te spelen en daarmee twee extra bonuspunten te vergaren. Al met al een spannend potje.

Catan (jubileumdoos)
Catan (jubileumdoos)

Met zijn zessen wordt het dus wel een beetje krap op zo’n eilandje, maar ik vermoed dat dat eigenlijk ook wel de bedoeling zal zijn…

Links