Dungeons & Dragons miniaturen

dnd-miniatures-collection-remcoEnige jaren geleden ben ik begonnen met het aanschaffen van Dungeons & Dragons miniaturen. D&D miniaturen zijn plastic geschilderde figuurtjes van klein tot heel groot en kunnen onder andere voor het volgende gebruikt worden:

  • verzamelen,
  • skirmish,
  • D&D rollenspelen.

Hiernaast een overzicht van mijn verzameling D&D miniaturen. Dit zijn ze nog lang niet allemaal.

Verzamelen

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Wizards of the Coast, de uitgever van deze miniaturen, gebruikt namelijk een systeem met common (meest voorkomend), uncommon (minder gebruikelijk), en rare (zeldzame) figuurtjes. Eerder kocht je een doosje en dan zaten daar vier common, drie uncommon en één rare in. Je moet dus nogal wat doosjes kopen om alle rares van een serie te krijgen. Een voorbeeld hiervan is de Underdark Set, deze kun je zien in de D&D Miniatures Gallery. Tegenwoordig heeft Wizards dit veranderd en kun je in ieder geval één figuurtje zien en zitten er nog wat ander figuurtjes bij. In sommige gevallen is al helemaal duidelijk wat je krijgt.

Bij elke miniatuur zit ook een statkaart die je kunt gebruiken voor skirmish of het D&D rollenspel.

dnd-miniatures-iron-golem-skirmishSkirmish

Skirmish is het met twee of vier mensen op een speciale ondergrond (battlemap) tegen elkaar vechten. Er zijn verschillende ondergronden en elke ondergrond heeft zijn voor- en nadelen. Iedere deelnemer kan zijn eigen team warband aan miniaturen samenstellen. Er zijn vier verschillende facties: Borderlands, Civilization, Underdark en The Wild.

De miniaturen in de warband moeten uit dezelfde factie komen. Een team bestaat meestal uit één of meerdere commanders (aanvoerders) en maximaal twee tot negen andere miniaturen. Gezamenlijk mogen de miniaturen niet meer dan een van te voren afgesproken aantal punten bezitten. De hoeveelheid punten die een figuurtje waard is, is af te lezen op de statkaart van het desbetreffende figuurtje en op de onderkant van de miniatuur.

Als beide teams klaar zijn met het samenstellen van hun warband dan kunnen de miniaturen op de battlemap geplaatst worden en kan de strijd beginnen. Er wordt met een d20 gerold en de winnaar mag beginnen. Iedere speler mag met twee miniaturen bewegen en/of aanvallen (zie voor de mogelijkheden de demo), hierna is de volgende speler aan de beurt. Dit gaat net zolang door totdat alle miniaturen zijn geweest.  Daarna wordt er opnieuw gedobbeld en bepaald wie mag beginnen in de tweede ronde. Dit gaat net zo lang door totdat alle mini’s zijn verslagen of van de battlemap zijn gevlucht.

dnd-miniatures-iron-golem-rpgEr zijn ook wat andere opties om te winnen, bijvoorbeeld: wie het eerst een vooraf bepaald aantal punten heeft gehaald, door de waarde van de verslagen miniaturen op te tellen of door bepaalde posities in te nemen op de battlemap.

Ik heb dit zelf al een aantal keren gedaan en moet zeggen dat dit leuke veldslagen heeft opgeleverd. Het is handig als beide spelers op de hoogte zijn van de krachten van hun warband en weten wat er gebeurt als er bijvoorbeeld een speciale aanval gebruikt wordt. Op de website van de Wizards kun je de officiële regels en een demo vinden.

Op de Spellendag Eindhoven van zondag 4 oktober aanstaande kun je als je wilt een skirmish spelen. Ik zal wat verschillende warbands meenemen.

Miniaturen gebruiken bij een D&D rollenspel

Elke miniatuur heeft een statkaart en op de achterkant van deze kaart staan de D&D rollenspel gegevens van het figuurtje. Deze kunnen op deze manier snel worden ingezet door de spelleider.

Meestal gebruikt de D&D groep waarin ik speel de miniaturen om een gevecht situatie weer te geven. Zo kan makkelijker bepaald worden of we elkaar kunnen zien, of we in één beurt bij de draak kunnen komen en wie allemaal de gevolgen ondergaat van de schade die wordt uitgedeeld door de draak. Dit maakt het allemaal wat makkelijker en scheelt een hoop discussies.

dnd-miniatures-large-to-small