Pubquizzen in Eindhoven

pubquizEen tiental vragen…:

 1. Hoe heet een Indonesisch orkest met instrumenten als drums,  kulintangs, gongs en xylofoons?
 2. Welke kleur(en) heeft de vlag die wordt gebruikt om bij Formule 1 races aan te duiden dat de baan gevaarlijk glad is?
 3. Wat is de gemiddelde snelheid van de mannelijke ejaculatie (met een marge van 5 km/u)?
 4. Van welke Maleisische modeontwerper draagt Carrie Bradshaw in Sex and the City graag schoenen?
 5. Met welk van haar buurlanden deelt Oostenrijk de kortste grens?
 6. Noem de namen van alle 4 afdelingen van Zweinstein uit de Harry Potter boeken.
 7. Wie won in 2009 de Televizierring voor beste mannelijke TV persoonlijkheid?
 8. Hoe heet de beroemdste geitenkaas uit Noorwegen?
 9. Van welk automerk is Getz een type?
 10. In welk jaar ontving Albert Einstein de Nobelprijs voor Natuurkunde en waarvoor?

Dit zijn vragen die je kunt tegenkomen als je deelneemt aan een pubquiz. Wat is dit? Het is geen bordspel of een wargame of iets dat te maken heeft met Magic the Gathering. Toch zit er een duidelijk spelelement in. Het fenomeen pubquiz is in de eerste helft van het bijna afgelopen decennium overgewaaid vanuit de Angelsaksische landen naar Nederland. In de Engelstalige wereld is het al langer een begrip. Kijk maar eens naar een willekeurige Irish Pub in een vreemd land. Je kunt er je geld gerust om verwedden dat ze ook een pubquiz organiseren ook al doet men in de rest van het desbetreffende land niet aan pubquizzen.

Een pubquiz is een algemene kennisquiz in een café (soms ook in een clubhuis). Je speelt het in teams van 2 tot 5 personen. Je kunt vragen over allerlei onderwerpen verwachten. Van muziek tot sport en van mode tot kunst. Vaak zit er in een quiz een fotoronde waarbij je bv. karikaturen van beroemdheden van de juiste naam moet voorzien. Tevens zit er vaak een audioronde in. Deze ronde bestaat meestal uit het raden van de juiste songs aan de hand van intro’s, maar het kan ook zijn dat je films moet raden aan de hand van fragmenten, TV series aan de hand van tunes, merken aan de hand van reclames of zelfs communistische leiders aan de hand van hun toespraken! De overige rondes bestaan uit vragen van uiteenlopende aard. De vragen worden gesteld door een quizmaster. Hij of zij kijkt de antwoorden na en heeft soms ook een jury. In totaal komen er op een avond meestal zo rond de 80 vragen voorbij.

Een pubquiz staat altijd garant voor een leuke avond uit. Gezelligheid gecombineerd met een competitie-element. Er zijn leuke prijzen en en passant leer je weer wat bij met vaak grappige, leuke feiten. En als je het leuk vindt om met de quizmaster in discussie te gaan over de juistheid van een antwoord: zelfs dat kan… maar houdt je daarbij in want de quizmaster is ook maar een mens. Het niveau van een pubquiz is vaak vergelijkbaar met TV-quizzen als ‘Met Het Mes Op Tafel’, ‘Twee voor Twaalf’ en BBC quizzen als ‘Mastermind’ of ‘University Challenge’.  Het is pittiger dan Triviant.

Eindhoven maakte voor het eerst kennis met de pubquiz in januari 2005. Toen werd de allereerste Murphy’s Quiz Night gehouden in café de Wilde Man. De quizzen in de Wilde Man worden sindsdien wekelijks op de dinsdagavond gehouden (of het nu is bij tropische temperaturen of terwijl het buiten vriest dat het kraakt). Het is een blijvertje gebleken in het Eindhovense uitgaansleven. Nog steeds is  de Wilde Man the place to be voor de quizliefhebber in Eindhoven en omstreken. Gemiddeld doen er elke week 130 man mee aan de quiz! Ook is de concurrentie hier het sterkst en het niveau van de quiz vaak het hoogst.

Succes leidt vaak tot navolging. Zo ook bij het pubquizzen in Eindhoven. Als je echt zou willen kun je tijdens sommige weken bijna elke avond wel meedoen aan een quiz in Eindhoven. Zo heeft café Playerz een woensdagavondquiz. Op de donderdagavond kun je naar café de Engel. Geregeld wordt er op zondagavond een quiz gehouden in café Berlage (Quistion) met veel vragen over Eindhoven. Verder heb je de Celtic Pride en Xpressions waar je kunt quizzen. Kort geleden werd er op deze site ook melding gemaakt van een Quizspel 2009. En niet te vergeten: vaak is er op de derde zondag van de maand een themaquiz in de Wilde Man!

Tenslotte zijn er nog bijzondere quizzen zoals popquizzen (in de Effenaar of halfjaarlijks op de TU/e bijvoorbeeld) en het jaarlijkse NK quiz en WK quiz. Gezien de resultaten van deze laatste quizzen is Eindhoven vermoedelijk landelijk gezien de sterkste speelstad….

Nou vooruit… nog twee quizzen. Probeer alle 30 vragen van de 3 quizzen in 20 minuten te beantwoorden… uit het blote hoofd. Antwoorden volgen over 2 weken.

 1. Welke muzikant stond ook wel bekend om zijn ‘Duck Walk’?
 2. Wie was de laatste Nederlandse topscorer van de Engelse Premier League voordat Ruud van Nistelrooij dat was?
 3. Onder welke term kennen we daltonisme ook wel?
 4. Hoe heet de parfum die het Nederlandse mode-ontwerpersduo Viktor & Rolf in samenwerking met L’Oreal voor vrouwen heeft gelanceerd?
 5. Welk land heeft als munteenheid de ngultrum?
 6. Wie schreef Finnegan’s Wake?
 7. Hoe heet de hoofdpersoon uit de nieuwste Pixar film  Up?
 8. Uit welke bestanddelen bestaat de likeur Harvey Wallbanger?
 9. Welke plant staat ook wel bekend als de Kerstster?
 10. Waar of niet waar: Titaan is de grootste maan van ons zonnestelsel?
 1. Noem de namen van de zalen in het Parktheater in Eindhoven.
 2. Welk Hollywood regisseur regisseerde in 1987 de clip bij de song ‘Bad’ van Michael Jackson?
 3. Waar in het menselijk lichaam bevindt zich de patella?
 4. Hoe heet de god van het kwaad in de Egyptische mythologie?
 5. In welk land ligt het Bakony gebergte?
 6. Onder welk naam staat retinol ook wel bekend?
 7. Welk bedrijf ontwierp de uniformen voor de SS en de Wehrmacht in Nazi-Duitsland?
 8. In welke sport kun je de Iroquois Cup winnen?
 9. Waar heb je angst voor als je triskaidekafobie hebt?
 10. Hoe heet de meteorenzwerm waar de Aarde zich jaarlijks in november doorheen beweegt?