Roll The Dice gaat volledig digitaal

Leden kunnen een gratis SurfaceBoardGames tablet krijgen

Roll The Dice is benaderd door SurfaceBoardGames. Dit nieuwe bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van multitouch-schermen en het ontwikkelen van interactieve computerspellen heeft de vereniging gevraagd om mee te doen met een pilot om onze volledige bibliotheek van bordspellen om te zetten naar het digitale medium.

De hardware is heel geavanceerd. Het heeft niet alleen een multitouch-scherm, maar kan ook andere voorwerpen zoals pionnen en dobbelstenen detecteren. Wanneer je de dobbelsteen gooit, kan het systeem herkennen op welke waarde die valt. De schermen zijn compact en ook heel groot. De grootste variant, met de naam Surface Hercules, is net zo groot als een kleine tafel (zoals bij De Nieuwe Band) en ongeveer zes centimeter dik. Roll The Dice krijgt vier van deze grote tabletten.

In ruil om mee te mogen doen met deze pilot moet Roll The Dice al zijn bordspellen inleveren bij SurfaceBoardGames. Het bedrijf heeft speciale software ontwikkeld (lijkt een beetje op Vassal) waarmee ze in anderhalve dag de basis van een bordspel naar digitaal kunnen converteren. Het handelt dan nog niet alle spelregels af, dat kost meer werk. Van de bekende spellen zoals Ticket to Ride, Kolonisten van Catan, etc., hebben ze al een volledige digitale versie en die kan Roll The Dice meteen krijgen. Van de andere spellen krijgen we zo snel mogelijk een digitale versie. Eerst dus een basisversie en later een versie die ook alle spelregels afhandelt.

Naast de hardware en de software regelt dit bedrijf ook de licenties van de bordspellen. Ze hebben contact met alle grote uitgevers. Op dit moment kunnen we alleen maar een digitaal bordspel krijgen door een fysiek exemplaar in te leveren. Later is het de bedoeling dat we ook nieuwe bordspellen in de vorm van een abonnement kunnen gaan krijgen.

Leden van Roll The Dice kunnen gratis een Surface Sparta krijgen als ze vandaag een e-mail sturen naar info@rollthedice.nl met daarin de reden waarom ze denken een goede kandidaat te zijn om mee te doen met deze pilot. Deze e-mails sturen wij dan door naar SurfaceBoardGames die hier veertig deelnemers uit kiezen. De Surface Sparta is een kleine variant met een 10 inch scherm dat draait op een aangepaste versie van Android. Maar het kan op dit moment alleen maar gebruikt worden voor het spelen van de digitale bordspellen. Later wordt er nog functionaliteit toegevoegd voor het afspelen van muziek, films en het lezen van boeken (naast de handleidingen van spellen).

Surface Board Games is een Nederlands bedrijf dat is gevestigd is op het TU/e Science Park. Het is een samenvoeging van twee andere spin-off bedrijven opgericht om onderzoek in de praktijk te brengen. Het ene bedrijf, ontstaan uit onderzoek van de faculteit Electrical Engineering, was gespecialiseerd in touchschermen. Het andere bedrijf, ontstaan uit onderzoek van de faculteiten Industrial Design en Wiskunde en Informatica, was gespecialiseerd in interactieve software (games) en augmented reality. In totaal heeft dit nieuwe bedrijf twaalf medewerkers waaronder hardware specialisten, programmeurs en een multimedia-jurist.

Ik kan niet wachten om komende spellenavond de Surface Hercules uit te proberen. Ze zullen aanwezig zijn op zowel de jeugd- als volwassenenavond.

Update: Er is zoveel interesse deze pilot, ook vanuit het buitenland, dat de website van SurfaceBoardGames tijdelijk offline is.

Update 2 april: Dit was een 1-aprilgrap.