Terugblik op de voorspellingen voor 2011

Een jaar geleden hebben we een aantal voorspellingen gedaan voor 2011. Nu gaan we terug kijken om te zien welke zijn uitgekomen en welke niet. Laten we maar meteen beginnen:

 1. Heroscape gaat overgenomen worden door een andere uitgever nu Hasbro ermee gestopt is.
  Het ziet er naar uit dat het met Heroscape echt afgelopen is. Ik heb geen nieuws op dit gebied kunnen vinden.
 2. Er komt een nieuwe Engelstalige Black Stories uitbreiding uit.
  Ondanks dat er veel nieuwe spellen in de Black Stories serie zijn uitgekomen is er helaas geen nieuwe Engelse versie. Maar als je een Nederlandstalige variant zoekt, zul je die makkelijk kunnen vinden want die zijn er genoeg uitgekomen.
 3. Een heleboel kleine uitgevers van spellen gaan het moeilijk krijgen, omdat de economie gaat aantrekken en de mensen daarom hun geld aan duurdere dingen gaan uitgeven.
  De voorspelling (aanname) dat de economie gaat aantrekken is al fout. Maar wat voor deze voorspelling spreekt is dat er dit jaar meer nieuwe spellen dan ooit te voren verschenen zijn. Kunnen we concluderen dat economische mindere tijden goed zijn voor de bordspellen?
 4. Er komt een nieuw Ticket to Ride spel.
  Naast de Alvin & Dexter uitbreiding zijn er ook twee nieuwe spelborden uitgekomen. Ondanks dat het uitbreidingen zijn, vind ik het genoeg om deze voorspelling goed te rekenen.
 5. De bezoekersaantallen van Zuiderspel gaan verdubbelen.
  Deze zijn mede door het hele mooie weer gelijk gebleven.
 6. LEGO gaat door met het uitgeven van bordspellen.
  Het aantal nieuwe LEGO bordspellen zijn te veel om op te noemen.
 7. Er komt een ‘The Voice of Holland’ bordspel.
  Ik heb gezocht, maar niet gevonden.
 8. Ganzenbord wordt een onverwacht groot succes.
  Dit succes is mij voorbij gegaan.
 9. Er komen drie Dominion uitbreidingen uit (Cornucopia en twee anderen) die niet allemaal door 999 Games vertaald gaan worden naar het Nederlands.
  Er zijn maar twee Dominion uitbreidingen gekomen: Cornucopia en Hinterlands. En het lijkt erop dat 999 Games alle Dominion uitbreidingen naar het Nederlands gaat vertalen.
 10. Er komen minimaal drie nieuwe Battlelore uitbreidingen uit met daarin alleen maar mensen, goblins en dwergen en de basisset gaat niet in zijn originele vorm heruitgegeven worden.
  Er is maar één uitbreiding uitgekomen met daarin meer mensen. En er is nog geen nieuwe basisset uitgegeven. Ik tel deze voorspelling voor de helft goed.
 11. Er gaan minder nieuwe originele spellen uitkomen, maar juist uitbreidingen op en varianten van bestaande spellen.
  Hier zitten we helemaal fout. Er zijn veel nieuwe originele spellen uitgekomen. Maar het lijkt er wel op dat er voor de meeste nieuwe spellen een uitbreiding klaar ligt om te produceren als een spel een succes wordt.
 12. Er gaan in navolging van Dominion nog veel meer ‘deck building’ spellen uitkomen.
  Kijk op BoardGameGeek bij het spelmechanisme Deck Building voor het jaar 2011. Een heleboel nieuwe spellen. Deck Building is een blijver en we zullen het als hoofdmechanisme blijven zien, maar ook als ondersteunend spelmechanisme. Voorbeelden zijn: Quarriors, Rune Age en Star Trek The Deck Building Game.
 13. De bezoekersaantallen van de Spellenclub Eindhoven website gaan na de samenvoeging met de Roll The Dice website verdubbelen.
  Deze voorspelling is uitgekomen met een stijging van gemiddeld 70-80 unieke bezoekers per dag tot nu wel 150 unieke bezoekers per dag.
 14. Er komt een nieuwe Blokus variant.
  Nee, we zullen het met de bestaande varianten moeten blijven doen. Er is wel een spel genaamd City Square Off uitgekomen dat in die richting gaat.
 15. Wilfred voorspelt dat hij één plank leeg krijgt (van de vijf).
  Wilfred is niet verder dan een halve plank gekomen. Hij had daar wel wat meer werk van moeten maken omdat dit één van de weinige voorspellingen was waar we zelf direct invloed op hadden.
We hebben 4½ van de 15 voorspellingen goed. Dat is bijna eendere en dat vind ik een slechte score. Maar we hadden natuurlijk ook een aantal vage voorspellingen kunnen doen die bijna altijd uitkomen. Dus onze voorspellingen voor 2012 zullen net zo scherp zijn.