Cuba

Coba doos

Spelgegevens

Naam spel Cuba
Spelbedenkers Michael Rieneck en Stefan Stadler
Vormgeving Michael Menzel en Yvon-Cheryl Scholten
Uitgever The Game Master, Eggert Spiele
aantal spelers 2-5 leeftijd 12+ tijdsduur 75-120 minuten
prijs 40,00 soort spel Worker placement gewonnen prijzen NSP 2008

Doel van het spel

Je moet proberen een zo hoog mogelijk score te behalen, dit kan op verschillende manieren

Spelopzet

Het bord wordt in het midden gelegd. Elke speler krijgt een eigen klein bord waarop de productievelden en gebouwen komen te liggen. Het spelbord heeft verschillende gebieden, waar later in het spel acties gespeeld kunnen worden. Daar tussen loopt het telspoor voor de score. De gebieden zijn:

  • Haven: Hier kan aan de schepen gelost worden.
  • Markt: kopen en verkopen van producten.
  • Architect: kopen van gebouwen.
  • Parlement: stemmen van de wetten.

Er is een algemene voorraad met grondstoffen (tabak, suikerriet en citrus), afgewerkte producten (sigaren en rum) en grondstoffen (water, steen en hout). Elke speler heeft een set van vijf karakterkaarten die hij elke ronde inzet.

Spelverloop

De speler spelen om de beurt een karakterkaart uit en voeren de actie uit die hiermee samen gaat. De acties zijn verbonden met de gebieden die bij de spelopzet beschreven staan. De ander acties zijn: grond- en/of bouwstenen verkrijgen en productiegebouwen activeren. Spelers kunnen maar vijf van de zes karakterkaarten uitspelen per ronde. Op de karakterkaarten staan ook ‘stemmen’, dus hoeveel stemmen een bepaald karakter in het parlement heeft.

De startspelerwissel gebeurd na het uitspelen van de vijfde karakterkaart. De speler die dan een karakter met het hoogste aantal stemmen heeft uitgespeeld wordt vanaf dan de nieuwe startspeler. Nadat de startspeler gewisseld is, worden nieuwe wetten gekozen in het parlement. Alle spelers zetten nu hun laatste karakterkaart in. De hierop afgebeelde stemmen is zijn invloed. Echter komt er nog een extraatje bij. Spelers kunnen ook stemmen kopen. Dit doen ze door een bedrag te bieden, één geld is gelijk aan één stem. Alle spelers kiezen een bedrag dat ze willen inzetten en laten het allemaal tegelijk zien. Iedereen die geld geboden heeft om stemmen te kopen, dus ook de verliezers, moeten hun geld aan de bank geven.

De speler die dan het meest aantal stemmen heeft mag twee nieuwe wetten aannemen. Er liggen elke ronde vier nieuwe wetten open en uit deze vier moet de speler twee wetten kiezen en deze worden dan geactiveerd. Er zijn vier soorten wetten. Als er een nieuwe wet wordt gestemd, waar al een vorige wet van is, vervalt de oude wet en wordt de nieuwe wet van kracht. Deze wetten bestaan uit acties / voorwaarden waaraan spelers moeten voldoen om extra punten te scoren. Als zij hieraan niet kunnen of willen voldoen, verdienen ze er geen punten mee.

Hierna volgt een nieuwe ronde.

Einde van het spel

Het spel is afgelopen na de zesde ronde. Dit wordt makkelijk bijgehouden met de wetten, als deze op zijn is het spel afgelopen Hierna volgt een eindtelling. Hierbij zijn onder andere het aantal gebouwen dat je bezet van belang.

Oordeel recencent

De vergelijking met Puerto Rico wordt vaak gemaakt en dit is deels terecht. De game-play is voor een groot deel hetzelfde, maar toch is het een helemaal ander spel, omdat iedereen beslist voor zichzelf welk karakter hij wanneer uitspeelt. Cuba heeft ook verschillende manieren om te winnen. Zo kun je gaan voor veel punten scoren tijdens het spel, maar dan heb je vaak weinig punten aan het einde. Je kunt voor de gebouwen gaan en deze leveren meer aan het einde op, maar minder tijdens het spel. Dit spel zal zeker nog vaak uit de kast komen.

Inmiddels is de uitbreiding “El President” uit. Hierbij komen nieuwe karakters in het spel en ook een aantal nieuwe wetten. Daarnaast kun je het spel met enkele rondes verlengen.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice