Terug van Spiel 2009: Catannen in Duitse deelstaten

Catan: Drie Deelstaten
Catan: Drie Deelstaten

Op de beurs in Essen heb ik dit jaar weer een uitbreidinkje voor Catan gescoord: Die Siedler von Catan — Bayern Edition. Dit is een kaart van de deelstaat Beieren, opgedeeld in de bekende zeshoekige velden. Op de kaart zijn diverse steden aangegeven. Naast de kaart zijn deze steden ook nog eens kort beschreven. De kaart is uitgevoerd op stevig papier, en in 2 maal 3 rechthoeken gevouwen. Op deze manier is een pakketje papier in A4-formaat ontstaan.

Net als de voorgaande twee jaren was er bij de stand van Kosmos een speelbord met een van de Duitse deelstaten te verkrijgen. Kosten: een kleine donatie voor een goed doel. Dit bord is bedoeld om met 3 of 4 spelers te spelen. Er dient gebruik te worden gemaakt van het materiaal van het basisspel. Ondertussen zijn er al drie deelstaten uitgegeven in deze reeks:

  • 2007: Hessen
  • 2008: Nordrhein-Westfalen
  • 2009: Bayern

Benieuwd welke deelstaat volgend jaar aan de beurt is; er zijn in totaal 16 deelstaten…

Uit de basisset heb je het houten spelermateriaal en de kaartjes nodig, de dobbelstenen en de rover. Daarnaast zijn er nog enkele overwinningspuntfiches nodig (uit de Zeevaarders-uitbreiding), of in plaats daarvan andere fiches of bijvoorbeeld een aantal munten (niet voor de kaart van Hessen).

Het spel is bijna gelijk aan het gewone Catan-spel. De wijzigingen t.o.v. het gewone spel zijn de volgende:

  • De plaatsten waarop een dorp gebouwd mag worden zijn aangegeven op het bord middels een cirkel. Alleen op deze plaatsten mag gebouwd worden; de afstandsregel geldt niet bij deze landkaarten.
  • Je mag voorbij een aangegeven dorp/stad pas een doorgaande weg bouwen als je het betreffende dorp reeds gebouwd hebt.
  • Wie als eerste een kruispunt met een overwinningspuntfiche bereikt, krijgt dat fiche. (Op de kaart van Hessen zijn geen plaatsen voor overwinningspuntenfiches aangegeven.) Logisch gevolg hiervan is dat het aantal overwinningspunten waarbij een speler wint ook wat hoger is dan bij een standaard-spel.
  • Havens zijn er niet, maar in plaats daarvan zijn aan de rand van de deelstaat rode wegen met een oorkonde afgebeeld. Op de oorkonde is aangegeven welk handelsvoordeel ter plaatse geldt. Het handelsvoordeel geldt direct na het bouwen van een weg op die locatie.
Drie Deelstaten (detail van de kaart)
Drie Deelstaten (detail van de kaart)

Ter illustratie van de regels is hiernaast een detail van de kaart van Nordrhein-Westfalen te zien. De rode weg met de oorkonde, het kruispunt waar een overwinningspuntfiche komt te liggen, en o.a. de stad Essen (!).

Wie al een Catan heeft, maar niet een nieuwe (volledige!) Duitsland- of Lage Landen-editie wil kopen kan zo met een kleine aanschaf al snel een makkelijke variant spelen. Qua spelregels zitten deze scenario’s in tussen het basisspel en de genoemde complete spellen.

Links