Merkator

Spelgegevens

Naam spel Merkator
Spelbedenker Uwe Rosenberg
Vormgeving Klemens Franz
Uitgever Lookout Games
aantal spelers 1-4 leeftijd 12+ tijdsduur 120 minuten
prijs 40 soort spel Grondstoffen verzamelen

De eerste indruk

Spel ziet er erg mooi uit, maar dat zijn we gewend van Uwe Rosenberg, die ook bekend is van de trilogie Agricola, Le Havre en Loyang. Er is wel een hoop werk voor het eerste spel omdat er veel (±320) grondstofblokjes bij zitten, zijn er aparte bakjes voor voorzien die even in elkaar moet knutselen. Verder zijn de spelregels en voorbeelden duidelijk.

De voorbereiding

Alle spelers nemen een eigen bord voor zich, waar later de grondstoffen en opdrachten op bewaard worden. Iedere speler krijgt een alvast aantal opdrachten en, afhankelijk van wie de startspeler is, ook al wat tijdfiches. Daarnaast krijgt elke speler een tegel met daarop een grondstofblokje van elke kleur. De overige opdrachten worden gesorteerd naast het bord gelegd. Van de bonuskaarten krijgt ook elke speler er twee en de overige gaan naast het bord. Er zijn tijdens het spel extra puntenkaarten te koop, deze komen ook naast het bord te liggen. De bakjes met grondstofblokjes komen op het bord te staan, in de daarvoor voorziene uitsparingen. Als laatste is er een extra bord waarop de tijdfiches komen te liggen. Het aantal is afhankelijk van het aantal spelers. Houdt rekening met een tafel die groot genoeg is, zodat alles duidelijk op de tafel kan liggen.

Spelverloop

Het spel bestaat uit verschillende rondes en elke speler voert vier acties uit, waarna de volgende speler aan de beurt is. Het is de bedoeling om zo goed mogelijke opdrachten te verzamelen en daarmee de overwinning binnen te halen. Hieronder een korte beschrijving van de acties die elke speler in zijn beurt kan doen.

  • Investeren: Als je meer dan vijf opdrachten hebt liggen moet er verkopen tot dat je er vijf of minder hebt. Hiermee kan je extra bonuskaarten en/of puntenkaarten kopen. Eventueel wisselgeld bewaar je voor een volgende investering. Je mag nooit meer dan vijftien aan cash hebben.
  • Merkator verzetten en grondstoffen krijgen: Verzet de merkatorfiguur op het bord, dit kan vrij gebeuren. Je krijgt dan alle grondstoffen die op deze streek liggen. Als je een bonuskaart hebt van deze streek, krijg je ook die grondstoffen. Daarna worden de aangrenzende streken, aangegeven met een touw, aangevuld met één grondstofblokje. Eventueel neem of betaal je ook de nodige tijdfiches, aangegeven met een zandloper.
  • Opdrachten uitvoeren: Als je de nodige grondstoffen hebt om in deze streek een opdracht uit te voeren mag je dit nu doen. Stel dat je een opdracht nummer vier hebt ingelost, krijg je hiervoor de openliggende opdracht vijf. De opdracht die je hebt ingelost, moet je niet inleveren en kan je dus in een volgende ronde weer inlossen.
  • Meereizen: Andere spelers hebben nu de kans om mee te reizen, hiervoor betalen ze de nodige tijdfiches aan de speler die aan beurt is. De speler die meereist krijgt eventueel grondstoffen voor zijn bonuskaarten en kan opdrachten uitvoeren, zoals hierboven beschreven.

Het spel eindigt als aan een van de volgende voorwaarden is voldaan: De laatste tijdfiche wordt omgedraaid of iemand lost een opdracht nummer tien in. Daarna is iedere speler nog één keer aan de beurt.

Tips en opmerkingen

Als je de basis een paar keer hebt gespeeld kan je ook de gevorderde versie een keer doen. Hier begin je ‘zwakker’ en duurt het spel zeker twintig minuten langer omdat je meer tijd nodig hebt om je ‘sterker’ te maken. Zeker een aanrader. De eenpersoons variant heb ik nog niet gespeeld.

Inhoud van de doos

Oordeel recensent

Erg leuk spel, maar je bent hoofdzakelijk op jezelf bezig. Veel interactie is er dus niet. Doordat je kunt meereizen ben je wel het hele spel aandachtig. De rondes zijn ook best kort. Het grootste nadeel is dat het spelbord uit twee losse delen bestaat en dus steeds verschuift. Op dit moment is het spel enkel nog maar in het Engels en Duits uitgegeven en is er nog geen weet van een Nederlands versie.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

Eén gedachte over “Merkator”

  1. Ik ben het er niet mee eens dat je de hele tijd met jezelf bezig bent. Het inspelen op wat de ander heeft liggen om proberen mee te reizen vind ik een mooi onderdeel. Hoe meer spelers meedoen, des te belangrijker wordt dit. Je kunt met een beetje plannen met meerdere spelers meereizen.

Reacties zijn gesloten.