X610Z card preview: Hunter Dragon

dragon-hunter-gulde-snedeIn deze X610Z kaart preview vertellen Patrick (Chaos) en Erik (Resworb) over de Hunter Dragon kaart.

Patrick vertelt over de kaart

Dragon is een Class, waarvan in elke editie een nieuwe Summon voor wordt bedacht. In de Basisset zit een Hunter Dragon. Gezien zijn snelheid (speed), kan hij direct gaan ‘jagen’ en is hij in staat tactisch ingezet te worden op het spelbord. Hij is zeer moeilijk om van je af te schudden, juist door zijn snelheid. De Hunter Dragon heeft maar één Mystic Energy als casting cost, zodat je hem direct kunt inzetten. Zeker in het begin van het spel heb je hem vrij snel op tafel en kun je de eerste beurten al ‘op jacht’.

Zoals eerder verteld, was het eerste concept van X610Z een Sci-Fi Fantasy thema. Hunter Dragon heette toen nog Hunter Ship. Dit is later veranderd naar de ‘Dragon’ Summon Class

In de new era is het berijden van een Hunter Dragon het voorrecht van Rogue Sky Captains, een van de hoogst mogelijke gradaties voor een strijder. Je kunt alleen een Rogue Sky Captain worden als je in staat bent een ei van een Hunter Dragon te stelen, wat bepaald niet meevalt (zie ook de tekst op Rookie Sky Captain). Verder zal de Rogue Sky Captain de jonge Hunter Dragon de eerste 6 maanden moeten voeden met zijn eigen bloed en vlees, waarmee een band voor het leven wordt gesmeed (zie ook Dragon’s Saddle). Zij zijn bloedbroeders.

Het is wel eens voorgekomen dat er een Hunter Dragon met super stats op het spelbord stond: met Rogue Sky Captain, Navigator, Spirit of Discipline, Dragon’s Saddle en Marksman. Dit beest regeerde letterlijk het spelbord, aangezien de speler ook nog eens verschillende Jump Scrolls en Speedy Assaults in handen had. Een van de weinige keren dat één Hunter Dragon verschillende Summons uit de weg ruimde en de Life Base weg knalde. Meestal casten spelers bijvoorbeeld een Navigator en Spirit of Discipline op een Life Base, maar dit geintje kun je natuurlijk ook uithalen met andere Summons. Een Cargo Beast + Jump Scroll is erg effectief door het bereik (range) van een Cargo Beast.

De Hunter Dragon heeft niet betere strategieën dan de andere Summons. Elke Class heeft zo zijn voordelen en er is een onderlinge balans. Wel kun je goed gebruik maken van zijn snelheid (speed) en het feit dat hij maar één Mystic Energy kost om te casten (snel in het spel, direct jagen). Nadeel van een Hunter Dragon is zijn kleine bereik. Maar ja, anders zou hij echt veel te sterk worden.

hunter-dragon-ontwerp

Erik vertelt over de illustraties

Toen we besloten hadden om in plaats van een science fiction thema voor een fantasy thema te gaan, hebben we alles omgegooid. Het fantasy thema spreekt mij ook meer aan omdat je daarmee veel meer mogelijkheden hebt. Het is geen fantasy van het verleden, maar fantasy van de toekomst waarbij er nog resten van technologie gevonden kunnen worden.

Toen het Hunter Ship in de prullenbak verdween heeft Patrick bedacht dat het een Hunter Dragon ging worden. Toen ben ik begonnen met een schets van een draak te maken met potlood op papier. De eerste variant van de draak was van de zijkant getekend, maar daar was ik niet tevreden mee. De tweede variant is wat nu de Hunter Dragon geworden is waarbij hij als het ware uit de kaart komt gekropen. Er zit veel meer diepte in.

De schets op papier wordt gefotografeerd en op de computer ingelezen. Met behulp van een digitale pen en tekentablet (Wacom Cintiq) teken ik dan over de lijnen van de foto heen. Vervolgens maak ik met behulp van een life trace de lijnen strak. Voor de texturen van de draak en de achtergrond is er gebruik gemaakt van bewerkte foto’s. Zo zit er in de achtergrond een foto van een sterrenstelsel van de Hubble telescoop. Er zitten ook bergen en maanlandschappen in de achtergrond, maar die zie je bijna niet meer terug in de afbeelding. De lava onderaan is een compilatie van lava en rotsblokken. Voor de schubben is een foto van een slang gebruikt die opgerekt en eroverheen gelegd is. Daarna worden er schaduwen en glanspunten (highlights) toegevoegd en op dat moment komt het tot leven. Het maken van zo’n kaart als de Hunter Dragon – vanaf het eerste schetslijntje tot helemaal af, ingekleurd en getextuurd – duurt ongeveer twee dagen.

Bij de ontwerpen van de kaarten, maar ook de verpakkingen, banners, logo’s en de website van X610Z wordt gebruik gemaakt van de gulden snede. De gulden snede is een bepaalde verhouding waar onder andere Leonardo Da Vinci mee werkte, en er zijn ook veel oude gebouwen die daarmee ontworpen zijn. Deze verhouding zit in het hele universum. Sinds ik in mijn ontwerpen de gulden snede gebruik, wordt alles goedgekeurd. In de afbeelding bovenaan dit artikel staan een aantal gulden snede lijnen op de Hunter Dragon kaart afgebeeld.

De Hunter Dragon is de enige kaart waar de afbeelding buiten zijn raam komt. Er zit ook een rare fout in de kaart. Alle X610Z kaarten zijn gesigneerd, maar de Hunter Dragon niet. Dat is een fout die er doorheen geslopen is. De eerste oplage van de Hunter Dragon is dus uniek en het zal in de volgende druk gecorrigeerd worden. Maar ik ben niet te beroerd om – wanneer iemand ermee komt – mijn handtekening te zetten op iedere ongesigneerde Hunter Dragon kaart.