Dungeons & Dragons bordspel en uitbreidingen

dnd-bordspel-dozenD&D Bordspel en de uitbreidingen ‘het verboden bos’ en ‘eeuwige winter’

Basisspel

Er zijn in de loop van de tijd een D&D bordspel en twee uitbreidingen uitgebracht. De twee uitbreiding zijn niet in het Nederlands uitgekomen. Het bordspel bestaat uit wat dubbelzijdige losse tegels – die gebruikt worden om de dungeon, kerker op te bouwen – wat bomen, deuren en kolommen die geplaatst kunnen worden op de tegels, monsters, de miniaturen van de karakters, de nodige kaarten, dobbelstenen om de uitkomsten van een gevecht te bepalen en spelregels. Er zijn spelregels voor de karakters waarin duidelijk wordt beschreven wat een karakter allemaal mag doen in zijn of haar beurt en er zit een boekje in voor de spelleider (kerkermeester, KM, Dungeon Master, DM) om de dungeon in te richten en om het verhaal te vertellen.

De DM vertelt het verhaal, bouwt de dungeon op en legt uit wat de bedoeling is. De karakters bepalen gezamenlijk wat zij doen: welke route lopen, deuren of schatkisten openen, vallen zoeken en onschadelijk maken, monsters aanvallen. Met behulp van kaarten wordt de volgorde (initiatief) van de karakters en de DM bepaald. Het spel eindigt als aan de opdracht is voldaan. In totaal zijn er elf avonturen die met dit basisspel gespeeld kunnen worden. In de volgende opdrachten gaat het verhaal verder en de karakters komen andere monsters en gevaren tegen, en worden in de loop van de tijd zelf ook beter door de schatten die zij hebben gevonden in de schatkisten.

Uitbreiding 1 – Het verboden bos

Je kunt nu het spel spelen met een persoon meer. Er is een nieuw karakter toegevoegd. De druïde is op zoek naar zijn broer die is verdwenen tijdens een tragisch voorval. Het verhaal van het basisspel gaat verder in vijf nieuwe avonturen en speelt zich af in het verboden bos. Ze zullen onder andere Yanti (deels man, deels slang) tegenkomen. Dit wordt ondersteund door nieuwe tegels en monsters. De karakters kunnen nieuwe schatten vinden die hun beter in het bos helpen.

Uitbreiding 2 – Eeuwige winter

In deze uitbreiding begeven de karakters zich in koude, ijzige omgevingen en zijn op zoek in zes avonturen naar de ijsdraak Skreator. Ook nu komen ze weer nog nooit eerder geziene monsters tegen en moeten zij weer de nodige aanwijzingen zien te bemachtigen om de ijsdraak te vinden. Skreator onttrekt elke keer als hij ademt de warmte uit de grond en laat het dor en onvruchtbaar achter. De karakters vinden aan de  rand van het bos een nieuw karakter Morkahn (barbaar) in slechte toestand. Een paar rode ogen kijken in de verte toe…

Op de Spellendag Eindhoven van zondag 4 oktober aanstaande kun je als je wilt het D&D bordspel of een van de uitbreidingen spelen.

9 gedachten aan “Dungeons & Dragons bordspel en uitbreidingen”

 1. Ik heb het basisspel een hele tijd geleden voor maar €10 of €15 bij de Bart Smit gekocht. Geen geld voor een doos zo vol met miniaturen en spelmateriaal. Het spel zelf is simpel om te spelen, maar wel leuk. Het is zeker een goede introductie in rollenspellen voor wat jongere kinderen. En ik heb zelf ook veel plezier gehad met het doorlopen van de basiscampagne. Ik heb ook het eerste scenario van ‘Het verboden bos’ gespeeld, maar omdat ik de uitbreiding zelf niet bezit heb ik de rest nog niet gespeeld.

  Misschien waag ik me wel aan een potje op 4 oktober?

 2. Ik denk dat je daarvoor op zoek moet gaan online. Bijvoorbeeld op eBay en marktplaats. Deze uitbreidingen zijn niet in het Nederlands uitgekomen, wel in het Duits en Engels.

 3. ik wil de twee expansions graag kopen (noem de prijs maar ik kijk wel of ik ermee akkoord ga)

 4. ik zou willen dat er meer expansions van waren, wij zijn nu door alle series heen en hebben nu niks meer te spelen op de zondag middag.. wat mijn vader volgens mij niet eens zo erg vindt:P

  1. Ik zou de expansions ook graag overnemen maar ik heb een andere vraag.
   Bij het orginele spel mis je 2 items … althans ik mis 2 items …

   Lidda’s doelzoekende wurgster En het entropische schild.

   klopt dit ? …

   en als je de expansions btw. verkoop ik geef er allicht meer voor dan een andere bieder xD briljant dit spel.

   Gr,
   Julian

   1. Ik heb de Nederlandse versie van het basisspel helemaal gespeeld. Ik kan me niet herinneren dat dat we iets hebben gemist.

 5. Wel zijn er nog wat “home made” scenario’s en uitbreidingen te vinden op het internet. Vaak wel in het engels, maar op:

  http://www.ixstudios.nl/dd/

  Zijn ook nederlandse scenarios te vinden en via de links daar nog meer.

  Laat eens weten als je wat leuks vind.
  Succes, Johan

Reacties zijn gesloten.