Dominion: Intrigue

dominion-intrigue-boxNadat het ijzersterke Dominion was uit gekomen en door mij tot slijtage toe is gespeeld, kon een tweede set natuurlijk niet uitblijven. En jawel: een paar maanden terug verscheen Dominion: Intrigue. Het is een compleet spel op zichzelf, en kan daarom zonder het basisspel gespeeld worden. Er zijn 25 nieuwe Actiekaarten, waarvan er een aantal nieuwe spelmechanieken hebben.

Net als de oorspronkelijke set, heb ik ook deze kaarten in sleeves gestoken. Dit kan ik sterk aanbevelen aan alle Dominion bezitters, want de kaarten slijten daardoor nauwelijks meer én het speelt een stuk soepeler. Hiervoor zijn Yu-Gi-Oh sleeves het meest geschikt (dat de kaarten daar 1 millimeter bovenuit steken, geeft tot nu toe geen problemen). Dit is veel werk en je moet je doos opnieuw indelen (gesleevede kaarten maken dikkere stapels), maar het loont uiteindelijk wel!

great-hall-and-haremNieuw is bijvoorbeeld, dat sommige kaarten tweedelig zijn geworden: sommigen zijn Actie en Overwinning in één, en eentje is Geld en Overwinning gecombineerd. En er zijn ook weer kaarten die daar op inspelen.

Iets anders nieuws zijn de actiekaarten die meerdere keuzes geven, bijvoorbeeld: óf je krijgt extra acties, óf je mag extra kaarten trekken. En er zijn (over verschillende kaarten verdeeld) nog veel meer keuzes te maken en potentiële combinaties te proberen.

Hierdoor zijn er niet alleen bijzondere, maar ook zeer sterke actiekaarten. Gelukkig zijn ze geen van allen zo overpowered als de Kapel uit de basisset, maar nog steeds zijn sommigen belachelijk sterk. Hierdoor zijn er van allerlei combinaties en technieken te verzinnen, die tot krachtige combo’s kunnen leiden. Daarom zijn er ook gevaarlijke aanvalskaarten beschikbaar, waarmee je zelfs kaarten uit het deck van je tegenstander kan slopen. En dat terwijl de nieuwe Reactiekaart de aanval niet tegenhoudt, maar alleen de schade helpt te beperken. Staat wel tegenover dat deze aanvalskaarten alleen maar je tegenstanders benadelen, maar ondertussen jou verder niet helpen. Alleen in het begin richt je de meeste schade aan in andermans deck, maar ondertussen maak je zelf (te) weinig voortgang. Daarom speel ik zelf liever aanvalskaarten die mij extra acties, kaarten of geld geven.

pawnLeuk, al die mogelijkheden, maar je ziet al vrij snel de bomen je koninkrijk niet meer. Vandaar dat ik het ook alleen kan aanraden voor spelers die al vaak het basisspel hebben gespeeld. Want die heeft op zichzelf al ruim voldoende variatie aan Actiekaarten, en in dit geval vind ik dat kwantiteit de kwaliteit niet helpt. Extra keuze is leuk, maar er zijn ook grenzen. Het oorspronkelijke spel is al geniaal op zichzelf, en heeft verder geen toeters en bellen nodig. Eerst kon je nog lekker luchtig spelen, nu zit je de helft van de tijd wiskunde toe te passen om te kunnen winnen. Beetje jammer. Daarom ben ik er niet zo blij mee dat er binnenkort de uitbreidingsset Seaside gaat komen, die nóg eens 26 nieuwe actiekaarten biedt. Zucht.

Begrijp me echter niet verkeerd. Intrigue is een goed spel op zichzelf, en als je wat verder dan de basisset wil kijken, kan ik hem aanbevelen. Ik raad echter wel aan om niet zo zwaar verslaafd te raken aan Dominion als ik…

Auteur: Robbie Greve

Hee daar, ik ben Robbie, een actieve 20-er die graag en veel spellen speelt. Zoals daar zijn Monopoly, Magic: the Gathering, Dominion, Perudo en pokeren. Daarnaast game ik ook op spelcomputers. En dat allemaal bij mij thuis, bij vrienden en meerdere keren per week bij de GameForce.