Dommeldalse Bordspelbelevenissen – De Gameforce spellenavond

gameforce-woensdag-avond
Gameforce op woensdagavond

Weet je al wat je vandaag gaat doen? Misschien heb je wel zin om een bord- of kaartspel te gaan spelen. In de regio Eindhoven zijn hiervoor vele mogelijkheden. Zo zijn er clubs en verenigingen die speelbijeenkomsten organiseren. Daarnaast zijn er ook groepen mensen die zichzelf georganiseerd hebben. Verder hebben we in Eindhoven ook de speelruimte in de spellenspeciaalzaak Gameforce, die meerdere dagen per week open is.

In deze serie worden de verschillende mogelijkheden om bordspellen te spelen in de regio Eindhoven onder de loep genomen. Deze aflevering gaat over:

De Gameforce spellenavond

Elke woensdagavond worden er bord- en kaartspellen gespeeld in de speelruimte van Gameforce. Gameforce is een spellenspeciaalzaak met daarbij een enorme speelruimte met ruimte voor ongeveer 140 mensen. De toegang is €2,50 per dag. Op woensdagavond is er een spellenavond waar ongeveer tussen de acht en twintig spellenspelers komen. De spelers variëren van studenten tot senioren, maar de meeste spelers zijn tussen de 20 en 35 jaar. Er komen niet alleen mannen, ongeveer 20% van de spelers zijn vrouwen. De spellenavond begint om 19 uur en gaat door tot ongeveer middernacht.

Op sommige avonden gaat het door tot diep in de nacht, want dan wordt er Weerwolven gespeeld. Dit is meestal wanneer genoeg mensen de volgende dag niet hoeven te werken of niet naar school hoeven te gaan. Zo’n Weerwolven nacht wordt meestal op de avond zelf aangekondigd. Geïnteresseerden kunnen zich dan inschrijven en als er genoeg deelnemers zijn, dan zal er die avond gespeeld worden.

Voorbeelden van spellen die gespeeld worden zijn: Blokus 3d, Keltis, Cuba, Regenwormen, Dominion, Puerto Rico, Funkenslag en Caylus, Stenen Tijdperk, Opera. Dus van korte tot middellange spellen. Wargames worden er niet zo vaak gespeeld, hoewel er wel ruimte is om dit te doen. Er worden meestal geen hele lange spellen gespeeld. Het is een doordeweekse dag en veel mensen moeten de volgende dag weer werken of naar school.

Er mogen geen eigen consumpties in de ruimte genuttigd worden. Maar er is in de winkel van alles te krijgen, waaronder: verschillende koude dranken, ijsjes, chips, koude snacks zoals mars en snickers en warme snacks zoals worstenbroodjes, friet en frikadellen.

In de speelruimte van Gameforce staat ook de Speel-o-Theek. Dit is een spellenkast met meer dan 280 verschillende bord- en kaartspellen. Spellenclub Eindhoven beheert de Speel-o-Theek en je kunt hier de lijst vinden met alle spellen die zich erin bevinden. Voor de spellenavond kan je zelf een spel meenemen of een spel spelen uit de Speel-o-Theek.

Tegelijk met de bord- en kaartspellenavond worden er ook andere spellen gespeeld zoals Magic the Gathering, X610Z en verschillende soorten miniatuurspellen.

Twan van Gameforce vertelt over het ontstaan van deze speelavond:

Ruim 10 jaar geleden begon ik Magic te spelen en te ruilen. In plaats van naar spelers toe te gaan vroeg ik ze om naar mij toe te komen. Hiervoor organiseerde ik een ruimte (in een café) en een speelavond waar we speelden en ruilden. Dit was gratis. Na een tijdje betrok ik mensen van spellenvereniging Targa erbij waardoor er al gauw een groep ontstond van 20 spelers en we nu ook bordspellen en Warhammer in ons repertoire hadden.

2 jaar later zijn we gaan zoeken naar een meer geschikte ruimte die ook dichterbij was. Dit werd het Generaaltje en helaas moesten we toen zaalhuur gaan betalen waardoor er een entree van 1 euro gevraagd werd. In het Generaaltje hebben we ook ongeveer 2 jaar gespeeld. Ruimtegebrek en vraag naar betere catering deed ons verkassen naar VTA Henriette Roelands waar wij 3 jaar gespeeld hebben en ook veel toernooien organiseerden.

Toen GameForce in 2004 een eigen winkel opende met een flinke speelruimte, hebben we het evenement verplaatst naar onze huidige zaal waar we nu alweer ruim 5 jaar spelen. In 2009 is onze speelruimte wel flink vergroot, wederom vanwege ruimtegebrek. We groeien als groep nog steeds en er zijn nu wekelijks zo`n 70 mensen aan het spelen.

Kijk voor meer informatie op de website van Gameforce.

Samenvatting

Wat: Spellenavond bij Gameforce.
Wanneer: Elke woensdag avond van 19 uur tot middernacht.
Wie: Iedereen
Waar: Speelruimte van Gameforce (Visserstraat 18a, Eindhoven).
Entree: €2,50