Roll The Dice Top 10 Spiel ’11 verwachtingen en tips

Deze tweede Roll The Dice Top 10 is anders dan normaal. Deze keer wordt er niet gestemd, maar heb ik drie lijstjes verzameld van de Top 10 verwachtingen voor Spiel 2011: de grootste bordspellenbeurs van de wereld die volgende week van 20 tot en met 23 oktober in Essen gehouden wordt. Het hoeft hierbij dus niet alleen te gaan over spellen, maar mag ook gaan over andere zaken die met Spiel te maken hebben. Aan het einde van dit bericht geef ik nog een aantal links naar informatie en tips betreffende Spiel 2011. Ik moedig iedereen aan om een reactie te geven met hun eigen Spiel 2011 tips of Top 10.

De Top 10 van Raymond

Afgelopen dagen is de meeste tijd gaan zitten in het aanschrijven van uitgevers voor ons bezoek van Spiel en ik ben dus wel met de uit te komen spellen ‘in de weer geweest’.

Was het vorig jaar ‘het jaar van de coöperatieve spellen’, dan zou ik dit jaar ‘het jaar van de speluitbredingen’ willen noemen. Ondanks de vloedgolf aan ‘expansions’ hier toch een lijstje van 10 nieuwe stand-alone spellen die volgens mij een goede kans maken op een Top 10 notering in de ‘Fairplay Top 10‘.

 1. Kingdom Builder – Met een stuk of vijf nieuwe spellen en ongeveer evenveel spel uitbreidingen zal er bij Queen Games toch wel iets fatsoenlijks tussen zitten?
 2. Ora & Labora – Misschien komt Lookout Games hiermee weer terug op het ‘Agricola niveau’?
 3. Castelli – Zou Queen Games misschien zelfs twee toppers hebben dit jaar?
 4. Das Dorf (Village) van Eggert Spiel – Het ‘dorpse leven’ tot spel verheven is vast leuker dan dat het zo klinkt. Nog even een ‘outsider’ omdat er nog zo weinig over bekend is.
 5. Die erste Funken van 2F (en binnenkort ook bij 999 als ‘hoogspanning: de eerste vonken’) – Ben benieuwd in hoeverre het echt anders speelt dan de ‘gewone’ Hoogspanning.
 6. Last Will van CGE – Het thema is dan wel niet origineel maar als ‘Vlad’ Suchý het overdacht heeft en uitbrengt maakt het zeker een goede kans.
 7. Die burgen von Burgund van Alea – Ik weet niet eens of ze wel echt als ‘nieuw’ op Spiel komt. Het is eigenlijk van eerder dit jaar en dus geen Spiel primeur, maar verdiend desondanks een plek in de Top 10 tijdens deze Spiel.
 8. Alcatraz: The Scapegoat van Kuznia Gier – Ik kan me niet herinneren ooit eerder een goed spel uit Polen te hebben gezien. Maar eens moet de eerste keer zijn.
 9. Québec van Asmodee, Ystari en nog een paar anderen – Zouden al die uitgevers die het uit willen brengen er dan zo ver naast zitten?
 10. Star Trek: Fleet Captians van Wizkids is mijn nummer 10 en ook een outsider – Misschien dat het voldoende belangstellende (en stemmen) trekt als het een beroep kan doen op zowel de ‘Trekkies’ als ook de sciencefiction liefhebbers en de ruimtevloot miniatuur freaks. Anders vrees ik dat het bij maar een klein groepje wel erg hoog scoort, maar dat het onvoldoende zal zijn voor een BGG top tien.

Eigenlijk zou op nummer tien in dit lijstje ‘Dreadfleet‘ van Games Wordkshop moeten staan, puur omdat het fantastisch spelmateriaal bevat – als het eenmaal geschilderd is. Maar het bijbehorende prijskaartje van € 90 (en dat is denk ik exclusief verf e.d.) en een spelregel boek van 98 bladzijden zal, naar ik vrees, de meeste spelers afschrikken en daardoor dus geen kans maken op een Fairplay Top 10 positie. Ook al is het een miniaturen vloot spel wat eindelijk eens in ongeveer een uurtje uit te spelen moet zijn. Maar als je op Spiel bent, ga gewoon eens bij ‘Games Workshop’ kijken naar hoe dit spel eruit ziet. Een lust voor het oog en dat wil ook wat.

