The BoardGameGeek Game

voorkant speldoos

Ontwerper: Richard Breese
Uitgever: R&D Games
Thema: Bordspellen verzamelen
Aantal spelers: 3-6
Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Inleiding

The BoardGameGeek, is een Amerikaanse website met een immens grote database van bord- en kaartspellen. Naar aanleiding van het 10 jarig bestaan van de website, heeft Richard Breese – onder andere bekend van spellen zoals Keythedral, Morgenland en Reef Encounter – dit spel ontworpen, met als thema het uitgeven en verzamelen van spellen. Het spel is in een zeer beperkte oplage uitgebracht (2000) en was in Europa enkel te koop tijdens Spiel 2009 in Essen.

Het spel speelt zich af op Boardway, waar zich een zestal spellenwinkels bevinden. De spelers hebben in dit spel twee rollen. Eerst kruipen ze in de huid van één van de zes speluitgevers en proberen hun spellen op een slimme wijze aan de winkels te slijten. Daarna spelen ze een voorzitter van de plaatselijke spellenclub en proberen een zo mooi mogelijke verzameling spellen aan te schaffen. De speler die aan het einde van het spel het meeste GeekGold heeft verzameld, wint het spel.

Het spel en de doos zijn op een speciale wijze vormgegeven. Het spelbord, zijnde de etalages van de winkels, staan vol met allerlei verschillende spellen. Een echt zoekplaatje. De doos is versierd met duizend avatars van leden van BoardGameGeek. Tijdens de ontwerpfase van het spel kon men zich op de site opgeven in een felicitatietopic. Aangezien mijn avatar ook op de doos staat, moest ik het spel hebben. Maar is het ook iets?

pic566518_lgSpelverloop

Om te beginnen kiest elke speler een kleur en krijgt de daarbij behorende drie dobbelstenen, twintig speltegels, scoremarker en scherm. De twintig tegels zijn bedrukt met spellen van die uitgever. Zes verschillende spellen per uitgever met de waarde 1 t/m 6. Er zijn er drie van elk, plus twee blanco tegels – zogenaamde misdrukken. De speltegels worden dicht gemengd en voor ieders scherm gelegd.

Na het bepalen van de startspeler, kan het spel beginnen. Het spel verloopt in zes rondes, die elk zes fasen bevatten.

Fase1: Spellen komen naar het pakhuis.

Iedere speler neemt tegels van zijn stapel en legt ze open achter zijn scherm.
In de eerste ronde acht, in ronde twee tot en met vijf, drie tegels en in ronde zes geen.

Fase 2: Uitgevers leveren hun spellen aan de winkels.

Hierbij moet goed uitgekeken worden welk spel men aan welke winkel levert. De zes winkels zijn ook genummerd (1 t/m 6) en elke winkel verkoopt alleen die spellen die hetzelfde nummer hebben, of één hoger of lager. Iedere winkel heeft drie planken met drie vrije plaatsen. Tegels kunnen bijvoorbeeld op de onderste plank gelegd worden, waar ze meer opbrengen, of op de bovenste, waar ze eerder uitverkocht raken. De speltegels worden dicht neergelegd. Dit gaat door tot iedereen gepast heeft. Spelers die passen mogen daarna niet meer inzetten.

Fase 3: De Geeks arriveren bij de winkel.

Nu gooit iedereen zijn 3 dobbelstenen, die de zogenaamde spellenverzamelaars voorstellen. Je legt ze voor de winkel met het corresponderende nummer. Nu heeft iedereen de mogelijkheid om te gaan schuiven met zijn dobbelstenen, tegen het inleveren van steeds 1 GeekGold (punten).

  • Gooi een of meerdere dobbelstenen opnieuw.
  • Verplaats één dobbelsteen naar een aangrenzende winkel (horizontaal, vertikaal, diagonaal).
  • Passen (dat is gratis).

Als iedereen op rij gepast heeft, stopt deze fase.

Fase 4: Bepaal de nieuwe startspeler

De speler die de overhand heeft in de laagste winkel wordt de nieuwe startspeler

Fase 5: Spellen kiezen

Nu worden alle speltegels omgedraaid. Blanco tegels worden verwijderd, alsook verkeerd geplaatste. Deze laatste gaan echter naar de liefdadigheidswinkel. Nu mogen de spelers om beurten een van hun dobbelstenen op een speltegel leggen om deze te claimen. Eventueel kan ook een spel uit de liefdadigheidswinkel geclaimd worden.

Fase 6: Uitbetalen

Nu wordt per uitgever gekeken welke van zijn spellen verkocht worden en het bijbehorende bedrag aan hem uitbetaald (puntenscore). De tegel gaat dan naar de speler die de dobbelsteen er op zette. Alle spellen die zijn blijven liggen gaan nu een plank omhoog. Spellen op de bovenste plank gaan de prullenbak in. Hierna kan de volgende ronde beginnen.

Einde spel

Na de zesde ronde eindigt het spel en worden punten geteld. Iedere speler heeft de punten die hij heeft verdiend met het verkopen van zijn spellen. Daarnaast vertegenwoordigt de verzameling die hij heeft opgebouwd ook punten. In principe is elk uniek spel zoveel waard als het getal dat er op staat. Dubbele spellen en eigen spellen worden niet meegeteld. Heeft iemand echter een set, bestaande uit elk spel van de tegenstanders van dezelfde waarde, dan zijn die zes punten per stuk waard (dus met vijf spelers zijn dat bijvoorbeeld de vier andere tweeën). Speelt men met drie spelers dan bestaat een set uit alle nummers van één kleur. De speler met het meeste GeekGold, wint het spel.

Conclusie

The BoardGameGeek Game is geen diepgravend tactisch spel en ook geen luchtig tussendoortje. Dat is naar mijn mening ook meteen de kracht van het spel. Ik heb het spel twee keer gespeeld. Eenmaal met zes en eenmaal met vier spelers. In de sessie met zes spelers was de verdeling tussen tactische en gezelligheidsspelers 50-50 en het spel viel bij eenieder in goede aarde. En dat is iets wat ik niet vaak heb meegemaakt.

Het spel is redelijk eenvoudig te leren. Na de eerste ronde heeft iedereen wel ongeveer door hoe het werkt. Het is een leuke strategie om spellen die gewild zijn meteen bovenin te leggen, zodat ze snel uit het spel gaan en dus schaars worden. Het geschuif met de dobbelstenen is soms een echte stoelendans. Wordt het ergens te druk, dan kun je maar beter weg gaan om meer kans te maken dat je überhaupt een spel kunt kopen.

Ik denk dat het spel voor iedereen leuk kan zijn. Daarmee is het zijn €35 meer dan waard. Het collectorsitemgehalte is dan gewoon mooi meegenomen.

The BoardGameGeek Game
Totaal ****o
Speelbaarheid *****
Vormgeving ****o
Geluk ***oo
Tactiek ***oo
Prijs ***oo

Auteur: rober

Mijn naam is Robèr Boonmann, 41 jaar en woon in Geldrop. Een van mijn grootse hobbies is het spelen van bord en kaartspellen. Dit doe ik voornamelijk met partner en vrienden. Ook ben ik lid van het Spellengenootschap Eindhoven.