Funkenschlag – Fabrikmanager

funkenschlag-fabrikmanager-prototype
Fabrikmanager prototype

Funkenschlag – Fabrikmanager is een nieuw zelfstandig bordspel in de wereld van Funkenschlag. Het is ontworpen door Friedemann Friese van het bekende spel Funkenschlag waarvan 999 Games binnenkort ook een Nederlandse versie gaat uitbrengen onder de naam Hoogspanning.  Funkenschlag – Fabrikmanager zal tijdens Spiel ’09 – de grootste spellenbeurs van Europa – uitgebracht gaan worden. Het spel zou aanvoelen als Funkenschlag, maar toch een totaal anders en uniek spelsysteem bevatten.

Friedemann Friese laat zijn nieuwe spel zien in een video-interview op de Franstalige website Tric Trac. Fabrikmanager is een puur optimaliseer-strategie spel. In het spel moet je een fabriek optimaliseren. Een fabriek bestaat uit voorraadkamers, machines en werklieden die aan de machines werken. Iedere speler begint met eenzelfde fabriek. De speler koopt nieuwe spullen zoals opslagruimte en machines. Ook kunnen er robots gekocht worden om het werk van de werklieden te doen. Een doel is om de energiebalans en de productie in de fabriek te optimaliseren. Het uiteindelijke doel is om de speler te zijn met het meeste geld. Het interessante nieuwe mechaniek is dat met de werklieden geboden wordt op de beurtvolgorde. Werklieden die gebruikt zijn voor het bieden kunnen die beurt niet meer ingezet worden om te werken.

De beurtvolgorde is heel belangrijk in dit spel. Het is nog belangrijker dan in Funkenschlag. De beurtvolgorde is van belang voor het op de markt brengen van resources en het kopen van die resources. Eerst worden er machines, robots en voorraadkamers in de markt gebracht, vervolgens kunnen deze resources gekocht worden. Dit gaat allemaal volgens de beurtvolgorde. De eerste speler die iets koopt, kan ook kiezen uit wat een andere speler in de markt gebracht heeft. Een spelletje bestaat uit vijf rondes en duurt ongeveer zestig minuten om te spelen.

Voor meer informatie zie: