De eerste keer Asara

asara-boxIn Asara – het land van duizend torens – creëer je als architect mooie hoge torens. Je probeert de beste torendelen te bemachtigen voordat een medespeler die te pakken krijgt om daarmee jouw torens te bouwen. De torens bestaan uit drie soorten onderdelen. Het moet altijd bestaan uit een basis en een torenspits met daartussen geen, één of meer tussenstukken. Sommige torendelen hebben gouden ornamenten die extra punten opleveren. Alle delen van een toren moeten dezelfde kleur hebben. Er mogen meerdere torens gebouwd worden, ook van dezelfde kleur. Later is het nog altijd mogelijk om een toren te verhogen door er delen tussen te plaatsen.

Het spel bestaat uit vier rondes, met na elke ronde een puntentelling. Elke ronde heb je de beschikking over zes kooplieden die je de markt opstuurt om de verschillende benodigdheden te laten kopen.

Het bord bestaat uit een aantal markten. Elke markt geeft andere mogelijkheden. Per markt kunnen ook maar een bepaald aantal kooplieden iets kopen. Op sommige markten kunnen er drie koop acties gedaan worden en op andere meer of minder. De kooplieden worden gerepresenteerd door zes verschillende kleuren kaarten, waarvan je er aan het begin van de ronde zes willekeurige uitgedeeld krijgt. Wanneer je aan de beurt bent plaats je een koper op een markt en voer je de actie uit die daarbij hoort. Daarna doet de volgende speler hetzelfde, maar als er op de gekozen een markt al een koper ligt, dan moet er een koper van dezelfde kleur bij geplaatst worden om de actie te kunnen uitvoeren. Er kan ook voor gekozen worden om twee anders gekleurde kopers als joker in te zetten.

asara-gameplayDe acties die gedaan kunnen worden zijn: het kopen van een torenbasis, het kopen van een toren tussendeel, het kopen van een torenspits, het krijgen van de startspelersfiche, het zoeken en kopen van een torendeel in één van de torendeelstalpels, het krijgen van geld van de bank en het bouwen van de torens. Het gaat te ver in deze korte beschrijving om alle mogelijkheden te behandelen. Er zijn een boel keuzes en andere spelers kunnen je te snel af zijn als je niet op tijd bent met jouw actie. Als alles acties voor een markt al gebruikt zijn, dan heb je pech. En voor bijvoorbeeld het bouwen van een toren, betaal je voor het aantal torendelen dat je wilt bouwen. Maar wanneer de actie voor het bouwen van drie torendelen al op is, dan zal je de actie voor vier torendelen moeten kopen en er maar drie gebruiken.

De puntentelling aan het einde van een normale ronde is eenvoudig. Dat is het aantal torens plus het aantal gouden ornamenten en nog een extra punt voor de speler met de startfiche. Na de laatste ronde vindt er nog een extra puntentelling plaats waarbij er punten verdiend kunnen worden voor zaken zoals: de meeste torens, de hoogste toren, de hoogste toren per kleur, etc. Hierbij worden de meeste punten verdiend. Verschillende kleuren torenonderdelen hebben verschillende prijzen en zullen ook een andere hoeveelheden punten opleveren. Een goed uitgewerkt detail is dat deze puntentelling duidelijk beschreven staat op de achterkant van het schermpje dat elke speler krijgt om zijn geld en torendelen achter te bewaren.

Ik weet niet waarom ik dit spel niet leuk vind. Het is gebalanceerd, het is een leuke variant op ‘worker placement’ spellen, het heeft mooie componenten waarmee je mooie torens kunt maken en er zijn meerdere strategieën mogelijk om te winnen. Er lijkt niets mis te zijn met dit spel en ik denk dat een heleboel mensen het leuk zullen vinden. Vooral het mechanismen met kopers van dezelfde kleur op een markt plaatsen vond ik interessant. Maar voor mij was het spel net wat te eenvoudig. Ik had op dezelfde dag ook Fresco (de basisvariant) gespeeld, wat misschien mijn mening voor dit spel beïnvloed heeft. Ik hoef Asara niet meer te spelen, maar ik zal het ook niet afraden.

http://www.boardgamegeek.com/boardgame/72991/asara

4 gedachten aan “De eerste keer Asara”

  1. weet iemand waar ik het spel asara al kan kopen??
    ben hier al een tijdje naar op zoek.

    groetjes marloes

    1. Marloes, ik heb alleen een Duits exemplaar weten te bemachtigen in Essen. Heb m nog nergens anders te koop gezien. Vervelend voor jou, maar ook voor mij want ik zoek de Ned spelregels. Gaan er wel komen heb ik begrepen. En het spel zelf moet ergens in november in Nederland uitkomen.

  2. In Nederland is deze inmiddels te koop bij bol.com Schijnbaar wordt door Ravensburger er voor gekozen deze in eerste instantie enkel bij bol.com te verkopen.

Reacties zijn gesloten.