Interview met spellenspeciaalzaak Jolie

jolie-logoDit is een interview met Leo van der Sanden van spellenspeciaalzaak Jolie.

Vertel eens iets over uzelf en uw interesse in spellen.

Het is puur toeval dat ik met de spellenhobby in aanraking ben gekomen. Na zo’n 25 jaar werkzaam te zijn geweest, commercieel, in de installatiebranche, was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Spellen zijn leuk, commercie is leuk en deze winkel was te koop omdat de eigenaresse met pensioen ging.

Het eerste spel wat ik gespeeld heb is lang geleden, maar ik denk dat het Mens-erger-je-niet was. Toen ik klein was waren er nog niet zo veel spellen, maar eerder genoemde en Ganzenbord komen toch als eerste weer boven en als bouwpakket Mecano.

Wat is uw visie op spellen?

Het lijkt mij duidelijk waarom mensen spellen spelen; het is leuk, sociaal, vermakelijk, leerzaam en spannend. Spellen kunnen zowel educatief als sociaal zijn. Educatieve spellen zijn er in overvloed, dit zijn vaak denkspellen voor één persoon zoals Rushhour en sociaal natuurlijk als je met meerdere speelt. Ik vind ‘Weerwolven van Wakkerdam’ hier een goed voorbeeld van.

Waar komt de naam Jolie vandaan?

Ik heb me laten vertellen dat de vorige eigenaar nogal een Francofiel was en de Franse betekenis van het woord ‘leuk’ gekozen heeft als naam voor de winkel. Toch wel toepasselijk want, zeg nou zelf: spellen zijn leuk.

jolie-etalageVertel eens iets over de geschiedenis van Jolie.

In 1996 is volgens mij de winkel gestart in de toenmalige Piazza. Vanaf 2000 is men verder gegaan op de huidige locatie en sinds 2006 geef ik gestalte aan de winkel. Jolie is begonnen als een winkel voor bridge materiaal en kado’s. Later is het assortiment aangevuld met schaakartikelen en legpuzzels. Een voorzichtige start met spellen is gemaakt in 2005.

In 2006 tot op heden zijn er tal van spellen toegevoegd aan de collectie (nu ca. 540 verschillende) in bijna alle categorieën. Ik moet zeggen dat dit bij een steeds groter publiek bekend wordt, maar ook internet heeft een positieve invloed en er komen landelijk bestellingen binnen.

Wat voor soort publiek komt er in de winkel?

Dat is erg breed, ik durf te zeggen voor 4 tot 99 jaar is er wel wat te vinden. Schrik niet maar ik denk dat ongeveer 70% als kado de deur uitgaat.

Welke producten van welke producenten of leveranciers zijn er in de winkel te vinden?

Ik denk dat je beter kunt zeggen welke niet. Als het spellen betreft is alles wel vertegenwoordigd zoals: 999 Games, PS Games, Ravensbuger, Queen, QWG, Steve Jackson Games, Rio Grande Games en nog veel meer. Legpuzzels worden geleverd door: Jumbo, Ravensbuger, Smidt, Heye, Castorland. We hebben ongeveer 650 verschillende legpuzzels op voorraad waarvan de ‘Jan van Haasteren’ puzzels toch wel de populairste zijn.

Hoe wordt bepaald welke producten in de winkel verkocht gaan worden?

Altijd een moeilijk punt, maar veelal is dit de toegankelijkheid van het spel. Ik heb niets met verzamelkaartspellen, dus dat neem ik ook maar niet op.

Op welke manier onderscheidt Jolie zich van andere spellenwinkels?

Service staat bij mij hoog in het vaandel, en als ik de recensies op mijn site mag geloven doen we dit ook niet onverdienstelijk. We trachten zo goed mogelijk te adviseren bij de spelkeuze van de klant. Prijs is natuurlijk ook belangrijk, maar niet per se doorslaggevend.

jolie-winkelWat zijn de meest populaire spellen?

Momenteel is dat Jungle Speed direct gevolgd door Agricola. Dit zijn twee tegenpolen; Jungle Speed is makkelijk en snel, Agricola is puur tactisch en niet zo eenvoudig.

Andere populaire spellen zijn Regenwormen, Kakkerlakken Salade en Soep, Boonanza en Ticket to Ride Europa.

De kleine, makkelijke en komische spellen zijn de meest populaire spelgenres. Ik verwacht niet dat dit gaat veranderen, behalve als de coöperatieve spellen toch een vlucht gaan nemen. Een voorbeeld hiervan is Pandemie.

Welke spel wordt ondergewaardeerd en zouden we zeker een keer moeten uitproberen?

Dat zijn er meerdere. Neem bijvoorbeeld Khronos: een spel met meerdere borden en speelt in verleden heden en toekomst.

Wat doet Jolie voor de spellengemeenschap?

Jolie geeft regelmatig speldemonstraties in samenwerking met uitgevers en distributeurs zoals 999 Games en Boostebox. Zo was er op 12 september een demo van ‘Hoogspanning’ , de vertaling van Funkenschlag.

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst van Jolie?

In de toekomst gaan we nog meer proberen een assortiment te verkrijgen zodanig dat er voor echt iedereen iets te vinden is.

Ik bedank Leo van der Sanden voor het geven van dit interview.

Gegevens van spellenspeciaalzaak Jolie:

Jolie Spellen
Lardinoisstraat 18-20
5611 ZZ  Eindhoven
http://www.jolie-spellen.nl