Agricola wint de Nederlandse Spellenprijs 2009

agricola-boxfrontEn Dominion niet

Agricola heeft de Nederlandse Spellenprijs 2009 gewonnen met 1878 punten. Het wordt gevolgd op een afstand van 640 punten door Pandemie met 1238 punten. De derde plaats is gegaan naar Het Stenen Tijdperk met 1054 punten.

Ik wil beginnen met het feliciteren van de mensen achter Agricola met deze prijs. Het is een leuk spel met een goed doorgevoerd thema en een zeer geslaagd spelsysteem. Ik denk dat Agricola ook een goede kans maakt voor het Speelgoed van het Jaar 2009.

Maar welk spel mist in dit lijstje? Het spel dat een uniek spelsysteem heeft. Het spel dat zeer toegankelijk is. Het spel waarvan ik denk dat het over een paar jaar nog steeds regelmatig op tafel zal komen. Het spel waarvan ik had gehoopt dat het op nummer één zou komen: Dominion. Dominion staat op de vierde plaats, vlak achter Het Stenen Tijdperk met 1036 punten. Alle spellen in de top drie zijn zeer goede spellen, maar toch vind ik het vreemd dat Dominion zo laag staat. Als je kijkt naar de uitslag van de Deutschen Spiele Preis 2009, daar staat het bovenaan met bijna twee keer zoveel punten als de nummer twee op de lijst. dominion-doosIk vraag me dan ook af wie bovenaan zou hebben gestaan als voor die prijs Agricola en Dominion tegenover elkaar zouden hebben gestaan. Agricola heeft in 2008 de Deutschen Spiele Preis gewonnen.

Waarom staat Dominion zo laag? Is het slechte timing? Spreekt dit soort spellen de Nederlanders niet aan? Is het spel niet genoeg gepromoot door 999 Games?

Als je het spel Dominion nog niet gespeeld hebt, dan moet je het echt een keer uitproberen. Het is een uniek spel met veel variatie. En met de eerste uitbreiding erbij is het nog veel leuker geworden. Ik kijk uit naar de volgende uitbreiding: ‘Dominion: Seaside’.

4 gedachten aan “Agricola wint de Nederlandse Spellenprijs 2009”

 1. Uhm . Tja niet verbaasd over deze keuze van het Nederlandse spellen wereldje (Hoeveel stemmen zijn er uitgebracht door ducosim leden en wat was de score na de dusosim beurs in september?)

  Opmerkelijk is dat 3 spellen van 999 games in de top4 staan

  En waarom ben ik niet verbaasd?
  1 )Het is een 999 game ( en er werken veel mensen bij 999 games)
  2) het is al iets langer op de markt
  3) Ook goed te spelen met 1, 2 3 of 5 spelers.
  4) Door de verschillende kaarten (300 stuks) veel variatie mogelijk
  5) Dominion roept associaties op met Magic en veel bordspelers hebben hier (wat) aversie tegen
  6) Een gewichtige, goed uitziende doos met goed verzorgd speelmateriaal en redelijk goede spelregels.
  7) Ook goed te doen met de familie (basisspel)

  Waarom staat pandemie/pandemic op 2?
  1) de hype
  2) snel vlot spel
  3) interactie /overleg met medespelers
  3) je wilt winnen van “het systeem”

  maar of dit spel steeds op tafel blijft komen ?

  waarom stoneage op 3?
  1) Goed uitziend spel
  2) Zijn nog steeds mensen die van dobbelstenen houden
  3) Geluksfactor van de dobbelstenen is niet te hoog
  4) absoluut nadeel is dat de score pas duidelijk is na de eindtelling. Sommige spelers krijgen bij de eindtelling meer dan 100 punten door kaartjes

  En daarom staat dominion niet op 1

  1. Wat denk jij dat er in Duitsland zou zijn gebeurd als dezelfde spellen tegenover elkaar zouden hebben gestaan?

 2. Ik ben en blijf sceptisch ter aanzien van al die spellenprijzen. Zeker daar waar het publiek mag stemmen. Bovendien … hoe kun je oordelen over spellen die nooit gespeeld hebt!!? Bijvoorbeeld als je uit een lijstje van 5 er maar 2 gespeeld hebt. Dus geldt de kracht van de hoge verkoopcijfers.

  Ook kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat al die spellenprijzen vooral een verkoopdoel hebben ipv. de consument te attenderen op een goed en verrassend spel. Ik heb ooit wel eens een getal gehoord, dat aangeeft hoeveel spellen er meer worden verkocht als je zo’n sticker op je doos mag plakken. Dus dat zegt genoeg!

  Als het door een objectieve vakjury gebeurt, kan het ok zijn – wie benoemt de poppetjes? – maar anders geef ik mijn portie liever aan fikkie en ga ik liever op mijn eigen oordeel af!

 3. Helemaal eens met Henri. Dit is gewoon commercieel pluggen en daarmee is deze prijs wat mij betreft een luchtbel.

  Op de vraag waarom Dominion niet op 1 de volgende opmerkingen.

  Dominion is een snel te spelen spel waardoor je al gauw meerdere potjes speelt. Hierdoor gaat het ook sneller vervelen.
  Zoals gezegd speelt hier de timing van deze spellenprijs dus zeker een rol.
  De uitbreiding van Dominion is niet in het nederlands te krijgen ivm slechte verkoop cijfers voor 999. Dit maakt het spel meteen dood omdat er straks 2 uitbreidingen zijn van de engelse versie.
  Mijn persoonlijke mening over de eerste uitbreiding is dat deze veel te overpowered is en dus minder leuk.

  Ik denk dat Pandemic hoog scoort omdat het nog niet zo lang op de markt is en mensen het nog niet beu zijn.

  Over stenen tijdperk. Leuk spel, maar te eenvoudig. Er is een winnende tactiek die pas spannend word als alle spelers er van op de hoogte zijn.

  Over agricola. Ik moet toch eens de gevorderden versie spelen…wie doet er mee? De uitbreiding is bij 999 zo goed als uitverkocht…benieuwd wat daar in zit.

Reacties zijn gesloten.