De eerste keer Kakkerlakkensalade

Ik heb laatst op een verjaardagsfeestje (alweer drie maanden geleden) twee spellen van de producent Drie Magier Spiele gespeeld. Dit waren Kakkerlakkensalade en Tarantula Tango. Dit zijn allebei kleine kaartspellen waarbij je snel moet reageren zonder fouten te maken. Deze bespreking gaat over Kakkerlakkensalade.

Het spel bestaat uit een dek met paprika-, sla-, tomaat-, bloemkool- en kakkerlakkenkaarten. Het dek wordt opgedeeld in een aantal gelijke stapels waar iedere speler er een van krijgt. De kaarten van hun stapel zien ze pas wanneer ze die spelen. Om de beurt moet elke speler één kaart op een gezamenlijke speelstapel leggen. De eerste speler die al zijn kaarten uitgespeeld heeft is de winnaar.

Wanneer de speler een kaart speelt moet hij hardop de groente noemen die er op staat. Tot zover is alles nog eenvoudig, maar er is nog een andere regel: je mag niet de groente noemen die de vorige speler gezegd of gespeeld heeft. Je moet dan een andere groente noemen. Dus als de speler voor jou een tomaat speelt en tomaat zegt, en jij speelt ook een tomaat, dan moet je bijvoorbeeld sla zeggen. Als de speler na jou ook een tomaat speelt, dan mag hij dus geen tomaat en geen sla zeggen, maar iets anders. Als je iets fout zegt, dan moet je alle gespeelde kaarten toevoegen aan je eigen stapel.

Er zijn ook nog kakkerlakkenkaarten. Als je die speelt moet je kakkerlak zeggen. Er word vanaf dat moment doorgespeeld op een tweede stapel. Op de kakkerlakkenkaart staat ook een groente. Deze groente mag niet meer genoemd worden. Als er weer een kakkerlak gespeeld wordt speel je weer verder op de originele stapel.

Ik heb mensen dit spel wel eens zien spelen. En als je de spelregels niet kent, dan heb je geen idee wat ze aan het doen zijn. Het lijkt wel alsof ze willekeurige groentes noemen. Dit is een zeer kort spelletje en heel eenvoudig. Maar ik vond het ook heel leuk om te spelen. Mijn hersenen moesten op volle toeren werken. Je hoopt dat als je jouw kaart speelt het een andere is dan die van de vorige speler, want anders moet je heel hard nadenken wat je allemaal niet mag zeggen. Als je te lang nadenkt, ben je ook af en moet je alle kaarten pakken. Een echte aanrader als snel tussendoor spel.