Mystery of the Abby

Nederlandse doos: Het Mysterie van de Abdij

Spelgegevens

Naam spel Mystery of the Abby
Spelbedenkers Bruno Faidutti & Serge Laget
Uitgever Days of Wonder / Hodin
aantal spelers 3-6 leeftijd 8+ tijdsduur 60-90 minuten
prijs 35,00 soort spel deductie

Achtergrond

Deze ontzagwekkende abdij van de Hospitaalbroeders van Jeruzalem is een halte op de route naar Santiago de Compostela waar de pelgrims wat rust vinden, beschermd tegen de winterkou en de zwervers, vooraleer ze de lange reis hervatten. Het is daar dat u, zoals veel anderen, halt houdt voor wat, zo denkt u, een rustige nacht zou moeten worden. De rust van deze plaats, ver van de bewoonde wereld, wordt nochtans vlug verstoord door de ontdekking van het levenloze lichaam van broeder Adelmus aan de voet van de lagergelegen steile kliffen langs de omwalling van de abdij. Het lijkt er op dat hij vermoord werd. Rustig en bedachtzaam beslist vader abt dat niemand de abdij mag verlaten zolang de schuldige niet gevonden is. Ieder van u, gehaast om zijn reis te hervatten, zal moeten helpen om het mysterie van de abdij op te helderen.

Korte spelbeschrijving

Gedurende het spel probeer je erachter te komen wie de moord op zijn geweten heeft. In de Abdij zijn drie ordes aanwezig. Iedere orde heeft een aantal broeders in dienst met verschillende rangen. De broeders hebben ook allemaal een eigen uiterlijk. Al deze eigenschappen kunnen je helpen om de dader te vinden. Vanuit de centrale ruimte mag de speler die aan de beurt is twee stappen doen. Komt hij onderweg een ander tegen, dan moet hij een vraag stellen. Geeft de ander antwoord dan mag hij een tegenvraag stellen. Hij hoeft echter niet te antwoorden. In de diverse ruimtes zijn aanwijzingen te vinden over de dader. Soms mag je kaarten uit de hand van je tegenstanders nemen en ook op deze manier kom je weer veel te weten over de dader. Na vier rondes worden de broeders allemaal weer teruggeroepen naar de centrale ruimte om uit te rusten. Er wordt wat informatie uitgewisseld en na het uitvoeren van een actiekaart gaan de broeders weer verder. Als je denkt voldoende informatie te hebben, dan ga je naar het Capitulum om een vermoeden uit te spreken of om een beschuldiging te uitten. Blijken deze correct te zijn, dan krijg je punten. Na een beschuldiging wordt de dader bekend gemaakt en worden de punten verdeeld. De speler met de meeste punten wint.

Beoordeling

Het spel lijkt veel op andere spellen met als thema een dader te ontmaskeren. De vormgeving van dit spel is echter zeer fraai. Ook is er veel gedaan aan het spelconcept. De mogelijkheid om rechtstreekse vragen te stellen aan tegenstanders is erg leuk en ook uitdagend. De juiste vraag stellen valt niet mee. De diverse opdrachten die er in het spel zitten, maken het spel ook leuker dan zijn soortgenoten. Er zitten echter ook vage opdrachten bij. Al met al is het een leuk spel dat fraaier is uitgewerkt dan zijn genregenoten.

Deze recensie was al eerder gepubliceerd op de ‘oude’ Roll The Dice website.