Interview over Zuiderspel 2011

Dit is een interview met Aranka Hensen – de voorzitter van stichting Zuiderspel – over de spellenbeurs Zuiderspel 2011 die dit jaar zal plaatsvinden op maandag 25 april (Tweede Paasdag).

Hoe bent u met (bord)spellen in aanraking gekomen?

Als kind speelde ik al graag spellen zoals Monopoly, Risk en Mankomanie. Dat speelde ik thuis met mijn moeder, broer en zussen. Ook op school tijdens het overblijven speelde ik graag spellen. Het leukste vond ik Cluedo, dat was spannend en daar moest je goed bij opletten.

Hoe bent u in de organisatie van Zuiderspel beland?

Toen mijn vriend Joris en ik in 2001 in Veldhoven gingen samenwonen, is hij al snel lid geworden van Roll The Dice. Ik heb eerst nog even de kat uit de boom gekeken, maar ik werd zo enthousiast dat ik in 2003 ook lid ben geworden. Door Stef Noordermeer ben ik vervolgens benaderd om een bijdrage te leveren aan Zuiderspel.

Hoe is Zuiderspel ontstaan?

In 2009 vierde Roll The Dice haar tienjarig bestaan. Om dat te vieren werden diverse activiteiten georganiseerd en Zuiderspel was daar één van. De kar werd destijds getrokken door Stef, Marc en Joris. Zij wilden – na het vertrek van het Spellenspektakel naar Zwolle – weer een spellenbeurs neerzetten in Zuid-Nederland. De naam is afgeleid van de spellenbeurs die al jaren in Groningen wordt georganiseerd: Noorderspel. In eerste instantie dus eenmalig, maar het was zo’n succes dat besloten werd om door te gaan. Toen is een nieuwe stichting opgericht, niet alleen om Zuiderspel een eigen identiteit te geven, maar vooral om een scheiding aan te brengen tussen de gelden van het evenement en de gelden van de vereniging. We wilden immers niet dat het Roll The Dice geld zou gaan kosten als Zuiderspel eventueel verlies zou draaien. Roll The Dice heeft ons wel een lening verstrekt, zodat de stichting een goede start kon maken, maar verder zijn het twee gescheiden organisaties.

Wat is de opzet van Zuiderspel?

Zuiderspel is een gezellige kleinschalige spellenbeurs voor diverse doelgroepen: van jong tot oud, van ouders met kinderen tot echte boardgamegeeks. We presenteren verschillende soorten gezelschapsspellen met een mix van exposanten: uitgevers, verenigingen, winkeliers, etc. Bezoekers kunnen kijken, spelen en kopen. Maar er is meer: er worden ook diverse toernooien gespeeld én we hebben drie speciale pleinen: het Themaplein, het Hot & Gespot plein en het Kinderplein.

We hebben Roll The Dice gevraagd of zij de organisatie van het themaplein willen verzorgen en onze vrienden van FORUM Federatie doen dit voor het Hot & Gespot plein. De thema’s en ideeën worden in principe door het bestuur van Zuiderspel bedacht, maar in samenspraak met onze ‘partners’ verder uitgewerkt.

Waarom zou ik op een mooie zonnige Tweede Paasdag toch naar Zuiderspel moeten gaan?

Voor de ongedwongen, gezellige sfeer. Voor een breed aanbod aan gezelschapsspellen. Voor speciale beursaanbiedingen. Om nieuwe spellen te proberen. Voor een leuke dag voor jong en oud. En natuurlijk om een hele dag lekker veel spellen te spelen.

Themaplein 2011

Op welke manier onderscheidt Zuiderspel zich van andere spellenbeurzen?

We focussen niet slechts op één doelgroep of op één soort spellen. Het aanbod is breed en dat zie je terug in de diversiteit van bezoekers. En met de speciale pleinen bieden we net wat anders dan de andere spellenbeurzen. Dat is het unieke aan Zuiderspel.

Hoeveel mensen zijn er betrokken bij Zuiderspel?

Het bestuur bestaat uit vier personen, maar in totaal zijn er ruim twintig mensen betrokken bij de organisatie en uitvoering op de dag zelf. De meeste vrijwilligers kennen we via Roll The Dice.

Waarom is Zuiderspel dit jaar naar een nieuwe locatie verhuisd?

Op de oude locatie (het TAC in Eindhoven) hadden we onze grens bereikt qua grootte. Het Klokgebouw biedt meer ruimte en de mogelijkheid om in de toekomst eventueel nog verder te groeien. Ook is het Klokgebouw erg goed bereikbaar: zowel met de trein, bus, fiets als met de auto. En het heeft natuurlijk een prachtige uitstraling op een van de meest trendy locaties in Eindhoven.

Hoe houden jullie de toegangsprijzen zo laag?

Om geen verlies te draaien moeten we zorgen dat we ergens geld vandaan halen. Dat gebeurt op twee manieren: door exposanten die geld betalen voor de standruimte en door de entreegelden die bezoekers betalen. We proberen de beurs voor iedereen toegankelijk te maken, vandaar dat we de prijs laag willen houden. Dit jaar gelden daarom dezelfde tarieven als vorig jaar: € 5 voor volwassenen en € 2 voor kinderen. Niet slecht voor een hele dag spelplezier, toch?

Hoeveel stands zijn er dit jaar op Zuiderspel?

Er zijn circa 30 standhouders.

Is er een spel dat u zelf wilt gaan spelen op Zuiderspel?

Ik zou wel willen, maar ik ben bang dat ik daar die dag weinig tijd voor zal hebben…

Weet u al of er speciale beursaanbiedingen zullen zijn?

Het is nog niet exact bekend wie welke acties heeft. Maar we hebben alle standhouders die spellen verkopen wel gevraagd om er voor te zorgen dat de bezoekers kunnen profiteren van mooie beursaanbiedingen.

Wat zijn de verwachtingen voor Zuiderspel in de toekomst?

We hopen dit jaar meer dan duizend bezoekers te trekken. Daarmee zouden we de getallen van vorige jaren overtreffen. Bovendien hebben we dan waarschijnlijk een positief resultaat qua opbrengsten, waardoor er in 2012 weer een volgende editie kan plaatsvinden.

Ik bedank Aranka voor het geven van dit interview. Kijk voor meer informatie op de website van Zuiderspel. Vergeet niet mee te doen met onze Zuiderspel prijsvraag voor twee gratis toegangskaarten.