De Ontembare Stad

Spelgegevens

Naam spel De Ontembare Stad
Spelbedenker Hans van Tol
Uitgever The Game Master
aantal spelers 2-5 leeftijd 10+ tijdsduur 45 minuten
prijs 35,00 soort spel strategie

Achtergrond

Europa wordt geteisterd door invallen van Vikingen en oorlogen. Vijf sterke leiders, Grootmeesters, werken aan de opbouw van De ontembare Stad. Hiertoe nemen ze strategische gebieden in de stad in om van daaruit hun stadsdeel te laten groeien. Laat zien dat jij de Grootmeester bent die de burgers beschermt en de grootste bijdrage levert aan de bouw van De Ontembare Stad!

Korte spelbeschrijving

Aan het begin van het spel claimt iedere speler maximaal drie gebieden ter waarde van in totaal maximaal tien bouwstenen. Vervolgens mag je iedere keer dat je aan de beurt bent twee gebieden die aan één van jouw gebieden liggen in bezit nemen en daarnaast twee gebouwen (vier categorieën: Burgerij, Nijverheid, Stadsgebouwen en Handelsgebouwen) bouwen op jouw gebieden. Voor deze acties betaal je een aantal bouwstenen dat gelijk is aan het aantal stippen dat op het gebied of het gebouwen kaartje staat.

Bouwstenen verdien je aan het begin van ieders beurt: Als je één of meerdere gebouwen op het bord hebt liggen in de kleur van het bovenste gebouw van de stapel dat wordt omgedraaid krijg je voor je meest waardevolle gebouw (stippen gebouw + gebiedsbonus) bouwstenen. Bouwstenen kun je ook krijgen door gebouwen te verkopen in het Pandjeshuis. Bouwstenen kun je ook kwijt raken: als er een paars stadsgebouw wordt omgedraaid mag je maar vijf bouwstenen hebben en moet je de rest inleveren.

De speler die het aan de beurt is krijgt het gebouw dat hij/zij net heeft omgedraaid. Je kunt ook gebouwen kopen van de stapel of bij het pandjeshuis. Verder liggen er in de stapel met gebouwen een aantal witte kaartjes waarop acties staan die meteen moeten worden uitgevoerd zodra dit kaartje wordt omgedraaid. Dit kan in je voordeel maar ook in je nadeel zijn.

Ten slotte kun je tijdens het spel ook speciale invloedkaarten inzetten. Deze kaarten kun je kopen en krijg je iedere keer als je aan het einde van je beurt op een rood puntenvakje komt nadat je jouw telsteen hebt verzet volgens het aantal punten dat je in je beurt hebt verdiend. De speler die als eerst een bepaald aantal punten haalt (afhankelijk van het aantal spelers) is de winnaar.

Voor spelers die het spel wat ingewikkelder en strategischer willen maken is er een strategische variant. In deze variant kun je onder andere gebouwen van andere spelers overnemen door ze in te sluiten en kun je de Grootmacht (extra punten en opbrengstbonus) verwerven door de meeste gebouwen van een categorie te bouwen.

Beoordeling

De spelregels van De Ontembare Stad zijn erg simpel zonder dat dit ten koste gaat van de spanning. Integendeel. De Ontembare Stad is een strategisch spel waarbij je zowel zelf zoveel mogelijk punten moet proberen te verzamelen maar ook op je tegenstanders moet letten, want het spel kan zomaar afgelopen zijn. Dit geldt nog meer voor de strategische variant.

De Ontembare Stad zal door een brede groep spelers gewaardeerd worden. Verder blijft het spel, ondanks de eenvoudige regels, ook na meerdere keren spelen spannend en leuk. Minpunten zijn er eigenlijk niet, of het moet al zijn dat de puntentelling aan de buitenkant van het bord soms wat onduidelijk is (sommige vakjes worden niet gebruikt). De Ontembare Stad belooft in ieder geval veel goeds voor de volgende spellen die deze nieuwe uitgever zal gaan uitbrengen.

Deze recensie was al eerder gepubliceerd op de ‘oude’ Roll The Dice website.