De Top 10 van Wilfred

 1. Oude vrienden terugzien – Uitgevers, spelers, het hele spellenwereldje komt daar samen.
 2. Het nieuwste spel van Vlaada Chvátil – Bedenker van Space Alert, hij heeft mij nog niet teleurgesteld.
 3. Eten bij de Bierfabriek – Altijd lekker, gezellig en goedkoop.
 4. The Ares Project – Van Geoff Engelstein dus dat moet goed zijn.
 5. Het nummerbordenspel – Wie ziet de meeste verschillende nummerborden op de parkeerplaats.
 6. De Fairplaylist – Welke onverwachte titels komen daar bovendrijven.
 7. De miniaturen uit het volgende Lamont spel – Schapen, ratten, herten en nu?
 8. Currywürst – Typiisch Duits, geen beurs is compleet zonder.
 9. De Spielbox lijst – Veel te groot om helemaal te bekijken, maar wel voorpret van de bovenste plank.
 10. De Amigo dames – Altijd een lust voor het oog.

De Top 10 van Joran

 1. Quarriors – Dobbelstenen en dicebagbuilding gecombineerd, dat ik niet weerstaan.
 2. Dungeon Run – Mijn favourite speltype met mijn favourite genre van de uitgever van Summoner Wars.
 3. Star Trek: Fleet Captains – Als je naar The Dice Tower luistert en een Star Trek fan bent, dan wil je deze zeker uitproberen. Maar hij is wel een beetje duur.
 4. Beroemdheden ontmoeten – Er zijn spelontwerpers aanwezig maarmee je kunt praten. Een tip die ik laatst kreeg is dat je een gesprek kunt beginnen door je net gekochte spel te laten signeren.
 5. Gears of War: The Board Game – Ik heb helemaal niks met het computerspel, maar het bordspel ziet er interessant uit.
 6. Onverwachte leuke nieuwe spellen vinden – Je hebt altijd spellen waarvan je nooit gehoord hebt en waar je oog dan op valt.
 7. Mage Knight Board Game – Ik heb een heleboel Mage Knight. Ik ben benieuwd wat het bordspel gaat brengen. 
 8. The Adventurers: The Pyramid of Horus – Ik heb het vorige deel – The Adventurers: The Temple of Chac – niet gespeeld, maar het spel spreekt me wel aan. Dit is de kans om het eens uit te proberen.
 9. Koopjes jagen – Snuffelen in de kleinere kraampjes naar goedkope spellen die vergeten zijn.
 10. Tweedehandse spellen – Misschien kan ik nog iets vinden wat ik altijd wilde hebben, maar nu niet meer gemaakt wordt.

Andere spellen waar ik nog naar wil gaan kijken zijn: The Impossible MachineStar Trek Deck Building Game en de Summoner Wars Master Set. Er is veel teveel leuks dit jaar!

Tips

Ik heb ook nog wat informatie bij elkaar gezocht die gebruikt kan worden om je bezoek aan Spiel voor te bereiden. Deze lijst is zeker nog niet compleet. Laat een reactie achter als je nog meer tips hebt.

2 gedachten aan “Roll The Dice Top 10 Spiel ’11 verwachtingen en tips”

 1. Haha, had even niet door dat het niet puur een spellen lijstje hoefde te zijn… als ook andere zaken mogen, dan deel ik mijn mening groot deels me die van Wilfred…
  Op de ( gedeelde) eerste plaats komt dan de gezelligheid. De sfeer, het “aapjes kijken” op de beurs (altijd lachen die LARP-ers), mensen ontmoeten, samen uit eten etc.
  Waarom gedeelde eerste. nou ook op 1 staat dat het een soort vakantie is. Dat betekend voor mij dus ff nergens anders aan (hoeven) denken, relaxen en alleen dat doen wat je het liefste doet ….. namelijk SPELLETJES SPELEN (en er over kletsen met andere spel liefhebbers).

Reacties zijn gesloten.