Eerste keer Dungeons & Dragons: Castle Ravenloft Board Game

Toen ik hoorde dat er een nieuwe Dungeons & Dragons Bordspel was, moest ik als eerste denken aan het oude Dungeons & Dragons Bordspel van Parker. Maar dat is het dus absoluut niet. Dit spel is van Wizards of the Coast (Hasbro) en is een totaal ander spel. Zo is dit spel gericht op een wat volwassener publiek. Ook is het veel gebalanceerder en is er geen speler die de Dungeon Master speelt. De monsters worden door het spelsysteem bestuurd, waardoor ik dit spel indeel bij de pure coöperatieve spellen. Het is een fantasie spel waarbij de helden door een kerker trekken en afrekenen met de monsters die ze tegenkomen.

Ik heb het spel gespeeld op de Ducosim Zomerbeurs met vijf spelers. Het scenario was al door de demonstrateur opgezet. Na een korte regeluitleg van ongeveer tien minuten zijn we begonnen met spelen.

Een beurt van een speler bestaat uit de held-, ontdekkings- en vijandfase. In de heldfase mag de speler met zijn held lopen en aanvallen. De loopafstand van een held wordt bepaald door de zijn snelheidswaarde. Voor het vechten kiest de held een kracht of een voorwerp om te gebruiken. Een tegenstander heeft een verdedigingswaarde (Armor Class). Je raakt een tegenstander door met de dobbelsteen hoger te gooien dan de verdedigingswaarde. De gekozen kracht of voorwerp kan een bonus geven en bepaalt de schade. De schade wordt afgetrokken van het aantal levenspunten van de tegenstander. Als deze op nul komt is die verslagen. Sommige krachten kunnen ook voor andere effecten gebruikt worden.

Een verslagen monster wordt op de ervaringspunten stapel gelegd. Deze punten kunnen gebruikt worden om gebeurtenissen tegen te houden of een held naar nivo twee te brengen, door de heldkaart om te draaien. Als een speler in zijn beurt een monster verslagen heeft mag hij ook een schatkaart pakken. Dit zijn bijvoorbeeld voorwerpen of voordelige effecten.

Als een held op de rand van een tegel staat wordt er in de ontdekkingsfase een nieuwe tegel getrokken en geplaatst. Op deze tegel komt eventueel een nieuw monster te staan. Dit monster wordt geactiveerd in die speler zijn vijandfase. In sommige gevallen wordt in deze ontdekkingsfase ook een gebeurteniskaart getrokken die een vervelend effect kan hebben.

In de vijandfase activeert de huidige spelers al ‘zijn’ monsters. Op de monsterkaarten staat wat de monsters doen. Bijvoorbeeld dat een monster naar de dichtstbijzijnde held moet lopen en die moet aanvallen als die binnen bereik is. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

Als er één held nul levenspunten heeft en er zijn geen speciale genezingfiches meer over, dan hebben alle helden gezamenlijk verloren. Het spel begint met twee speciale genezingfiches, wat betekend dat er twee keer een held op nul levenspunten mag komen. Het spel wordt gewonnen door het doel zoals beschreven in het scenario te halen.

Het is dat ik in het algemeen dit soort spellen leuk vind. Maar dit was wel heel erg leuk om te spelen. Het was spannend tot op de laatste seconde. Zouden de helden het redden om te ontsnappen uit de kerker? Ik heb het spel maar één keer gespeeld en ik weet niet of alle scenario’s zo goed gebalanceerd zijn, maar als dit een indicatie was van de kwaliteit van de scenario’s dan wil ik dit spel nog heel vaak spelen. De regels zijn eenvoudig en het regelboekje bevat veel afbeelding en is maar vijftien pagina’s dik, wat niet zo heel veel is voor dit soort spellen. Door de verschillende skills, voorwerpen en schatten is er veel variatie. Je moet alles uit de kast trekken om te overleven. Het spelmateriaal ziet er goed uit en vooral de kerkertegels zijn heel degelijk. De miniaturen zijn gedetailleerd en zien er ongeschilderd ook goed uit. De transparante minaturen van geesten en ondoden zijn een leuke variatie. Het zit allemaal in een grote doos die je zo mee naar huis zou willen nemen. Een minpuntje is misschien dat je soms wat langer moet wachten totdat je aan de beurt bent. Dit spel is een aanrader als je van dit genre houd. Ik denk zelfs dat mensen die niet van pure coöperatieve spellen houden, maar wel van dungeon crawlers, dit spel toch leuk zullen vinden. Maar pas op, er zijn nu al twee op zichzelf staande uitbreidingen bekend.

Voor meer informatie zie: