Iguazu

Iguazu (doos)
Iguazu (doos)

Elke speler probeeert langs de rivier een aantal edelstenen op te halen en naar zijn eingen standplaats te brengen. Als een speler een bepaald aantal edelstenen naar zijn standplaats heeft gebracht heeft deze gewonnen. Maar: het is natuurlijk niet zo makkelijk als ik het zojuist beschreef. De spelers moeten namelijk opletten dat hun kano niet in de waterval naar beneden klettert, en daarnaast mogen tegenspelers ook nog eens edelstenen stelen uit je kano…

Elke speler krijgt twee kano’s en een stapeltje peddelkaarten. Het bord wordt op de twee delen van de doos gelegd, waardoor de waterval ook daadwerkelijk naar beneden loopt. Op de rivier worden doorzichtige schijven gelegd; deze stellen het water voor en zorgen ervoor dat de kano’s met het water mee bewegen. Op vijf lokaties worden alle edelstenen van dezelfde kleur gelegd.

Elke ronde wordt eerst door de spelers gedekt een van hun peddelkaarten gekozen. Als alle spelers gekozen hebben begint de startspeler met het omdraaien van zijn kaart. Hij beweegt dan zijn kano(‘s) net zoveel posities als de kaart aangeeft. Dat bewegen mag zowel vooruit als achteruit (maar een speler mag niet tijdens zijn beurt van richting veranderen met een kano). Als een speler geen getal maar het wolkje heeft gekozen moet hij de wolk verplaatsen op het weerspoor.

Als alle spelers hun kaart omgedraaid hebben en de betreffende actie hebben uitgevoerd wordt het water in de rivier bewogen. Er worden net zoveel schijven de rivier opgeduwd als het getal op de peddelkaart met de laagste waarde, waarbij de waarde op het weerspoor nog moet worden opgeteld. Dat heeft natuurlijk tot gevolg dat de kano’s in de richting van de waterval bewegen. Gelukkig vertakt de rivier, zodat er de kano’s in het laatste deel van de rivier niet zo hard bewegen als de kano’s die zich voor de splitsing bevinden.

Mocht je te onvoorzichtig zijn en valt een van je kano’s in de waterval, dan ben je die kwijt. Je wilt hem wel terugkrijgen, want met twee kano’s kun je sneller edelstenen ophalen! Om een gevallen kano terug te krijgen betaal je: een edelsteen (naar eigen keuze).

Iguazu: op weg naar de waterval!
Iguazu: op weg naar de waterval!

Hoe komt een speler nu aan een edelsteen? Op diverse lokaties langs de rivier zijn plaatsen waar edelstenen liggen. Op deze plaatsen mag de speler zijn kano vullen met een edelsteen. Dat vullen mag voor of na het bewegen, maar niet tijdens het varen. Een edelsteen opnemen (of wegleggen) kost twee bewegingspunten. Een speler moet voldoende punten hebben om deze aktie uit te mogen voeren.

Daarnaast zijn er ook nog allerlei andere spelers op de rivier, die mogelijk een edelsteen vervoeren. Deze mag je stelen 😉 . Ook dat stelen kost bewegingspunten, en het mag alleen aan het einde van je beweging. Als je je edelsteen veilig aan het begin van de rivier hebt weten te krijgen mag je hem aan land brengen, en ben je een stapje dichter bij de overwinning.

Zodra een speler een bepaald aantal edelstenen heeft, wint deze. Het aantal stenen is afhankelijkvan de kleuren: Vijf verschillend gekleurde, vier van dezelfde kleur of zeven willekeurige stenen binnenhalen brengt je de winst.

Ik vind het spel leuk qua uitvoering: het is kleurig, het bord is in twee lagen uitgevoerd, het water wordt door doorzichtige schijven voorgesteld en het idee dat de kano’s echt over de rand vallen omdat het speelbord op de doos wordt gelegd is ook een goede vondst. Waarom 999 Games het spel Iguazu heeft genoemd, terwijl de duitse/engelse versie Niagara heet is voor mij een raadsel. De naam Niagara is volgens mij bekender, en trekt mogelijk ook meer aandacht.

Gewonnen prijzen

  • Spiel des Jahres [2005]
  • Mensa Select [2005]
  • Årets Spel [Best Family Game, 2008]

Links

Eén gedachte over “Iguazu”

Reacties zijn gesloten.