Ninja Legend of the Scorpion Clan

Spelgegevens

 

Naam spel Ninja Legend of the Scorpion Clan
Spelbedenker Fréderic Moyersoen
Vormgeving Conceptopolis
Uitgever AEG
Jaar van uitgave 2011
aantal spelers 2-4 leeftijd 12+ tijdsduur 45 minuten
prijs 45 soort spel (verborgen) strategie

De eerste indruk

Ninja Legend of the Scorpion Clan ziet er erg mooi uit. Er is veel aandacht besteed aan de vormgeving. Het bord en de kaarten zien er erg goed uit. Over de manier van spelen had ik wel mijn vraagtekens.

De voorbereiding

Het spel kent twee kanten: de bewakers van het kasteel en de indringers (ninja en verrader). Als eerste wordt er bepaald wie welke speelt. Bij twee spelers speelt ieder een kant, bij drie spelers spelen twee personen de twee indringers en de derde speler alle bewakers. Bij vier spelers zijn er twee groepen bewakers en twee indringers. Vervolgens worden de speelsptapels klaar gemaakt voor alle spelers. Daarna worden er verschillende wachters en patrouilles op het bord geplaatst.

Nu begint het geheime deel. Iedere speler krijgt een kaart en een scherm zodat zijn kaart geheim blijft. Als je met z’n vieren speelt kunnen de twee bewakers bij elkaar op de kaart kijken, net zoals de indringers. Op deze geheime kaart geeft de bewaker verschillende dingen aan, zoals slapende bewakers, missie objectieven en vallen. De indringer houdt in het geheim zijn route door het kasteel bij.

Het doel van het spel is voor de indringers om hun missies te voltooien en weer uit het kasteel te vluchten voordat de zon opkomt. Voor de bewakers is het doel om dit te voorkomen.

Spelverloop

In elke beurt zijn er vier verschillende fasen: de alarmfase, de bewakerskaart fase, de bewakerspatrouillesfase en de indringersfase. Na twintig beurten komt de zon op en is het spel afgelopen.

In de alarmfase wordt er gekeken naar het alarmlevel. Er zijn vier verschillende levels: geen, laag, middel en hoog. Hoe hoger het alarmlevel, hoe alerter de bewakers en hoe meer bonus deze krijgen. Wanneer het alarmlevel hoog is, mag de bewaker drie kaarten pakken en deze uitspelen of op hand nemen voor later gebruik. Daarna zakt het alarmlevel een stap. Het alarmlevel kan hoger worden wanneer een indringer gehoord of gezien wordt.

Vervolgens kan de bewaker twee kaarten uitspelen om te kijken of de bewakers of patrouilles iets zien of horen. Na het uitspelen van deze kaarten volgt de patrouillefase en zullen deze allemaal twee stappen zetten, alleen als ze deze beurt al een keer verplaatst zijn blijven ze op hun plek.

Ten slotte zijn de indringers aan de beurt. Deze probeert zo snel mogelijk zijn missie te vinden en te volbrengen. De indringers kunnen zich op verschillende manieren verplaatsen: sluipen, lopen of rennen. Hoe harder ze lopen, hoe sneller ze opgemerkt kunnen worden. Om de missie te kunnen volbrengen moeten ze eerst de kamer vinden waar hun missie zit. Dit doen ze door aan de bewaker aan te geven in welke kamer(s) ze deze beurt hebben gezocht (maximaal twee per beurt). De bewaker geeft dan aan wat ze gevonden hebben. Hebben ze de juiste missie gevonden, kunnen ze deze meteen volbrengen en proberen uit het kasteel te vluchten. De indringers hebben ook actiekaarten waarmee ze zichzelf kunnen helpen of bewakers kunnen uitschakelen.

Op deze manier verloopt een speelbeurt. Als na twintig beurten de indringers het kasteel nog niet verlaten hebben, wint de bewaker. Als de indringers voor het eind van de twintigste beurt allebei de missies hebben voltooid en zonder dood te gaan het kasteel uitgevlucht zijn, winnen zij.

Tips en opmerkingen

Ninja Legend of the Scorpion Clan klinkt erg ingewikkeld als je het voor de eerste keer gaat spelen, maar als je eenmaal een paar rondes heb gespeeld weet je precies wat de bedoeling is. Of je dan al meteen een goede strategie hebt, is natuurlijk een ander verhaal. Het is lastig om een goede strategie te bedenken omdat je geen idee hebt wat de ander allemaal op zijn geheime kaart heeft staan. Toch zijn hier een paar tips om je op weg te helpen.

Als bewaker: je hebt verschillende slapende bewakers, hoewel het makkelijk is om deze snel op het bord te krijgen, kunnen ze ook handig zijn als verrassingsaanval.

Als indringer: twintig beurten lijkt kort om door heel het kasteel te gaan, maar dat is meer dan genoeg. Neem dus je tijd. Als het alarm level hoog is, krijgt de bewaker toch al de maximale bonus, dat is dus geen reden om rustig aan te doen, speel slim!

Oordeel recencent

Ninja Legend of the Scorpion Clan is een spel waar ik in het begin moeilijk mijn vinger op kon leggen. Na het gespeeld te hebben zie ik dat het erg goed in elkaar is gezet. Het is zo gemaakt dat zowel de bewaker als de indringers een goede kans maken om te winnen. Toch blijft er een stuk geluk inzitten doordat de bewaker bepaalt waar de missies zich bevinden en de indringer moet kiezen waar hij gaat zoeken.

Samengevat is Ninja Legend of the Scorpion Clan een leuk verborgen strategie spel voor zowel twee, drie als vier spelers. Het zit goed in elkaar en ziet er mooi uit. Het ligt allemaal in jouw handen: zal de indringer zegen vieren of eindigt deze achter de tralies!

Dit spel werd ons geschonken door AEG.