Interview met De Rode Pion

de-rode-pion-ronaldDit is een interview met Ronald van de spellenwebwinkel De Rode Pion.

Vertel eens iets over uzelf en uw interesse in spellen.

Spellen hebben bij mij altijd een centrale rol gespeeld. Als kind kon ik uren in mijn eentje Monopoly spelen (mijn broer kon niet tegen zijn verlies, vandaar) of Risk en Stratego. Wat ik jammer vond was dat de speelgoedwinkels een beperkte keuze hadden. Naast deze drie titels had je vaak Mens-erger-je-niet, Rummikub en andere spellen die jaar in jaar uit in deze winkels te vinden waren. Toen kwam ik het spel Axis & Allies tegen. Ik was meteen verkocht (gelukkig was het ook in de aanbieding). Dit is voor mij een mijlpaal geweest en zo heb ik de ‘echte’ spellenwereld leren kennen. Met de komst van internet is dit veel eenvoudiger geworden. Al snel werden er uitbreidingsets gekocht van onder andere Gamers Paradise uit Amerika. Langzaamaan is de kalverliefde uitgegroeid tot een passie.

Wat is uw visie op spellen?

Owwww, leuke vraag. Spellen zijn er altijd geweest en zullen ook altijd blijven. Alleen zullen de verschijningsvormen verschillen. In de afgelopen dertig jaar en meer – nee hoor, ik ben niet oud, alleen zeer jong met spellen begonnen – is op dat vlak veel gebeurd. In het begin was het aanbod van spellen beperkt en eentonig. Daarna zijn er nieuwe genres ontstaan: de computerspellen en kaartspellen, maar ook spellen voor volwassenen. Nu zijn spellen zelfs trendartikelen geworden. Slechts een enkele titel redt het om een klassieker te worden (bijvoorbeeld: De Kolonisten van Catan en Carcassonne), de rest zijn eendagsvliegen.

Maar bij een visie hoort een missie. Die van mij is zo veel mogelijk medemensen aan het spelen te krijgen. Niet alleen is het leuk, het is ook een zeer sociale bezigheid. Ik denk dat dit ook een belangrijk onderscheid is met computerspellen en daarom blijven bordspellen toch populair.

Waar komt de naam De Rode Pion vandaan?

Ik wilde een naam waarmee het product dat ik aanbied geassocieerd kan worden. Omdat ik me focus op bordspellen, is een pion of dobbelsteen een duidelijk beeldmerk. De kleur rood is gekozen omdat ik ooit spellen wil gaan uitgeven waarbij de kleur de doelgroep gaat aangeven. Blauw voor kinder-, rood voor familie- en groen voor de volwassenen spellen.

Vertel eens iets over de historie van De Rode Pion.

De Rode Pion is deels uit noodzaak ontstaan. Ik heb dit jaar voor alweer de 10de keer het Europees Kampioenschap Bordspellen georganiseerd (zie hieronder). Dit toernooi is zo groot geworden dat de kosten en risico’s te groot zijn geworden om privé te dragen. Daarnaast vond ik in mijn omgeving maar beperkte mogelijkheden om leuke spellen te kunnen kopen. Dus door een winkel te beginnen sloeg ik twee vliegen in één klap.

De Rode Pion bestaat nu ruim vijf jaar. Omdat ik er niet mijn boterham mee hoef te verdienen en het meer een uit de hand gelopen hobby is, bestaat De Rode Pion nog. Ik heb helaas de afgelopen jaren vaak (web)winkels zien komen en ook weer zien gaan.

de-rode-pion-stand
De Rode Pion stand op de Ducosim beurs

Welke producten van welke producenten of leveranciers zijn er in de winkel te vinden?

Ik richt me met de webwinkel vooral op de veelspelers. Dit heeft zijn weerslag op het assortiment. Spellen die je bij een reguliere speelgoedwinkel kunt kopen heb ik niet standaard op voorraad (kunnen wel geleverd worden).

Ik heb veel importspellen en spellen van de kleinere Nederlandse uitgevers zoals Cwali, QWG en The Game Master.

