De eerste keer Genesis

genesis-gameplayHet bordspel Genesis gaat over der eerste zeven dagen van het ontstaan van de wereld zoals beschreven in het boek Genesis van de Bijbel. Iedere speler krijgt een engel die per dag werk kan uitvoeren. De eerste engel die zijn werk af heeft krijgt de meeste punten en de engelen die daarop volgen steeds minder. De speler met de engel die na zondag – waarop niet gewerkt hoeft te worden – de meeste punten heeft is de winnaar.

De grondstoffen waarmee gewerkt worden zijn de drie verschillende essenties van de schepping: chaos, materie en leven, die gerepresenteerd worden door gekleurde blokjes. Voor elke dag moeten er verschillende essenties gebruikt worden om het werk te verrichten. Naast de engelen van de speler is er ook nog een zwarte engel die ook kan werken en daardoor punten kan wegsnoepen.

Elk van de zeven dagen bestaan uit drie dagdelen. De Godpion geeft aan wat het actieve dagdeel is. Een dag heeft op het bord een aantal werklocaties voor de engelen. Elke werklocatie op een dag heeft andere eigenschappen en de volgorde waarop de engelen staan is dus van belang. Per ronde begint de speler waarvan de engel het meest aan de linker kant van het bord staat, waarna de andere spelers met de klok mee aan de beurt zijn. De speler die aan de beurt is kan kiezen uit de volgende acties:

  • Positie wisselen met een andere engel voor één essentie per plek.
  • Het verrichten van het werk van die dag door de benodigde essentie in te leveren en een markeringsfiche op het scorespoor van die dag te plaatsen.
  • Het verplaatsen van een engel naar een andere dag en die aan het einde van de (rechts) werkrij plaatsen. De engel mag niet naar een dag verplaatsen waar de Godpion nog niet is geweest.
  • Het verzamelen van de essenties zoals aangegeven op de huidige werkplek van de engel. Zo zou je bijvoorbeeld drie chaos en één leven essentie uit de voorraad kunnen pakken, mits die nog aanwezig is.

De zwarte engel wordt afgehandeld nadat de spelers geweest zijn. Het komt er in het kort op neer dat die zich altijd op de dag bevind waar de Godpion staat en dat die zich door de werkrij naar links beweegt. Wanneer die aan het begin van de rij gekomen is zal hij gaan werken om zo punten te claimen. Aan het einde van een ronde wordt de Godpion naar het volgende dagdeel verplaatst. Voor de dagen waarop je gewerkt hebt krijg je aan het begin van elke ronde bonus essentie.

Het spel speelt snel en het thema is goed doorgevoerd. Je gaat vanzelf spreken met zinnen waar God in voorkomt, zoals: ‘Ik ga naar God toe’, wanneer je naar de dag gaat waar de Godpion staat. Dit geeft een leuke speelsfeer. Mensen die de Bijbelse teksten goed kennen kunnen zo het spel een speciale draai geven. De voorraad essentie is nogal klein waardoor het kan voorkomen dat de spelers moeten wachten totdat de Godpion naar de volgende dag gaat. Dan wordt er weer essentie gespendeerd die dan terug naar de voorraad gaat. Ik vind het spel interessant genoeg om nog een paar keer te willen spelen. En misschien dat het wel een standaard tussendoorspel zou kunnen worden.

Eén gedachte over “De eerste keer Genesis”

Reacties zijn gesloten.