Ik speel zelf veel spellen en wat ik leuk vind komt ook in het assortiment. Ik vind het ook heel leuk als ik mijn enthousiasme voor een spel aan iemand anders kan overbrengen. En uiteraard reageer ik ook op de vragen die ik van de klanten krijg. Ik verkoop geen bulk, maar wil zo veel mogelijk verschillende titels kunnen aanbieden.

Op welke manier onderscheid De Rode Pion zich van andere spellenwinkels en webwinkels?

Eerlijk gezegd kijk ik niet veel naar andere winkels. Wat voor mij belangrijk is, is dat een klant met een spel naar huis gaat waar hij/zij plezier aan zal beleven, en niet een spel dat na een paar keer spelen in een kast beland. Het klantencontact en advies kunnen geven is voor mij heel belangrijk, maar ook service zoals ondersteuning bij regelvragen.

Wat zijn de meest populaire spellen?

Een aantal goedlopende spellen zijn: de spellen van 2F-Spiele (Funkenschlag/Powergrid), The Game Master (Cuba), Days of Wonder (Smallworld) en de ‘nieuwste’ hit Pandemie (QWG). En natuurlijk mag ik Dominion (999 Games) niet vergeten.

Welke spel wordt ondergewaardeerd en zouden we zeker een keer moeten uitproberen?

Ik had al een tijdje On the Underground van JKLM Games/Rio Grande Games in mijn privé collectie zitten. Die had ik vorig jaar een keer gekocht in Essen en verder geen aandacht gegeven. Ik heb het recentelijk uitgepakt en gespeeld, en gespeeld, en gespeeld. Het is even wennen als je Ticket to Ride gewend bent. Hier moet je geen plaatsen of stations met elkaar verbinden aan de hand van een opdrachtkaart, maar proberen zo slim mogelijk een metronetwerk te bouwen in London, zodanig dat een passagier er zo veel mogelijk gebruik van gaat maken.

Een ander zeer goed spel spel is Leonardo da Vinci (QWG). Er is een ongelukkige foto van het spelmateriaal op de achterkant van de doos (close up) en dit schrikt veel mensen helaas af. Maar als je van tactische spellen – zoals de betere van ALEA of Caylus (Ystari) – houdt, is dit zeer zeker een aanrader.

Wat doet De Rode Pion voor de spellengemeenschap?

In het verleden organiseerde ik zowel het Nederlands als het Europees Kampioenschap Bordspellen. De laatste jaren organiseer ik alleen nog maar het EK. Het NK heb ik kunnen overdragen aan de spellenvereniging Roll The Dice en is nu in goede handen. Een deel van de kosten van het EK wordt door sponsoring van De Rode Pion betaald. Verder ondersteun ik internationale organisaties met het opzetten van een (nationaal) kampioenschap en wordt ik door producenten benaderd om mee te helpen met, of te denken over, de opzet van een toernooi. Zo heb ik in samenwerking met Spielezentrum Herne (Duitsland) een aantal jaren de Kolonisten van Catan toernooien naar Nederland gebracht. Deze is later door 999 Games overgenomen.

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst voor De Rode Pion?

Groots! Ik loop met serieuze plannen rond om een spellenwinkel te gaan beginnen. Ik heb een aantal ideeën en ben ze aan het uitwerken tot een concept die ik uit de kast kan trekken zodra een aantal factoren samen komen. Het gaat dan vooral om zowel een geschikte locatie als een geschikt persoon die de winkel kan runnen en uitbouwen. Dus wie weet wat 2010 ons gaat brengen? In ieder geval wordt momenteel de achterkant van de webwinkel herbouwd zodat het makkelijker wordt om de site up-to-date te houden en ook om aan te geven of een product voorradig is.

En ooit zal ik mijn eigen spel maken en uitgeven. Maar dat is nog een droom.

Ik bedank Ronald voor het geven van dit interview.

Gegevens van spellenwebwinkel De Rode Pion:

De Rode Pion
http://www.derodepion.nl